İstanbul afet yerine döndü

Sağanak yağış felakete dönüştü; 29 can alan sel sularının ardından yağma olayları başladı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Sağanak yağışın neden olduğu sel dünden bugüne 29 can aldı. Dün Tekirdağ'ın Saray ilçesi ile Silivri ve Selimpaşa'da yaşam felç olurken, bugün de İkitelli Basın Ekspres Yolu ve çevresi sular altında kaldı. Yüzlerce araç suya gömülürken, yağma olayları görüldü…

Felaketin bilançosu; 29 ölü

İstanbul ve çevresinde dünden beri etkili olanak sağanak yağış sonrasında oluşan sel baskınlarında ölenlerin sayısı 29'a ulaştı.

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünden, İstanbul ve Tekirdağ'daki sel felaketinde ''29 vatandaşın hayatını kaybettiği, Tekirdağ'da 2 vatandaşı arama çalışmalarının sürdüğü'' bildirildi.

Bin 700 ev kullanılamaz halde

İstanbul'daki ilk hasar durumuna ilişkin bilgi de verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

''Silivri ilçesinde 1700 ev ve yazlık konut ve iş yeri su baskınına uğramıştır. Hasar gören 20 dairelik bir blok tedbir amaçlı boşaltılmıştır. Silivri ve Selimpaşa'da 7-8 okul ile Çatalca, Silivri ve Selimpaşa Devlet Hastaneleri su baskınlarından zarar görmüştür. 58 araç ve 15-20 tekne hasar görmüştür. Hasar tespit çalışmaları sürdürülmektedir.''

 

Sular çekildi yağma başladı

Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir'de yoğun yağışla birlikte su altında kalan iş yerlerinden yağma olayları başladı.

Bazı kişilerin özellikle zücaciye ve beyaz eşya dükkanlarıyla, bu tür eşyaların bulunduğu depolara girerek, porselen tabak, ütü, ısıtıcı ve benzeri ürünleri çaldıkları görüldü. Bu arada, selin olduğu bölgelere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün ilçe asayiş ekiplerinin yanı sıra, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri de sevk edildi.

Yeni yağış geliyor

Bu arada, yurdun büyük bir bölümünde yağışların devam edeceği belirtiliyor. Cuma günü yağışlı havanın kuzeydoğu bölgelerde etkili olacağı, batı kesimlerinin ise yeni bir yağışlı havanın etkisine girmesi bekleniyor.

Yağışların Marmara'nın doğusu İstanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Balıkesir, Kırklareli, Bursa ve Bilecik ile Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın ve gece saatlerinden sonra Rize ve Hopa çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Vali Güler: Teyakkuz halindeyiz

İstanbul Valisi Muammer Güler, sağanak yağış ve sel baskınlarına karşı vatandaşlara yaptıkları uyarıların halen devam ettiğini belirterek, "Cuma akşamından itibaren yeni bir yağışlı havanın yine aynı bölgeleri etkisi altına alacağı varsayımından hareketle biz ekiplerimizi teyakkuzda bulundurmaya devam ediyoruz" dedi.

Vatandaşlara yağışlı zamanlarda özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları, alternatif yolları tercih etmeleri uyarısında bulunan Güler, Basın Ekspres Yolu'nun yarın da kapalı olacağını bildirdi.

Vali Güler, şehir merkezinin dışındaki beldelerde, köylerde yaşayan vatandaşların da yoğun sele maruz kalan köprüler, viyadükler ve ara yollardan sakınmalarını istedi.

Erdoğan'dan 2 milyon liralık yardım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'da meydana gelen sel felaketi dolayısıyla, arama-kurtarma ve vatandaşlara yardım kapsamında kullanılmak üzere, 2 milyon liranın İstanbul Valiliğine gönderilmesi talimatını verdiği bildirildi. İhtiyaç duyulması halinde gönderilecek para miktarı artırılacak.

Eroğlu: Bu bir tufan belirtisi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bir yılda yağacak yağışın neredeyse üçte birinin 48 saatte yağdığını belirterek, "Bu hakikaten bir tufan belirtisidir. Buna ne Türkiye'de ne Amerika'da ne de hiç bir yerde alınacak önlem yoktur" dedi.

Bakan Eroğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, taşkınlara karşı geçici değil, köklü tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

8 aileye afet konutu yapılacak

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Tekirdağ'ın Saray ilçesinde meydana gelen sel felaketinde evlerini kaybeden 8 aileye afet konutu yapılacağını bildirdi.

Saray'daki, selden etkilenen alanlarda incelemelerde bulunan Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Az ve orta hasarlı binalarda hasar tespiti yaptık. Selde evini kaybeden 8 aileye afet konutu yapılacak" dedi.

@page@

MHP bölgeye heyet gönderecek

MHP, Trakya ve İstanbul'da yaşanan sel felaketi ile ilgili heyet oluşturdu.

İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya başkanlığında, İstanbul Milletvekilleri Ümit Şafak ve Ali Torlak, Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu ve Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı'da oluşan heyet, selin sonuçlarını ve sebeplerini yerinde inceleyecek.

Kılıçdaroğlu: Topbaş sözlerinin gereğini yerine getirmeli

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da yaşanan sel felaketiyle ilgili olarak, "Sayın Topbaş, kendisinin ve kendisinden önce İstanbul'u yönetenlerin de hataları olduğunu söylemiştir. Önce bu siyasi olgunluğu dolayısıyla sayın Topbaş'a teşekkür ediyorum ve bu siyasi olgunluğunun da gereğini yapmasını istiyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "İstanbul'da yaşanan felaketin siyasi malzeme konusu yapılmamasını" söylediğini anımsattı.

Hiçbir felaketin siyasi malzeme konusu yapılmaması gerektiğini, Topbaş'ın bu yönde yaptığı açıklamayı da doğru bulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Doğal afetlerin boyutu insan kaybına da yol açabilir. Ama sayın Kadir Topbaş, bir gerçeği daha itiraf etmiştir; Sayın Topbaş, kendisinin ve kendisinden önce İstanbul'u yönetenlerin de hataları olduğunu söylemiştir. Önce bu siyasi olgunluğu dolayısıyla sayın Topbaş'a teşekkür ediyorum ve bu siyasi olgunluğunun da gereğini yapmasını istiyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bir siyasi yönetici, insan hayatına mal olan hataları yapabiliyorsa onun gereğini de aynı olgunlukla yerine getirmelidir. Japonya'da iki saat sular kesildi diye belediye başkanı görevden ayrılma olgunluğunu gösteriyorsa burada da benzer sorumluluğu sayın Topbaş üstlenebilmedir. Hatanın olduğu, yeterli önlemlerin alınmadığı açıktır.

'İstanbullular da önlem almalıydı' demek sadece suçu İstanbulluya yüklemek anlamına gelir. İstanbullunun önlem almasından çok, İstanbul'u yöneten kişilerin önlem alması gerekir. Sorumluluğu halka atmak iyi bir yönetici olmadığınızı gösterir. Eğer sorumluluk varsa o sorumluluk önce yöneticinindir. O nedenle yönetici ortaya çıkan sorunlardan birinci elden sorumlu olur. Sayın Topbaş da o çerçevede sorumludur, çünkü İstanbul'u yöneten kişidir."

Bayındırlık Bakanı: Afet kararı alınması söz konusu

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İstanbul ve Trakya'da yaşanan sel afetinde "Genel Hayata Etkili Afet Kararı" alınmasının söz konusu olduğunu söyledi.

Bakan Demir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki (AKOM) basın toplantısında, "Artık önümüzdeki aylarda, bundan sonraki yıllarda, bu ve bundan daha fazla miktarda, daha dar zaman sınırı içinde yağış alma riskiyle karşı karşıya olduğumuzu bir kere daha bu vesileyle ifade etmekte fayda var" dedi

Yapılması gerekenlerin aslında bilinmeyen şeyler olmadığına işaret eden Demir, "Eski yerleşmelerle ilgili hem kentlerde, hem kırsalda afete dayanıklı olmayan yapı stokumuzu tespit edip, bunlardan derhal kurtulmamız gerekiyor. Yapı stokumuzu afete duyarlı ve dayanıklı hale getirmeliyiz. Bu, güçlendirme de olabilir, belli koruma tedbirleri de olabilir. Tedbir alınabilecek olanları almak, alınamayacak olanları da değiştirmek, dönüştürmek gerekiyor" diye konuştu.

"Maddi zarar tespitinin tamamlanıp tamamlanmadığı"na yönelik soru üzerine, ön tespitlerin yapıldığını, bunlar neticesinde de kesin tespitlere ulaşılacağını belirten Demir, zararın bu tespitlerin üzerinden maliyetlendirildiğini ve Afet Kanunu çerçevesinde hasarların, eksiklerin giderilmesine çalışıldığını anlattı.

Trakya bölgesindeki maddi hasar

Bakan Demir, Tekirdağ'daki tespitlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Tekirdağ il sınırları içerisinde 37 adet konut etkilenmiş; 1 ev yıkık, 2 ev orta hasarlı, 34 ev eşya hasarlı. Saray ilçesinde 109 konut etkilenmiş; 15 konut ağır hasarlı, 6 konut orta hasarlı, 88 konut eşya hasarlı. Bahçeköy'de 51 konut etkilenmiş; 13 konut yıkık, 38 konut eşya hasarlı. Bunlar, bizim Bayındırlık İl Müdürlüğümüzün teknik elemanlarının kesin tespitleri."

Demir, "selden etkilenen bölgelerin afet bölgesi ilan edilip edilmeyeceği" yolundaki sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bunlarla da ilgili 'Afet Bölgesi' kavramından ziyade, Afet Kanunu'nun 1. maddesi Gereği 'Genel Hayata Etkili Afet' kararı alınması söz konusu. Bu kapsamda bir afettir bu. Bu karar alındıktan sonra zaten çok büyük bir ölçüde zarar ve ziyanları, aksaklık, eksiklikleri, hasarların giderilmesini Afet Kanunu gereği gerçekleştiriyoruz, ama bunun dışında, kastettiğiniz, bu diğer zarar, mal, mülk, buna benzer zarar ve ziyanlarla herhalde ilgili bir soru. O, Bakanlar Kurulu'nun alacak olduğu kararla alakalı. Tekirdağ'da olduğu gibi diğer alanlarda da şu anda teknik elemanlar sahada çalışıyorlar. Tespit yapıldıkça Afet Kanunu çerçevesinde iş ve işlemleri yürütüyoruz."

Vali Güler

İstanbul Valisi Güler de, zarar ön tespitlerinin yapıldığını, özellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvan kayıplarının ve  Silivri ilçesinde ayçiçeği ürünlerinin zarar görmesinin söz konusu olduğunu belirtti.

@page@

Acil müdahale çalışmaları sırasında kurumlar arasında örnek bir işbirliği yaşandığını dile getiren Güler, şunları söyledi:

"İstanbul Valiliği olarak acil müdahale kapasitesini artıracak araç ve gereç takviyesinde şu anda bulunuyoruz. TSK'yla da anlaşıldı ve selden dolayı evinin çatısına ya da herhangi bir yere sığınanların hepsine anında yetişildi.

Bugün meydana gelen olayda hayatını kaybeden 7 bayanın, maalesef çok büyük bir hata sonucu, selin ötesinde maalesef servis niteliğini taşımayan bir araçta mahsur kalmak suretiyle acı sonu yaşamaları da bizi çok üzüntüye sevk etti."

Alman hükümetinden taziye

Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, İstanbul'daki sel felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Böhmer, yaptığı açıklamada, İstanbul'daki sel felaketinde en az 28 kişinin hayatını kaybettiğini öğrendiğini, bunun da kendisini derinden sarstığını bildirdi.

Kurbanların yakınlarının acılarını paylaştığını belirten Böhmer, İstanbul'a yaptığı çok sayıdaki ziyaret vesilesiyle bu metropolü çok sevdiğini, bu nedenle İstanbul'dan kendilerine ulaşan felaket görüntülerinin kendisini çok üzdüğünü kaydetti.

Bu felaket anlarında Almanya'da yaşayan ve Türkiye'deki yakınları için endişe duyan Türk kökenli insanları da düşündüğünü kaydeden Böhmer, "Kalbimle sizlerle birlikte olduğuma inanmanızı isterim" ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı

Sağlık Bakanlığı, İstanbul ve Tekirdağ'da selin ardından, temiz su ve gıda tüketimine önem verilmesi, şebeke suyunu ikinci bir duyuruya kadar içme amacıyla kullanılmaması, böcek, kemirgen ve yabani hayvanlarla temastan kaçınılması konusunda vatandaşları uyardı.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul ve Tekirdağ'daki sel baskınları üzerine Bakanlık Kriz Merkezi'nin konunun uzmanlarıyla derhal izleme ve gerekli tedbirleri yürürlüğe koyma sürecini başlattığı belirtildi.

Selden etkilenen Tekirdağ'ın Saray ilçesine bağlı Bahçeköy ve Güngörmez köylerinde 112 ambulansları ile bir Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) görevlendirildiği ifade edilen açıklamada, ekibin halen bölgede hazırda bekletildiği duyuruldu.

Bu yerleşim yerlerinde selden etkilenen sağlık tesisinin olmadığına işaret edilen açıklamada, Bahçeköy'e ulaşımı sağlayan köprünün tahrip olması nedeniyle bölgeye muayene ve tedavi hizmetleri vermek üzere 1 adet TIR Hastane gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"İstanbul'un Silivri ve Çatalca ilçeleri ile İkitelli bölgesinde selden dolayı üç hastanemiz geçici olarak görev yapamaz hale gelmiş, hastalar başka hastanelere gecikmeksizin nakledilmiştir. Çatalca ve Selimpaşa Devlet Hastaneleri çamur temizleme çalışmalarının ardından tekrar Acil Servis hizmeti vermeye başlamıştır. Silivri Devlet Hastanesi'nde su tahliye ve çamur temizleme çalışmaları devam etmektedir. Bu hastanemiz de en kısa zamanda hizmete hazır hale getirilecektir. Bunların dışında selden etkilenen sağlık tesisimiz bulunmamaktadır. Bütün sağlık tesislerimiz ve sağlık personelimiz vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam etmektedir.

Bölgede 145 ambulans, 2 ambulans helikopter, 3 UMKE timi görev yapmaktadır. Yeterli sayıda araç, personel ve 50 kişiden oluşan UMKE personeli sürekli olarak bölgede bekletilmektedir."

Selden etkilenen tüm bölgelerde sağlık hizmetlerinin kesintiye uğramadan sürdürülmesine yönelik her türlü tedbirin alındığına dikkat çekilen açıklamada, vatandaşlara sağlıklı ve güvenli su sağlanmasına yönelik yerel yönetimlerle gerekli işbirliğinin sürdürüldüğü belirtildi.

Suların klorlanarak şebekeye verildiğinin ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili günlük takip yapıldığının vatandaşlara duyurularla ilan edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bölgede yaşayan vatandaşlarımız temiz su ve gıda tüketimine önem vermeli, şebeke suyunu ikinci bir duyuruya kadar içme amacıyla kullanmamalı, gerektiğinde mutlaka kaynatmalıdır. Böcek, kemirgen ve yabani hayvanlarla temastan kaçınılmalı, evsel atıklar ve çöpler sel sularından etkilenmeyecek şekilde depolanmalı, herhangi bir ateşli hastalık, ishal veya sarılık görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Yapılan ikaz ve belediye duyurularına uyulması vatandaşlarımızın sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır."

Çevre ve Orman Bakanı: Cuma günü kuvvetli, yağış uyarısı var

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, cuma günü için kuvvetli yağış uyarısı yapıldığını hatırlatarak, "Düzce'den başlayarak Sakarya, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ'da yaşayan vatandaşların, ilgili kurum ve kuruluşların ve belediyelerin mutlaka dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.

@page@

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM), Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Eroğlu, İkitelli'de metrekareye 227.6 kilogram yağış düştüğünü belirterek, bu bölgede yıllık ortalama yağış miktarı göz önününe alındığında neredeyse bir yılda yağan yağışın üçte birinden fazlasının 48 saatte buraya düştüğünü anlattı.

Sel baskınlarında hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileyen Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kendisinin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bölgeye geldiklerini söyledi.

Silivri, Selimpaşa, Çatalca ve İkitelli'de sabahtan itibaren incelemeler yaptığını anlatan Eroğlu, "Büyük bir afet, büyük bir hasar var. Hükümetimiz bu yaraların sarılması için elinden gelen gayreti sarf edecektir" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan tarafından Başbakanlık Yardım Fonu'ndan, Silivri ve Çatalca'ya 1'er milyon lira gönderildiğini belirten Eroğlu, hasar tespit çalışmalarına da başlandığını, Silivri'deki hasar tespit çalışmalarının yüzde 80'inin tamamlandığını söyledi.

Eroğlu, Selimpaşa'daki çalışmaların, yazlıkçıların evlerindeki hasarın tespit edilebilmesi için birkaç günü alacağını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu, gerçekten büyük bir afet. Burada bazı hatalar olduğunu ifade etmek istiyorum. Bazı yerlerde dere yataklarına molozlar dökülmüş, bazı yerlerde tamamen daraltılmış ve dere yataklarına gecekondu şeklinde binalar yapılmış. Yani dere akacak yeri olmayınca kabarıyor ve sel oluşuyor. Bunun için mutlak suretle gereken tedbirleri almamız gerekir."

Eroğlu, Tekirdağ'da hayatını kaybeden 5 kişilik ailenin evinin dere yatağının üzerinde briketlerden yapılmış bir gecekondu olduğunu vurgulayarak, bu vatandaşların, dere taşınca hayatlarını kaybettiklerini söyledi.

Silivri'de Mimar Sinan'ın yaptığı 4 gözlü bir köprü bulunduğunu ve geçmiş zamanlarda belediyelerin bu köprüyü daraltarak iki göze indirdiklerini, iki göze de binalar yaptıklarını ifade eden Eroğlu, "O debinin geçmesi mümkün değil. Mutlak suretle bu gibi alanlarda istimlak yapılması, dere yataklarının açılması lazım" dedi.

Dere menfezlerinin kütük, ağaç, yatak, yorgan ve buzdolabı gibi eşyalarla tıkandığını belirten Eroğlu, herkesin Başbakanlık Taşkın Genelgesi'ne uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Eroğlu, yeni bir yağış uyarısı yapıldığını hatırlatarak, "Cuma günü kuvvetli bir yağışın olacağı uyarısı var. Düzce'den başlayarak Sakarya, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ'da yaşayan vatandaşların, ilgili kurum ve kuruluşların ve belediyelerin mutlaka dikkatli olmaları gerekiyor" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da çok ciddi ölçekte maddi hasarın ortaya çıktığı afette, adeta tırların bir konserve kutusu gibi sürüklendiğini, arabaların savrulduğunu belirterek, Açe'deki tusunami hareketinin sanki burada da yaşandığını ifade etti.

Bu olayın, insan gücünün çok ötesinde doğal afet boyutunda olduğunu vurgulayan Topbaş, Başbakan Erdoğan'ın gelişmeleri çok yakından takip ettiğini söyledi.

Abdülkadir Aksu incelemelerde bulundu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, İstanbul'da selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu.

Aksu, Çatalca, Silivri ve İkitelli'deki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Çok üzücü bir afetle karşı karşıyayız" dedi.

Devletin mağdur vatandaşların yanında olduğunu ve felakete hızla müdahale edilerek yaraların sarılması, felaketin getirmiş olduğu zararların bertaraf edilmesi için uğraş verildiğini vurgulayan Aksu, şunları kaydetti:

"Başta İstanbul Valisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve komutanlar olmak üzere hepsine çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir çalışma yürüttüler. Başbakanlık tarafından da mağdur vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için para yardımı gönderilmiştir ve buradaki mağdur kişiler belirlenerek yardım edilecektir."

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol

CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, "1993'ten bu yana biriken sorunlar yığın haline gelmiş, yağmur da fazla yağınca, İstanbul'un sel felaketine uğramasına sebep olmuştur" dedi.

Anadol, Aydın Belediyesi tarafından düzenlenen "09.09.2009 Dünya Aydınlılar Günü" dolayısıyla geldiği Aydın'da, Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen imza törenine katıldı.

@page@

İmza töreninde kitapseverlerden yoğun ilgi gören Anadol'a, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından çiçek ve plaket sunuldu.

Anadol, imza töreninden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "1993 yılından itibaren yaşanan sağlıksız kentleşmenin ve sayısız imar plan değişikliklerinin İstanbul'un sorunlarını çözmediğini, artırdığını" söyledi.

İmar planı değişiklerinin, "bazen belediye başkanının, bazen yakınlarının, bazen de yandaşlarının lehine olduğunu" iddia eden Anadol, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu değişiklikler, İstanbul'a bir şey kazandırmamış, kaybettirmiştir. Bazı kişilere de kazandırmıştır. Dolayısıyla, 1993'ten bu yana biriken sorunlar yığın haline gelmiş, yağmur da fazla yağınca, İstanbul'un sel felaketine uğramasına sebep olmuştur. Kadir Topbaş, sel felaketinin faturasını CHP'ye kesmeye çalışıyor. İmar planı değişikliği yapmış, dereyi ıslah edecekmiş, CHP mahkemeye gitmiş ve durdurmuş. Buna kargalar bile güler. Mahkeme, derenin ıslahını filan değil, plan değişikliğindeki hukuksuzlukları dikkate alarak iptal etti. Eğer o imar plan değişikliği doğru olsaydı, mahkeme CHP'nin talebini reddederdi. Yani, 1993'ten beri yönetimde oldukları İstanbul'un sorumlusu, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ondan Kadir Topbaş'a kadar uzanan yöneticilerdir."

Anadol, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin alması gereken önlemleri zamanında almadığını da öne sürdü.

İBB'nin savunması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ, Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın dün ve bugün iddia edildiği gibi yurt dışında olmadığını belirtti.

Yanardağ, İstanbul'daki sel olaylarıyla ilgili "bilgi kirliliği" oluşturulduğunu ifade ederek, bazı haberlerde yer verilen iddiaların tamamının "asılsız ve bir takım söylentilerden ibaret" olduğunu savundu.

"AKOM'da bir hareketlilik olmadığı ve burada zafiyet varmış bir gibi bir sunum yapıldığını" dile getiren Yanardağ, "AKOM 48 saattir teyakkuz halinde ve aktif bir şekilde çalışmakta. Gece yarısı itibariyle herkes görevi başındadır" dedi.

Bu haberlerde, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hakkında "sonunda ortaya çıktı" şeklinde ifadelere de rastlandığını söyleyen Yanardağ, şunları kaydetti:

"Başkan Topbaş dün yağışın başladığı andan itibaren AKOM'dan bilgileri sürekli aldı. O sırada gazetecilerle bir programı vardı. Gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkan dün saat 16.30'da bir helikopterle bir takım temaslarından sonra Silivri, Selimpaşa ve Çatalca üzerinde yağışın boyutlarını görmek için bir tur attı. Anadolu Ajansı ve İHA kameramanlarıyla birlikte inceleme yaptı. Selin boyutlarını ve tahribatlarını yerinde gördü ve bir takım ek önlemler alınması için ilgili birimlere talimat verdi."

Yanardağ, bunların; akşam için bu bölgelerdeki insanlara giyecek ve gıda gibi yardımların ulaştırılması ve barınmaları için bir takım yerlerin hazınlanması olduğunu belirtti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile bugün Ankara'da bir basın toplantısı planlandığını, Belediyeler Birliği toplantısının olduğunu ifade eden Yanardağ, Topbaş'ın dün gece saat 21.00 itibariyle Ankara'ya gittiğini, bazı görüşmeleri yaptıktan sonra bugünkü programını da iptal ederek gece döndüğünü belirtti.

Yanardağ, "İddia edildiği gibi Topbaş, yurt dışında ya da Bosna'da veya başka bir yerde değildi. Gece boyunca da AKOM bütün alternatif senaryoları bilerek hazır vaziyette hadiseleri izliyordu. Kaldı ki zaten sahada bir çok kurtarma ve ilk müdahaleleri AKOM yaptı" şeklinde konuştu.

Yunansitan'dan başsağlığı 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Türkiye'deki sel felaketinde yaşamlarını yitirenler için başsağlığı mesajı gönderdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dora Bakoyanni'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na gönderdiği mesajda, sel felaketinde ölen kişiler için taziyelerini sunduğunu duyurdu.

Açıklamada, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nin, Türk makamlarına Yunanistan'ın her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdiği de kaydedildi.

Kızılay'ın yardımları sürüyor

Türk Kızılayı'nın, Marmara ve Trakya'da yaşanan sel nedeniyle bölgeye ek personel ve yardım malzemesi gönderme çalışmaları sürüyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Karadeniz kıyılarında etkili olan sağanak yağış ve sellerin bu kez Marmara ve Trakya bölgelerini vurduğunu anımsattı.

@page@

"Sağanak yağışların ardından özellikle Silivri, Çatalca ve Saray'daki bazı yerleşim yerlerinin su altında kaldığını, sel sonrasında haber alınamayan 33 vatandaşın hayatını kaybettiğinin kesinleştiğini" bildiren Tekinali, bölgedeki çiftliklerde büyükbaş hayvanların telef olduğunu, ulaşım hizmetlerinin de olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Bölgeyi etkileyen yağışın ardından Türk Kızılayı'nın acil olarak harekete geçtiğini belirten Küçükali, Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturulduğunu kaydetti.

Küçükali, mağdur vatandaşlara ve bölgede çalışan ekiplere destek olmak amacıyla Afet Operasyon Merkezi, Marmara Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, Büyük Karıştıran Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi ile Tekirdağ Şubesi'nden 8 afet aracı, 1 mobil ekmek fırını, 1 mobil mutfak, 26 afet müdahale uzmanı ile 1160 adet su, 1200 gıda kolisi, 10 çadır, 800 battaniye, 433 yatak, 20 mutfak seti, 1160 su bidonu, 1376 tuvalet temizleyicisi, 8500 kalıp sabun, 1000 sıvı sabunun bölgeye gönderildiğini bildirdi.

Türk Kızılayı'nın insani yardım ekiplerinin dağıtım ve yardım çalışmalarına başladığını ifade eden Küçükali, ilk planda günlük günde 10 bin ekmek üretme kapasitesine sahip mobil ekmek fırının da hizmete girdiğini kaydetti.

Vatandaşlara ve kurtarma çalışmalarına katılan ekiplere 1000 adet kumanyanın dağıtımına başlandığını bildiren Küçükali, ayrıca bölgeye gönderilen mobil mutfaktan vatandaşlara sıcak yemek verileceğini belirtti.

Türk Kızılayı'nın genel sekretaryasını yürüttüğü Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği'ne bağlı psikososyal destek uzmanlarının bölgede tespit çalışması yürüttüğünü duyuran Küçükali, sel sularının çekilmesinin ardından afetten etkilenen vatandaşlara Birliğe bağlı uzmanlar tarafından afetin etkilerini daha kolay atlatabilmeleri için psikososyal destek verileceğini bildirdi.

Küçükali, sel bölgesine gönderilen ve Türk Kızılayı'nın en modern barınma ünitesi olan, kısa sürede kurulabilen, elektrik donanımı bulunan ve mevsim koşullarından etkilenmeyen 20 Mevlana Evi'nin de vatandaşların hizmetine sunulacağını kaydetti.

Yağış uyarısı yapılan iller

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün etkili sağanağın ardından 14 il için yağış ve sel uyarısı yaptığını, İstanbul ili geneli, Yalova, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Balıkesir, Kırklareli, Bilecek, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yaşayan vatandaşların kuvvetli yağış konusunda bugün ve yarın dikkatli olmaları konusunda uyarıldığını aktaran Küçükali, uyarı sonrasında Türk Kızılayı'nın söz konusu illerde bulunan birimlerde herhangi bir sel ve su baskını sonrasında yardım çalışmalarına destek olunabilmesi için hazırlık başlattığını ifade etti.

Sellerden etkilenen bölgelere yakın Türk Kızılayı şubelerinin yardım çalışmalarına destek verdiğini belirten Küçükali, bölgede ortaya çıkabilecek ek insani yardım malzemesi ve personel ihtiyacının karşılanabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.