İstanbul Deri Fuarı, rekor sayıda katılımcıyla başladı

İstanbul Deri Fuarı, 426 firma ile son 10 yılın en yüksek katılımcı sayısı ile açıldı. Fuar bir önceki dönemin 3 katı büyüklüğe ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Deri Fuarı, bu yıl rekor kırdı. Dün TÜYAP'ta başlayan fuara,  426 firmanın katıldığı ve bu sayının son 10 yılın en yüksek katılımcı sayısı olduğu belirtildi. Yabancı  firma ve ziyaretçi katılımında geçen yıllara oranla yüzde 40'a varan artış sağlanırken; fuarın bir önceki dönemin 3 katı büyüklüğüne ulaştığı bilgisi verildi. 17-20 Ocak tarihleri arasında sürecek fuarın açılışında konuşan TÜYAP CEO'su Serdar Yalçın, "İhracat hedefimizi tutturmak için sektörlerimize sahip çıkmalıyız. Sadece para kazanmak için iş yapmıyoruz. Fuarda geçtiğimiz yıl 12 bin olan ziyaretçi sayısını, bu yıl 15 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 70 ülkeden 2 bin 500'ü aşan yabancı katılım olacağını tahmin ediyoruz. Fuarı, bölge ziyaretçilerini çekecek alım merkezi haline getirmeyi umut ediyoruz" diye konuştu.

 

 
"ÖTV yüzünden 1-0 yenik başlıyoruz"
 
Türk Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Volkan Çandar da konuşmasında  ÖTV sorununa dikkat çekerek, "Derideki ÖTV sorunu Türk dericisini işin başında 1-0 malup ediyor. Bunun önüne geçemedik. ÖTV sorunu çetrefil haline geldi. Sektör olarak ekstra hiçbir şey istemiyoruz. Sadece derinin deri olmayanla rekabetinde eşit şartlar istiyoruz" açıklamasını yaptı. Çanda, alım heyetleriyle ilgili ise, "Japonya'dan önemli bir alım heyeti İDF'yi ziyaret ediyor. Bu ziyaretin Japonya başta olmak üzere tüm Uzakdoğu ihracatını olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Türk firmalarının Uzakdoğu tanıtımları meyve vermeye başladı. IDF, Japonya ve Çin başta olmak üzere tüm Uzakdoğu ülkelerinin ilgisini topladı" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Kaliteli ürün ihracatı artırır"
 
İDF'nin artık tüm dünyanın dikkatini çeken bir fuar haline geldiğini ve Türkiye'nin sektörde liderler arasında yer edindiğini belirten Deri Tanıtım Grubu (DTG) Başkanı Lemi Tolunay da şu bilgileri verdi: "Yüksek kalite ve şık tasarıma sahip, çevreye duyarlı üretimin ihracat gücüne de olumlu katkıları var. 2023 ihracat hedefinde deri ihracatını 10 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz." Fuarın açılışına katılan ve stand alanını da gezen Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi de deri sektörünün genel ihracata büyük katkıları olduğunu ifade etti. İhracat hedefleri doğrultusunda başarıya inanmak gerektiğini söyleyen Büyükekşi akrtardığı anektotta, "Önceki yıllarda ihracat 30 milyar doları aştığı zaman kendimizi överdik. Hatta ihracatın 30 milyar dolar, gelecek hedefin ise 50 milyar dolar olduğuna ilişkin bir afişi astığımızda Başbakan 'Bu afişi kaldırın, 50 milyar dolar ne?' dedi. Hayal kurarken bunların çok uçuk olmaması gerekir ama yapabilme konusunda kendimize inanmamız gerek" dedi.
 
THY'den ihracatçıya 50 hatta vergisiz bilet
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk firmalarının Avrupa'da daha çok yer  edinmesi gerektiğini hatırlatarak, "Hemen 2013 yılında güneş açacak demiyoruz ama yavaş yavaş daha iyisi olacak" dedi. Büyükekşi THY ve ihracatçılar arasında yeni bir
anlaşma yaptıklarını söyleyerek, "THY, 50 hat daha açacak ve bu hatlardan ihracatçılara vergi almadan 100 bilet verecek. Bu 50 ülkenin içinde Afrika gibi gelişen pazarlar  olduğu gibi, Amerika da var" bilgisini verdi.