İstanbul Finans Merkezi Yüksek Konseyi toplandı

Toplantı Devlet Bakanı Babacan'ın başkanlığında, Maliye Bakanı Şimşek ve Devlet Bakanı Yılmaz'ın katılımıyla başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Finans Merkezi Yüksek Konseyi ve Ulusal Danışma Kurulu ilk toplantısı İstanbul'da başladı.

Basına kapalı olarak yapılan toplantı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katılımıyla başladı.

Toplantıya ayrıca Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye Bankalar Birliği Başkan Vekili Varol Civil, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Vadeli İşlemler Borsası (VOB) Başkanı Çetin Ali Dönmez, İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, Türkiye Sermaye Piyasaları ve Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkın, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Alparslan Korkmaz ile diğer ilgililer katıldı.

Ali Babacan, basına açık bölümde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planına ilişkin bir konuşma yaptı.

Babacan: Bu projenin önü açık

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Finans Merkezi Yüksek Konseyi ve Ulusal Danışma Kurulu toplantısının basına açık olan bölümünde yaptığı konuşmada, toplantının, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planının oluşturulması ve idari yapılanmanın kurulmasından sonra somut adımların hayata geçirilmesi için bir başlangıç niteliği taşıdığını söyledi.

Güney Avrupa'da hatta son zamanlarda İtalya, İngiltere gibi G-7 ülkelerine bakılacak olursa Türkiye'nin kendini nasıl ayrıştırdığının daha iyi görüldüğünü belirten Babacan, güven ve istikrar sağlandıktan sonra geriye rekabet avantajları ve İstanbul'un cazibesinin kaldığını söyledi.

Ali Babacan, "Tabii İstanbul bir dünya başkenti. Tarihte birçok dönemlerde İstanbul bir finans merkezi olmuş. Bizim tek yapmamız gereken, bu potansiyeli açığa çıkarmak ve varsa engelleri ortadan kaldırmak" dedi.

Bu projeyi ilk kez 2007 yılında gündeme getirdiklerini, daha sonra Türkiye Bankalar Birliğinin bu projeyi daha somut hale getirmek için bir çalışma yaptığını, 2009 Ekim ayında İstanbul Finans Merkezi projesini açıkladıklarını anımsatan Babacan, "Dolayısıyla maya tutuyor. Fikir kabul görmeye başladı, çok ciddiye alınıyor. İnşallah biz doğru şeyleri yaptığımız sürece bu projenin önü açık" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir