İstanbul'da enflasyon yüzde 1.83 geriledi

Temmuzda perakende fiyatlar yüzde 1,83 oranında azalırken, toptan fiyatlar yüzde 0,24 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – İstanbul’un enflasyonu Temmuz ayında perakende fiyatlarda yüzde 1.83 düşerken, toptan fiyatlarda yüzde 0.24 oranında artış gösterdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. İTO’nun İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar yüzde 1.83 azalırken, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise yüzde 0.24 oranında artış gösterdi.

İndekste yer alan giyim harcamaları grubunda sezon indirimlerinin iç talebi canlandırmak için ay boyunca uygulanması, ev eşyası harcamaları grubunda yer alan bazı maddelerde satışların arttırılması için yapılan kampanyalardan dolayı fiyat azalışları bu ayki enflasyonun ana belirleyicileri oldu. Temmuz ayında giyim harcamaları yüzde 22.53, ev eşyası harcamaları yüzde 6.37, ulaştırma ve haberleşme harcamaları yüzde 0.06 oranında azalış gösterirken, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları yüzde 2.84, sağlık ve kişisel bakım yüzde 1.40, gıda harcamaları yüzde 0.26 ve konut harcamaları yüzde 0.60 oranında artış kaydetti.

Diğer Harcamalar grubunda ise fiyat değişimi izlenmedi. Toptan fiyatlarda işlenmemiş maddeler, gıda ile yakacak ve enerji maddeleri gruplarında yer alan bazı ürünlerdeki arz eksikliği ile dünya borsaları kaynaklı fiyat artışları genel indeks üzerinde belirleyici olurken, mensucat, madenler ile inşaat malzemeleri gruplarında fiyat azalışı izlendi. Temmuz ayında işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 1.92, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0.88, gıda maddelerinde yüzde 0.19 oranındaki artışlar bu ayki enflasyonun belirleyicisi olurken, mensucat grubunda yüzde 1.05 geriledi. İnşaat malzemelerinde yüzde 0.31, madenler grubunda ise yüzde 0.32 oranında azalış izlendi.

2009 yılı Temmuz ayında yüzde 9.03 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2010 yılının aynı ayında hem bir önceki aya hem de bir önceki yıla göre azalarak yüzde 7.84 oldu. 2009 yılı Temmuz ayında yüzde 1.62 oranında azalış kaydedilen yıllık toptan fiyatlar, bu yılın aynı ayında bir önceki yıla göre önemli oranda artarak yüzde 9.44 olarak gerçekleşti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir