İstanbul'da ofis kiraları artıyor

Robertson, "Ekonomik kriz nedeniyle düşen kira oranları 2010’un başından bu yana İstanbul’da dengeye kavuştu"dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'da ofis kiraları artmaya başladı. Türkiye’deki ofis pazarını değerlendiren Jones Lang LaSalle Türkiye Yönetici Direktörü Alan Robertson,  “İstanbul pazarını 3. Çeyrek Jones Lang LaSalle Avrupa ofis saati üzerinde saat 6 yönünde konumlandırdık çünkü pazarın tam değişim noktasında durduğuna inanıyoruz. Ekonomik kriz nedeniyle düşen kira oranları 2010’un başından bu yana İstanbul’da dengeye kavuştu"dedi.

Robertson, "Kiracı talebi artması  İstanbul’un birçok yerinde yüksek kaliteli ofisler için sadece sınırlı sayıda seçenek bulunması ve yapım aşamasındaki alanların yetersizliği nedeniyle  Avrupa yakası Merkezi İş Alanı başta olmak üzere bazı lokasyonlarda 2011 yılında arz yetersizliği yaşanacağını düşünüyoruz. Artan talep ve azalan arz senaryosu kısa vadede kira artışlarına neden olabilir. A Sınıfı ofis kiraları bugün Avrupa yakası Merkezi İş Alanı’nda aylık m² başına 30 Euro iken, Asya yakası ofis alanlarında aylık m² başına 14 ile  20 Euro arasında seyrediyor” açıklaması yaptı.

Jones Lang LaSalle tarafından yayınlanan “Üçüncü Çeyrek Avrupa Ofis Saati Raporu”  yılın üçüncü çeyreğinde A Sınıfı ofis kiralarının yavaş da olsa büyümeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Raporu değerlendiren Jones Lang LaSalle Pan-Avrupa Ofis ve Endüstriyel Pazarlar Başkanı Chris Staveley,  “Ofis talebi, üçüncü çeyrekte kısmen düştü. Ancak net alım oranının pozitif seyretmesiyle birlikte, talep geçen yıla kıyasla % 36 arttı. Gelir daralması sermaye değerlerini yükseltti ve sermaye endeksi, üçüncü çeyrekte % 4.7 oranında arttı.

Sözkonusu çeyrekte Paris ve Moskova’nın da aralarında yer aldığı 24 Avrupa pazarından 13’ünde gelir daralması gözlendi” dedi. 2010’un üçüncü çeyreğinde  Avrupa Ofis Saatinde yer alan 34 ana pazardan 14’ü, ya saat 6 üzerinde ya da ilerisinde yer alırken, pazarların çoğunluğu “en alt seviye” kadranından ileri doğru hareket

ediyor.

Bölgedeki birincil kiralar, 24 pazarın ağırlıklı performansına bağlı olarak hazırlanan ve üçüncü çeyrekte % 0.7 artış gösteren Ofis Endeksi’yle birlikte ılımlı bir artış gösteriyor. Kiralardaki artış Moskova % 6.3, Stockholm %5.4 ve Londra % 2.9 olarak gerçekleşti.

Endeks pazarlarındaki,  İspanya şehirlerinden Madrid’de gözlenen % 2.7 ve Barcelona’da gözlenen % 2.5 düşüş dışında, diğer ülkelerde kiralarda değişim yaşanmadı. İngiltere, İrlanda ve bazı Hollanda pazarları başta olmak üzere birçok pazarda etkili teşvikler görülmeye devam etti ve net efektif kiralar birincil kiralardan ortalama %17 oranında düşüş gösterdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir