İstanbul'da "sokak polisliği" daha etkin kullanılacak

İstanbul'da asayiş polisinin, sokakta daha aktif roller üstlenerek ve olaylara farklı açılardan bakarak sorunları daha kısa sürede çözüme kavuşturması hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde "sokak polisliği"nin aktif olarak kullanılması amacıyla tecrübeli ve uzman personelle, enerjisi yüksek ve yeni yöntem polisliği iyi bilen genç personel bir araya getirilip, performansın artması için karma ekipler oluşturuldu.  

Alınan bilgiye göre, bu yıl içerisinde farklı bir yapılanmaya giden Asayiş Şube Müdürlüğü, 39 ilçenin ayrı ayrı suç haritasını çıkardı. Hangi ilçede hangi suçun daha fazla işlendiği raporlarla ortaya konuldu. Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde çalışan 14 büro amirliğinin, İstanbul'da suça karşı mücadele vermesi için 300 sokak ekibi başta olmak üzere toplam 1453 uzman personel ihtiyacı olduğu belirlendi. 

Gerekli proje ve çalışmaları yürüten, uzman personel eksikliklerini tamamlayan Asayiş Şube Müdürlüğü, İstanbul sokaklarında aktif mesaisine başladı. Gelen raporlar doğrultusunda 39 ilçeyi ayrı ayrı masaya yatıran Asayiş Şube Müdürlüğü yetkilileri, her ilçede en çok hangi suç işleniyorsa o suçla ilgilenen büro amirliği ekiplerini oraya kaydırarak, ilçede huzur ve güvenin istikrarını korumayı kendilerine gaye edindi. 

"Sokak polisliği"  

Yaşanan olaylarda geçmişe göre sokakta daha fazla mesai harcayan asayiş polisi, üstlendiği aktif rol ile suçun ve suçlunun peşinden gidip, olaylara çok farklı açılardan bakarak sorunları daha kısa sürede çözüme kavuşturmayı hedefliyor. 

Hayata geçirilen bu sistemin çok daha faydalı sonuçlar getirdiğini gözlemleyen Asayiş Şube Müdürlüğü yetkilileri, "sokak polisliği"nin aktif olarak kullanılması amacıyla tecrübeli ve uzman personelle, enerjisi yüksek ve yeni yöntem polisliği iyi bilen genç personeli bir araya getirip, performansın artması için karma ekipler oluşturdu. 

Her büroya özel hedef 

Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan 14 bürodan, aktif şekilde İstanbul sokaklarında suç ve suçluyla mücadele eden 8'ine özel hedefler konuldu. Her büronun kendi sorumluluk alanında öncelik verdiği konular şu şekilde sıralandı: 

Cinayet Büro Amirliği 

Ekipler, özellikle çocuk ve kadın cinayetlerinde faillerin belirlenmesi ve yakalanması için aktif şekilde mesai harcayacak ve "sokak polisliği"ni kullanarak, teknik takip ve Adli Tıp Kurumu'ndan sonuç gelmesini beklemeden saha çalışmalarıyla sonuca ulaşmaya çalışacak. Teknik takip ya da Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek bilgiye kadar geçecek zaman zarfında katil zanlılarının saklanma ya da bulundukları şehirden kaçma durumları göz önüne alınarak, buna müsaade edilmeyecek. Öte yandan, faili meçhul cinayet dosyaları, kurulan özel ekipler tarafından tekrar incelenerek aydınlatılmaya çalışılacak. 

Gasp Büro Amirliği 

Yüklü miktarda para ve değerli eşyanın bulunduğu banka şubesi, ATM, kuyumcu ve iş yeri gibi yerlere yönelik silahlı soygun gerçekleştiren, iş yeri sahibi ya da çalışanlarını rehin alan, yaralayan ya da öldüren şüphelilerin kısa sürede kimlik bilgileri ve saklandıkları adresler belirlenerek, çalınan para ve mallar suçlularla birlikte yakalanacak. Öte yandan, fidye veya başka bir istek için birilerini kaçıran veya rehin alan gaspçılar ile Gasp Büro Amirliği bünyesinde görev yapan "müzakere masası" ekipleri özel görüşmeler ve pazarlıklar yaparak rehineleri kurtaracak. Rehineler kurtarıldıktan sonra operasyonel birimler baskınla gaspçıları gözaltına alacak. 

Hırsızlık Büro Amirliği 

Toplumun ve bireylerin sosyolojik ve psikolojik durumları üzerinde çalışmalar yapan Hırsızlık Büro Amirliği'inin en hassas davrandığı konu evden hırsızlık olayları. Bu konuya öncelik verilmesinin ana sebebi, evi soyulan kişinin ya da ailelerin psikolojik travmalar yaşaması ve kendi evinde kendini güvende hissetmemesi. Ailelerin ve bireylerin bu şekilde olumsuzluklar yaşamaması için öncelikle evden hırsızlık olaylarının engellenmesi hedefleniyor. 

Oto Hırsızlık Büro Amirliği 

Otomobil hırsızlarının, teknolojinin gelişmesine paralel olarak üretilen güvenlik donanımı yüksek arabaların çalınması ve satılması zorlaştığı için otomobillerin camlarını patlatarak otomobilden hırsızlığa yöneldiği belirtiliyor. Bu durumu göz önüne alan Oto Hırsızlık Büro Amirliği, ekiplerinin çoğunu amirlik bünyesinde kurduğu "Otodan Hırsızlık" masasına kaydırarak, yaşanan otodan hırsızlık olaylara karşı mücadele veriyor. 

Ahlak ve Kumar Büro Amirliği 

İstanbul'un, Türkiye'nin en büyük ve dünyanın önde gelen metropollerinden olması sebebiyle bu şehirde yaşanan ciddi sorunlardan ikisinin kumar ve kadın ticareti olduğu kaydediliyor. İstanbul'un tüm bölgeleri üzerinde ayrı ayrı kumar ve para karşılığı ilişki oranı analizi yapan Ahlak ve Kumar Büro Amirliği, ihbarlar sonrası yapılan baskınların dışında yürütülen teknik ve fiziki takibin ardından her gün en az 3 kumar ve 3 fuhuş operasyonu yapma kararı aldı. Alınan bu karar sonrası yapılan düzenli baskınlar, İstanbul'daki kumar ve fuhuş oranında ciddi düşüşe sebep oldu. 

  

Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği 

Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği, kapkaç, yankesicilik, dolandırıcılık, sahtecilik, telefon dolandırıcılığı ve teknoloji dolandırıcılığının da aralarında bulunduğu birçok suça karşı hem aktif mesai harcıyor hem de yer aldığı sosyal sorumluluk projeleriyle toplumu bilinçlendirerek vatandaşları tuzaklara düşmemeleri yönünde uyarıyor. 

Büro içerisinde en fazla mesai harcayan birim ise "telefon dolandırıcılığı masası", çünkü Türkiye'de bir sektör haline gelen telefon dolandırıcılığına her yıl aralarında sanatçı, iş adamı, hakim ve profesörlerin de bulunduğu çok sayıda kişi, milyonlarca lira kaptırıyor.  

Aranan Şahıslar Büro Amirliği 

Aranan Şahıslar Büro Amirliği, işini başarıyla yapıp İstanbul sokaklarında dolaşan suçluları yakalayarak cezaevine gönderdiğinde doğal olarak İstanbul'da hem suçlu hem de suç oranı otomatik olarak düşüyor. Büro içerisinde çalışan ekiplere her ay ortama 150 araması olan suçlu yakalama talimatı verildi. İstanbul'un 39 ilçesinde görevli büro amirliklerinin yakaladığı aranan kişi sayısı her ay ortalama bin 500 civarında. Bu, İstanbul sokaklarının her ay bin 500 suçludan arınması anlamına geliyor.  

Kayıp Şahıslar Büro Amirliği 

İstanbul genelindeki kayıp ihbarlarını ayrım yapmadan incelemeye alan Kayıp Şahıslar Büro Amirliği, ölüm ve cinayet riski taşıyan durumlara, özellikle de kayıp kadın ihbarlarına birinci derecede öncelik veriyor. Büro, üstlendiği misyon gereği birçok olayda zamanla yarışıyor.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir