İstanbul'da ulaşıma zam

Ulaşım ücretleri 30 Ekim'den itibaren yüzde 10 zamlı olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul'da, İETT, özel halk otobüsleri, raylı ve deniz ulaşım sistemleri ücretlerinde yaklaşık yüzde 10'luk zam yapıldı. Yeni ücret tarifesi 30 Ekim Cumartesi tarihinden itibaren geçerli olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığından yapılan yazılı açıklamada, toplu taşıma ücretlerinde yeni bir ayarlamaya gidildiği belirtilerek, buna göre, İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğünün toplu ulaşım hizmetlerinin sürdürülebilir olmasını sağlamak için hizmet bedelinin vatandaşlara olabildiğince az yansıtılmasına çalışıldığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''İETT en son tarife düzenlemesini, 1 Haziran 2009 tarihinde yapmıştı. Ancak aradan geçen yaklaşık 17 aylık süre içerisinde hizmete esas teşkil eden girdi fiyatlarında (akaryakıtta yüzde 25, işçilikte yüzde 12) önemli oranlarda artış kaydedildi. Dolayısıyla kurumsal gelir-gider dengesini sağlayabilmek amacıyla yaklaşık yüzde 10'luk bir tarife artışı hasıl oldu. Yeni tarifenin artış oranı söz konusu dönemde gerçekleşen enflasyon oranı da dikkate alınarak hesap edildi.''

Avcılar-Söğütlüçeşme arasında hizmet veren metrobüs hattında, işletmesine başlamadan önce planlanan, ancak teknolojik altyapı yetersizliğinden uygulanamayan kademeli ücretlendirme sisteminin de 30 Ekim Cumartesi günü yürürlüğe gireceği bildirilen açıklamada, planlamaya göre ilk üç durak için tam 1,35 TL, indirimli öğrenci 0,80 TL, diğer indirimli 0,90 TL, üç duraktan sonrasının da tam 1,95 TL, indirimli öğrenci 0,95 TL, diğer indirimli 1,10 TL olarak ayarlandığı kaydedildi.

Açıklamada, metrobüs hatlarında aylık Mavi Akbillerden ilk üç durak için bir biniş, üç durak sonrası için 2 biniş düşüleceği bilgisine yer verildi.

Söz konusu güzergahta, metrobüs kullanmadan yolculuk edenlerin toplam 3 bilet kullandıkları belirtilen açıklamada, bunun karşılığının tam yolculuklarda 4,95 TL, aktarma avantajlı yolculuklarda 4,15 TL, indirimli yolculuklarda ise 2,85 TL, aktarma avantajıyla 2,25 TL olduğu bildirildi.

Metrobüsteki yeni ücret sistemi ile Avcılar-Söğütlüçeşme arasında seyahat eden tam Akbil kullanan yolcuların 1,95 TL, öğrenci indirimli Akbil kullananlar 95 kuruş, diğer indirimli Akbil kullananların ise 1,10 TL ödeyecekleri belirtilen açıklamada, metrobüste yolculuk edenlerin daha sonra başka bir toplu taşıma aracı kullandıklarında aktarma ücreti ödeyecekleri kaydedildi.

Açıklamada, bu şekilde yolculuk edenlerin, ekonomik avantajlarının tam biletli yolcular için yüzde 60, indirimli yolcular için yüzde 53 olduğu vurgulandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir