İstanbul'u sigortacılıkta çekim merkezi yapacağız

SEGEM Müdürü Doç.Dr.Fuat Erdal, geçen yıl 39 bin sigortacıya eğitim verdiklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM), 2009 yılında toplam 39 bin acente çalışanına eğitim vererek sertifikalandırdı.

15 Ekim 2008 tarihinde faaliyete başlayan SEGEM hedef büyüttü ve geçen yıl verdiği eğitim programlarını Rusça'nın içinde olduğu birkaç dile çevirerek İstanbul'u çevre ülkeleri de içine alacak şekilde bir eğitim merkezi haline getirmeyi planlıyor. Sigortacılık Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fuat Erdal, İstanbul'u Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar için bir çekim merkezi yapmak istediklerini belirterek: "2009 yılında kitlesel bir eğitimle uğraştığımız için bu konuya çok fazla yoğunlaşamadık. Bu yıl toplantılar ve karşılıklı uzlaşmalar sonucu tematik eğitimlere başlayacağız. Sektörde ingilizce eğitim verecek olan eğitmenlerimiz var. Ayrıca uluslararası firmalarla çözüm ortaklığı yolunada gidebiliriz. Piyasa, Ortadoğu'da bu nedenle bizim şirketlerimizinde o bölgeye yatırım yapması gerekiyor"dedi. 

DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Sigortacılık Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fuat Erdal, SEGEM olarak 2009 yılının büyük bir bölümünde, yasa ve yönetmeliklerde belirtilen eğitim ve sınavları organize etme görevini yerine getirmeye çalıştıklarını ve ilk olarak, üç dönem halinde, sigorta acenteleri teknik personel ve yöneticileri için ikişer günlük eğitimler organize edildiğini söyledi. Erdal, farklı zamanlarda ve 29 ilde düzenlenen eğitimlere, ülke genelindeki hemen hemen tüm acentelerin iştirak ettiğini yaklaşık 39 bin kişinin eğitimlere katılarak ve ardından yapılan sınavda başarı göstererek, Teknik Personel sertifikası almaya hak kazandığına işaret etti.

Bankalar, özel finans kurumları ve kendilerine sigortacılık faaliyetinde bulunma yetkisi verilmiş olan kurum personeli için, "Eğiticilerin Eğitimi" şeklinde bir teknik personel eğitimi programı düzenlediklerini de anlatan Erdal: "Bu eğitimlerle hem sektöre 70’e yakın sigortacılık eğitmeni kazandırılmış, hem de bu kurumlarda çalışan yaklaşık 7.000 çalışan, eğitimleri ve sınavları tamamlayarak, teknik personel sertifikası aldı. Bu programa, ülkemizdeki bankaların hemen hemen tümü iştirak etti"diye konuştu.

2009'da gerçekleşen eğitim ve sınavlar

2009 yılı içinde yapılan önemli organizasyonlardan birisinin de Sigorta Eksperleri ön eleme sınavları olduğunu belirten Erdal, 2002 yılından beri söz konusu Sigorta Eksperliği sınavı açılmadığına vurgu yaparak şunları söyledi: "Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Trabzon illerinde açılan bu sınavlara yoğun bir ilgi oldu. Birinci önalıma yaklaşık 1100 aday, ikinci önalıma ise yaklaşık 9000 aday online başvuru yaptı. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından, Kara araçları, yangın, doğal afet, kaza ve hırsızlık, emtia ve kıymete ilişkin nakliyat, hava, deniz ve demiryolları araçları ve mühendislik sigortaları olmak üzere beş branşta belirlenen kontenjanlar için yapılan yarışma sınavı sonucunda, ilkinde 307 aday, ikincisinde ise 500’ye yakın aday Eksperlik Kursuna katılmaya hak kazandı. Son olarak, Hazine Müsteşarlığı ve Aktüerya Komisyonu tarafından belirlenen ilkeler ve kapsam doğrultusunda, Ankara ve İstanbul’da Aktüerlik birinci ve ikinci seviye sınavları gerçekleştirildi"

Çevre ülkelere eğitim verme hedefi

SEGEM'in önümüzdeki yıllara yönelik hedeflerine de değinen Erdal, ilk etapda İstanbul'u Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar için bir çekim merkezi yapmak istediklerinin altını çizdi. SEGEM olarak 2009 yılında kitlesel bir eğitimle uğraştıklarını ve söz konusu hedeflerine çok fazla yoğunlaşamadıklarına işaret eden Erdal: "Söz konusu hedefimize yönelik bu yıl içinde toplantılar ve karşılıklı uzlaşmalar sonucu tematik eğitimlere başlayacağız. Sektörde İngilizce eğitim verecek olan eğitmenlerimiz var. Ayrıca uluslararası firmalarla çözüm ortaklığı yoluna da gidebiliriz. Piyasa, Ortadoğu'da bu nedenle bizim şirketlerimizin de o bölgeye yatırım yapması gerekiyor. Bu ülkelere girmek için üst düzeyde bir çalışma yapılması gerekiyor. Bizim buradaki avantajımız tabiki Hazine ile çalışmamız oluyor. Kıbrıs'ta da bu konuda bir çalışma yapmak istiyoruz" diye konuştu. 

Eksperlik eğitimleri sürüyor

Erdal, bu yılın mart ayında ise sigorta eksperlik eğitimlerine başladıklarını ve 307 kişiye eğit verdiklerini, ikinci kademede de 500 kişiye yakın sigorta eksperini daha eğiteceklerini söyledi.  İkinci kademede eğitim alacak eksper olmak isteyen adayları sıfırdan ve daha kapsamlı bir şekilde eğiteceklerinin de altını çizen Erdal, brokerlerin eğitimi nasıl olmalı ve kimler bu alanda eğitilmelim konusunda ki çalışmalarının da yoğun bir şekiklde devam ettiğini sözlerine ekledi.

Her kesilen poliçenin sorumlusu bilinecek

Düzenlenen eğitimler ve yapılan sınavların çoğunun sigortacılık sektöründe bu kapsamda ilk kez yapıldığını ve bir yıldan daha kısa bir süre içerisinde sigorta acenteleri teknik personel eğitimlerine katılan kişi sayısına bakıldığında, eğitim projesinin sigortacılık sektöründe geçmişten bugüne düzenlenen en kapsamlı ve en büyük proje olduğunun görülebileceğine işaret eden Fuat Erdal: "Böylelikle sigortacılık faaliyetinde bulunan hemen her birim, şirket yada kurum eğitim projesi kapsamı içinde yer aldı.

Sigorta bilincinden, Türk sigorta sektörünün yapısına, kanun, yönetmelik ve yasal mevzuat bilgilerinden hasar yönetimine kadar verilen kapsamlı bilgiler bir yana, binlerce sigortacılık sektörü çalışanını, üstelik sigorta ürününün tanıtım ve pazarlamasında çalışan personelini bir araya getiren bu eğitimin yarattığı ve yaratacağı sinerji bu projenin en küçük katkısı olacaktır. Sözkonusu eğitimlerin üç yılda bir yenilenecek olması, yapılan eğitim hamlesinin sürekliliği bakımından ayrı bir önem taşımaktadır. Bu proje ile birlikte, sektörde çalışan tüm teknik personel sertifikalandırılacak ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısında kayıt altına alınacaktır.

46 bin sigorta çalışanının  bilgilerini barındıran belki de ülkemizde şu anda mevcut ve güncel tek veri tabanı olan bu sistem, çok önemli bir iletişim platformu haline gelmiştir. Bu veritabanının Hazine Müsteşarlığı ve TOBB’un bilgisine açılmasıyla, kayıtdışı istihdam önlenecek, sektörde eğitimsiz ve sertifikasız çalışan sayısı azalacak yada ortadan kalkacak, her kesilen poliçenin sorumlusu bilinir olacaktır" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir