İstanbul'un caddeleri 100 AVM'ye bedel

İstanbul'un en önemli 73 caddesinde 10 bin 517 mağaza bulunuyor ve perakendeciler için önemli potansiyel teşkil ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - İstanbul'un en önemli 73 alışveriş caddesi, barındırdığı yaklaşık 10 bin 517 mağaza ile 100 AVM'ye bedel. Caddeler hem doluluk oranı hem kira bedelleriyle de AVM'lere ciddi alternatif olmaya devam ediyor.
Real Grup araştırmasına göre, İstanbul'un en önemli 73 alışveriş caddesinde bulunan 10 bin 500 mağaza, yatırımcılar için önemli potansiyel teşkil ediyor.
Zincir mağazalar caddelerde sadece yüzde 23 oranında temsil edilirken, incelenen caddelerin pek çoğunda kira rayiçlerinin oranın alışveriş merkezlerinden çok daha yüksek seyrettiği gözleniyor.
En yüksek kiralar Bağdat Caddesi'nde
Kira rayiçleri en yüksek Kadıköy bölgesinde Bağdat Caddesi üzerinde yer alıyor. 100 metrekare ile 200 metrekare arası dükkanlar için aylık ortalama 45.000 avro ile 85.000 bin avro arasında mağaza kiraları değişiyor. Bunun yanında Bağcılar, Avcılar, Bakırköy, Fatih, Küçükçekmece gibi ilçelerdeki kira oranları ise ortalama olarak 2.000 euro ile 8.000 euro arasında rakamlara yükseliyor.
Caddelerdeki doluluk oranı yüzde 96 ile AVM'lerdeki doluluk oranını yakalarken, özellikle Küçükçekmece, Avcılar ve Pendik gibi ilçelerdeki caddeler, şehrin bu bölgelere genişlemeye başlaması ile birlikte perakendeciler tarafından çok daha fazla talep görüyor.
Ençok cafe ve pastane var
Sektörel dağılıma baktıklarında en ağırlıklı branşı yüzde 9.1 ile cafe ve pastaneler oluşturuyor. Bunu yüzde 7,6 ile kadın giyim ve yüzde 7,4 ile market ve gıda sektörleri takip ediyor.
En az yoğunluktaki branşları ise yüzde 0,2 ile "Katlı Büyük Mağazacılık" ve yüzde 1,0 ile "Çocuk Giyim" oluşturuyor.
Rea Grup Gayrimenkul Yatırım ve Yönetim Hizmetleri Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Küçüklerli, mağaza açılabilecek nitelikte 73 cadde tespit ettiklerini belirterek, "73 caddede 10 bin 500 mağaza tespit ettik. Bu mağazalar 100 AVM'ye bedel. Tüm Türkiye'de 280, İstanbul'da da 80-90 AVM olduğu düşünülürse, İstanbul'da AVM haricinde perakendeciler için mağaza açma potansiyeli oluşturan 10 bin 517 mağaza mevcut" dedi.
Dolulukta AVM'leri geçtiler
Cadde mağazalarındaki doluluk oranının yüzde 96'nın üzerinde bulunduğuna da dikkati çeken Küçüklerli, "Bu oran AVM'lerin doluluk seviyelerinin üzerinde" diye konuştu.
Zincir mağazaların caddelerde sadece yüzde 23 oranında temsil edildiğine de dikkati çeken Küçüklerli, "Yüzde 77 için hala fırsat var. Gelişmiş ülkelerde bu yüzde 70'lerin üzerinde. Şu anda caddeler yerellerin elinde" şeklinde konuştu.
Levent Küçüklerli, böyle bir çalışmanın Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiğini, artık Türkiye'de caddelerin de konuşulacağını belirtilerek, "Bu çalışma ile Türkiye'deki cadde mağazalarının değer ve kira endeksleri oluşabilecek. Biz bu araştırmayı belli periyotlarla güncelleyeceğiz. Araştırmamıza 2012'de caddelerdeki trafik, geçen kişi sayısı da entegre edilecek. Burada hareket sayım cihazları kullanılacak. Projeyi önümüzdeki dönemde İstanbul dışına da yayacağız. İlk etapta Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Adana'daki alışveriş caddelerini tespit edip son olarak da tüm Türkiye'yi kapsayan, Türkiye'de en büyük 150-200 caddesini belirleyeceğiz" dedi.
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir