İşte 1 Mayıs'ın tarihi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - ABD'nin Chicago kentinde İşçilerin 1 Mayıs 1886'dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadele, 1889'da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının Paris Kongresi'nde "işçilerin ortak bayramı" kabul edildi.
 
Amerikalı işçiler, 1884'te 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadele kararı aldı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) kongresi de 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat belirlenmesini kararlaştırdı.
 
1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. Üç gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.
 
Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. Kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi.
 
Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine bu gün "1 Mayıs" olarak belirlendi.
 
Türkiye'de 1 Mayıs
Türkiye'de 1 Mayıs ilk kez 1921'de kutlandı. Türkiye Sosyalist Fırkası'nın (TSF) çağrısı üzerine İstanbul işçileri mayısın birinci pazar günü tatil yaptı. TSF merkezindeki bayramlaşmadan sonra partinin genel başkanı Hüseyin Hilmi Bey ve üç delege, sadrazamı ziyaret etti.
 
Ankara'da ise Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde; 1 Mayıs 1922'de işçi bayramı kutlandı.
 
Cumhuriyet'in ilanından sonra 27 Mayıs 1935 tarihli "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun" ile 1 Mayıs "Bahar Bayramı" olarak kabul edildi. 50 yıl aradan sonra ilk açık 1 Mayıs kutlaması, 1975 yılında İstanbul Tepebaşı'nda bir gazinoda yapıldı.
 
12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, otuz yıla yakın aradan sonra Nisan 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" ilan edildi.