İşte 8 Haziran senaryoları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

7 Haziran seçimlerine göre hükümetin nasıl kurulacağı, Meclis’e giren parti sayısıyla doğru orantılı. Oy oranlarına göre hükümeti kim kuracak? Koalisyon mu olacak? Bir partinin tek başına hükümeti kurabilmesi için, 550 milletvekilinin yarısından biz fazlası olan 276 vekili bulması gerekiyor.

İşte senaryolar;

AK Parti azınlık Hükümeti

AK Parti, 276 milletvekilinin altında kalırsa azınlık hükümeti kurar. Dışardan bir partinin desteğini alır. Bu olasılık, seçim öncesinde ulaştırma eski Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Binali Yıldırım tarafından dile getirilmişti. 

AK Parti -MHP Koalisyon Hükümeti

AK Parti ve MHP'nin milletvekili sayısı, koalisyon hükümeti kurup, TBMM'den güvenoyu almaya yetiyor. Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, AK Partililer seçim kampanyası sırasında HDP ve CHP'ye sert yüklenirken, MHP'ye karşı daha yumuşak bir üslup sergilemişlerdi.

AK Parti - CHP Koalisyon Hükümeti

Aritmetik olarak bir senaryo da AK Parti'nin CHP ile büyük koalisyon kurma olasılığı. Ancak seçim kampanyaları sırasında bu soru CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na soruldu. Kılıçdaroğlu, kesin bir dille bu olasılığı reddetti. 

AK Parti - HDP Koalisyon Hükümeti

Seçim kampanyaları boyunca üzerinde en çok spekülasyon yapılan senaryo buydu. Ancak HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerde yüzde 10'u geçmeleri halinde, AK Parti ile işbirliği yapmayacaklarını açık bir dille söyledi.

CHP-MHP- HDP Koalisyon Hükümeti

AK Parti'nin tek başına iktidar olamadığı parlamentoda, CHP, MHP ve HDP'nin matematiksel olarak koalisyon kurması söz konusu olabilir. Ancak MHP ve HDP'nin böyle bir koalisyonda bir arada olmaları son derece düşük bir ihtimal.

CHP-MHP azınlık koalisyonu, HDP dışardan destekler 

CHP ve MHP'nin, mevcut oy oranları ile koalisyon kurup, TBMM'den güvenoyu almaları mümkün görünmüyor. İki partinin toplam milletvekili sayısı 214’te kalıyor. CHP ve MHP koalisyonu ancak azınlık hükümeti olabilir. HDP ya da AK Parti'nin dışardan desteği ile parlamentodan güvenoyu alabilir.