İşte TSK'nın yeni komuta kademesi

Mevcut Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Komutanları emekliye sevk edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı. Tüm kuvvet komutanları emekli oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen ancak Ergenekon davasında adı geçtiği için hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilen Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu emekli edildi.

YAŞ kararları Cumhurbaşkanlığı'nın sitesinden yazılı bir açıklama ile duyuruldu.

Mevcut Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Komutanları emekliye sevk edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkan Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Oramiral Bülent Bostanoğlu atandı. Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun yerine ise EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilmesi beklenen Kalyoncu da emekliye sevkedildi.

Harp Akademileri Komutanlığı'na Orgeneral Yalçın Ataman, Birinci Ordu Komutanlığına Orgeneral Ahmet Turmuş getirildi.

Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu ilk kez 'Kor' rütbesiyle YAŞ'a katılan isim olmuştu. Bostanoğlu'nun rütbesi oramiralliğe yükseltildi.

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 3. Ordu Komutanı ise Korgenaral Ümit Dündar oldu.     

KALYONCU'YA HÜKÜMETİN SICAK BAKMADIĞI İDDİA EDİLİYORDU

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilmişti. Bu iddialara gerekçe olarak Kalyoncu'nun isminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay'a 2005'te adları bildirildiği ileri sürülen 'Karargah Evleri' yöneticileri arasında yeraldığı iddiaları gösterildi.

Kalyoncu'nun adı ayrıca 2006'da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde 'irticai tehdit var' diyerek komutanların hükümeti suçladığı ve Erdoğan'ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği toplantıdaki generaller arasında geçtiği ileri sürülüyordu.

GENELKURMAY YAŞ SONUÇLARINI AÇIKLADI

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 30 Ağustos 2013'ten geçerli olmak üzere, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süreleri ise bir yıl uzatıldı.

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:    

''Yüksek Askerî Şûra; 03 Ağustos 2013 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarını görüşerek karara bağlamıştır.

30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere; (34) general ve amiral bir üst rütbeye, (50) albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; (33) general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır.

Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren emekli olacaklardır.

Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz.

Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren şeklen aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz.''

Bu konularda ilginizi çekebilir