İşten çıkarılan 500 madenci eylem yaptı

Zonguldak'ta, özel kömür işletmelerinin üretimi durdurma kararının ardından işten çıkarılan yaklaşık 500 işçi eylem yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK - Zonguldak'ta, 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından özel kömür madeni işletmelerinin üretimi durdurma kararı doğrultusunda işten çıkarılan yaklaşık 500 işçi eylem yaptı.  

Kamuoyunda "torba kanun" olarak bilinen yasanın getirdiği hükümlerin maliyetlerde yüzde 50 oranında artışa yol açtığı gerçekçesiyle kömür çıkartmama kararı alan özel kömür işletmelerinde dün ve bugün işten çıkarılan yaklaşık 500 işçi, Zonguldak Valiliği önünde toplandı. 

Kömür başına alınan rödovans paylarının kaldırılmasını istediler

Çocuklarını da yanlarında getiren işçiler, baretlerini yere vurarak sloganlarla duruma tepki gösterdi, özel firmalardan ürettikleri kömür başına alınan rödovans paylarının kaldırılmasını istedi. 

Polis ekipleri, işçilerin valiliğe girmemesi için bina önünde geniş güvenlik önlemi aldı. 

Ayakkabısının altındaki delikleri gösteren işsiz madencilerden Şenol Demirtaş, yaklaşık 9 yıldır maden ocağında çalıştığını, çıkarılan kanunun ardından işlerini kaybettiklerini söyledi. 

Yırtık ayakkabıyla işe gidip geldiğini anlatan Demirtaş, şunları kaydetti: 

"Bize ekmek lazım"

"1 haftadır ocağa giremiyoruz. İşten çıkışlarımız verildi. Biz maden ocağında 80 santimetrelik damarlarda çalışıyoruz. İşimiz zor. Çocuklarımın daha okul masraflarını karşılayamadım, onlara harçlık veremiyorum. Ben bir yevmiyeye muhtaç insanım. Bir haftadır işe gidemiyorum. Bize ekmek lazım. Maden ocağında iş kazalarında omzum ve dizim çatladı, kömürün altında göğsüm ezildi. Buna rağmen hala madende çalışmak istiyorum. Elimden başka iş gelmiyor." 

"Madencilere haklar tanındı, işveren mağdur edildi"

İşçilerden Abdullah Tiryaki de çıkarılan kanunun madencilere haklar tanıdığını ancak işverenin mağdur edildiğini savunarak, "Bir şekilde yardım bekliyoruz. Bir haftadır mağduruz. Ümitle işimize döneceğimiz günü bekliyoruz" dedi. 

Daha sonra bir grup işçi, sorunlarını anlatmak için Zonguldak Valisi Ali Kaban'la görüşmek üzere valiliğe alındı. 

İşçilerin eylemi sürüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir