İstifa müzakereleri etkilememeli

KKTC Başkanı Eroğlu, Rum kesiminde hükümetin istifasısın müzakere sürecini etkilememesi gerektiğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum kesiminde hükümetin istifa etmesinin, Kıbrıs müzakere sürecini etkilememesi gerektiğini, ancak bu gelişmeler üzerine Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın çok rahat bir müzakereci pozisyonunda olamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Her halükarda Hristofyas'ın başı ağrımaya devam edecek. Bu baş ağrısı ile müzakerelere ne denli konsantre olabilir? Onu, eğer toplantıyı ertelemek gibi bir düşüncesi olmazsa, yarınki toplantıda göreceğiz" dedi.

Eroğlu, bugün bir kabulü sırasında gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, Kıbrıs Rum kesimindeki hükümetin istifasını değerlendirdi.

Rum kesiminde 11 Temmuz'da deniz üssünde meydana gelen patlamadan sonra karışıklığın durulmadığını, artarak devam ettiğini kaydeden Eroğlu, koalisyonun küçük ortağı Demokratik Parti'nin (DİKO) koalisyondan ayrılma kararından sonra hükümetin istifasından başka bir çarenin kalmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Hristofyas'ın istifasını istediğini anımsatarak, Rum liderin bir ortaklık kurmakta zorlanabileceğini veya kabul edemeyeceği şartlarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Kıbrıs Rum tarafındaki siyasi gelişmelerin Kıbrıs müzakere sürecini nasıl etkileyeceği sorusu üzerine Eroğlu, "Bana göre etkilememesi gerekir, çünkü onlarda hükümet istifa ettiği zaman ilk anda akla seçim gelmez. Başkan yeni alternatifler arayarak, hükümet kurmaya çalışır" dedi.

Başı ağrıyacak

Eroğlu, Rum tarafında başkanlık sistemi uygulandığına ve cumhurbaşkanının hem toplum lideri, hem görüşmeci, hem de başkan olarak başbakanlık görevi üstlendiğine işaret etti.

Eroğlu, şöyle devam etti:

"Her halükarda Hristofyas'ın başı ağrımaya devam edecek. Bu baş ağrısı ile müzakerelere ne denli konsantre olabilir? Onu, eğer toplantıyı ertelemek gibi bir düşüncesi olmazsa, yarınki toplantıda göreceğiz. Ama huzursuz olacağı muhakkak. Çünkü neticede kurmuş olduğu hükümet istifa etmiş. Zaten milletvekili seçimi sonrasında bir huzursuzluğu olmuştu. O patlamayla ilgili suçlamaların devam edip, istifasını isteyenlerin çoğalması karşısında çok rahat bir müzakereci pozisyonunda olacağını söyleyemem. Yarın biraz sıkıntılı olabilir diye düşünüyorum."

Eroğlu ve Hristofyas, yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında yarın 2. görüşmeyi yapacak. Liderlerin saat 10.00'da başlayacak görüşmesinin tam gün sürmesi bekleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir