İstihdam paketi 'kıdem'e kitlendi

Yeni istihdam paketi, esnek çalışma modeli ile birlikte sendikal hayata ilişkin düzenlemeleri de içeren ikili bir yaklaşım öngörüyor. Sendikalar kıdem tazminatının kaldırılmasına karşı duracaklarını açıklarken, iş dünyası temsilcileri "bu yükün azaltılmas

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA-Volkan ÖZSOY

İSTANBUL – Hükümet işsizlik oranını aşağıya çekmek amacıyla hazırlıklarını sürdürdüğü yeni istihdam paketinin içeriği henüz netleşmese de sosyal taraflar arasındaki tartışmanın odağına kıdem tazminatı fonu oturdu. TİSK ve Hak-İş kıdem tazminatının bir fon aracılığıyla yürütülmesine sıcak bakarken, Türk-İş ve DİSK ise kıdem tazminatında kazanılmış hakların geriye götürülmesine karşı duracaklarını yineledi.

Paketin, esnek çalışma modeli ile "istihdamı artırmaya odaklı" olacağı belirtiliyor.

DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre, çalışmanın içinde, yenilenen ancak henüz açıklanmayan Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nın kayıt dışı istihdamla ilgili bölümlerinin de yer alması bekleniyor. Pakette, çalışma saatlerinin kısaltılması yanında etkili denetim öngören düzenlemeler de yer alıyor.

MUSTAFA KUMLU/TÜRK -İŞ: 'Kıdem tazminatı kaldırılıyor' haberlerini ciddiye almayın. Eğer gerçekten kaldırılıyor olsa, biz çoktan eylem kararlarımızı alır, üretimden gelen gücümüzü kullanmak üzere sizleri meydanlara davet ederdik.

TAYFUN GÖRGÜN/DİSK: Kıdem tazminatının fona alınması, orta vadede kaldırılmasının ilk adımıdır. Kıdem tazminatı uzun yılların mücadelesiyle oluştu. Kaldırılmasına hiçbir şekilde kabul etmiyoruz, fona devri de kesinlikle yanlıştır.

MAHMUT ARSLAN/ HAK-İŞ: HAK-İŞ, kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacak bir düzenlemeyi asla kabul edemez. Biz, kıdem tazminatının istisnasız bütün çalışanlar için kolayca elde edilebileceği hak olarak düzenlemekten yanayız.

HAKKI MATRAŞ/TİSK: Kıdem Tazminatı Fonu mutlaka kurulmalı, ama çalışma işçinin aleyhine yapılmamalı ve 30 gün üzerinden değil, makul bir şekilde olmalı. Bu gerçekten hem Türk sanayiinin hem de işçinin kurtuluşu olacak.

HALİT NARİN/TÜTSİS: Kıdem tazminatı, kısa çalışma sistemi, tüm detaylarıyla konuşulmadan, bir iki düşüncenin yazılmasıyla tartışılmaz. Dolayısıyla hükümet, işçi ve işverenin bir araya gelmesiyle ciddi ve detaylı olarak konuşulmalı.

ERDEM ÇENESİZ/TÜRKONFED: Çalışma saatlerinin kısaltılması uzun vadede işsizlik oranlarının azaltılmasında önemli bir adım olacak. Kıdem tazminatının hafiflemesi, özellikle küçük ve orta boy işletmelerde, istihdam artışını da destekleyecek.

Haberin tüm ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir