İstihdam ve prim teşviği devam edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Belli bir oranda istihdam teşvikinin, prim teşvikinin devamı konusunda bir karar aldık" dedi.

 

Bakan Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şanlıurfa Şubesi üyeleriyle yapılan toplantıda, dünyada durağanlık, Avrupa Birliği'nde ise belirsizlik olduğunu belirtti.
 
Dünyada işsizliğin arttığını, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2012 yılında 4 milyon yeni işsizin işsizler ordusuna katıldığını belirtiğini aktaran Çelik, şunları kaydetti:
"Dünyada işsizler ordusunun toplamı 197 milyon. '2013 yılında 5 milyon kişi daha işsizlik ordusuna katılacak' diyor. Yani yaklaşık 202 milyona çıkacak. '2014'te de bu devam edecek' diyor. Şimdi böyle bir dünya ve bunların ortasında, bölgede yaşanan sıkıntıları dikkate aldığımız zaman Türkiye'nin bulunduğu ve kat ettiği mesafe, Türkiye'de insanlarımızın ümit var olma noktasındaki heyecanlarını koruma noktasındaki tabloyu iyi mukayese etmek gerekiyor. Mukayese ettiğiniz zaman Şanlıurfa'da heyecan var Türkiye'de heyecan var. Dünyayı küçüldü teknoloji sayesinde ama bizim müteşebbislerimizde dünyayı küçülttü gerçekten. Beklemediğiniz yerde bir bakıyorsunuz ki müteşebbisimizi görebiliyorsunuz, böyle bir heyecan dalgası devam ediyor Türkiye'de."
Konuşmasında hükümetin yaptığı teşvik politikalarının önemli olduğunu da ifade eden Bakan Çelik, teşviklerle amaçlarının "Kişinin doğduğu yerde doyması"nı sağlayıp ülkenin bütününde yatırım yapılmasına olanak tanımak olduğunu söyledi.
 
İstihdam ve prim teşviki
 
Yatırımcıların yaşadıkları sorunların çözümü noktasında tüm yetkililerin yanlarında olduğunu aktaran Bakan Çelik, şunları kaydetti:
"5084 Sayılı Teşvik sona erdi. Fakat bu teşvikten yararlanan mevcut işletmelerin yeni teşvik çerçevesinde hayata geçecek işletmelerin karşısında ciddi dezavantajlı durumun oluştuğunu dikkate alan hükümetimiz, bütçe çalışmalarında bunu göz önüne aldı. Belli bir oranda istihdam teşvikinin, prim teşvikinin devamı konusunda bir karar aldık. Yüzde 11 civarında olacak bu prim işverene destek konusunda moral olacağı düşüncesindeyiz. Bu konuda sayın Başbakanımızın talimatıyla çalışmalarımızı tamamladık, en kısa sürede parlamento da bu düzenlemeyi yapıp, bunu yürürlüğe koymuş olacağız."