İstihdam yaratmaya sistematik bir bakış getiriyor

Dinçer, "Toplumlar arasında istihdam yaratmak ve insanlara iş temin etmek çok önemli hedeflerden birisi haline geldi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Türkiye'de bugünkü çalışma hayatı şartlarını sabit olarak kabul ettiğimizde ekonomimiz yılda yüzde 1 puan büyürse, istihdamımız yüzde yarım artmaktadır. Bu ise aşağı yukarı 100-115 bin civarındaki işçiye, insana tekabül etmektedir. Ama çalışma hayatımızı esnekleştirirsek o zaman ekonomik büyüme aynı olsa bile yaklaşık 50 bin kişi daha fazla istihdam yaratma imkanına sahip olacağız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (BECERİ'10) Projesi'nin tanıtımında konuşan Dinçer, söz konusu projenin Türkiye'de istihdam yaratmaya çok sistematik bir bakış getirdiğini ifade etti.

Dinçer, "Bugüne kadar çalışma hayatıyla ilgili sorunlarımızı tartışırken daha çok işsizlik oranları üzerinden tartışmayı yürütüyor ve tabiri caizse bardağın boş tarafına bakmayı tercih ediyoruz. İşsizlik oranları 2009 yılında yüzde 14 idi, '2010'da yüzde 12 olacak, 2011 yılında şu noktaya çekeceğiz' diye hedefler koyuyoruz. Aslında bu yanlış değil. Belki kat etmemiz gereken mesafeyi belirlemek konusunda bize ipucu veren bir yaklaşım tarzı. Ancak bu meselenin bir başka boyutu da istihdam yaratmayla alakalıdır" diye konuştu.

2009 yılında tüm dünyada yaklaşık 50 milyona yakın istihdam kaybı olduğunu, bu yıl rakamın 30 milyonun altına indiğini gördüklerini, her şeye rağmen işsiz sayısının arttığını, ABD'de geçen yıl 5,5 milyon, 27 Avrupa ülkesinin ortalamasına bakıldığında yaklaşık 4 milyon kişinin işini kaybettiğini belirten Dinçer, "Dolayısıyla toplumlar arasında istihdam yaratmak ve insanlara iş temin etmek, çok önemli hedeflerden birisi haline geldi. Biz de istihdam yaratmaya dair çalışmalara ağırlık veriyoruz" dedi.

Dinçer, bu yıl eylül ayı sonuna kadar yaklaşık 953 bin kişinin iş sahibi olduğunu belirtirken, "Yıl sonunda inşallah bu rakam birazcık daha artacak diye varsayıyoruz. Ama eğer bunu sürekli hale getiremeyecek olursak Türkiye'deki işsizlik sorununu çözme şansımız da olmayacak" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir