İstiklal madalyası 87 yıl sonra verildi

1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'na katılan Solak'ın madalyasını ölümünden 23 yıl sonra oğlu aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KONYA - Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'na katılan, 7 yıl askerlik yaptıktan sonra terhis olan Konya'nın Sarayönü ilçesi nüfusuna kayıtlı Mustafa Solak'ın İstiklal Madalyası ölümünden 23 yıl sonra oğlu tarafından alındı.

Gazinin oğlu Selçuk Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Solak, gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının 1914 yılında 1. Dünya Savaşı'na 3 kardeşiyle ve 10'a yakın akrabası ile gittiğini söyledi.

Savaşa sıhhiye eri olarak katılan babasının katıldığı askeri birliğin Adana Pozantı'dan başlayan 72 günlük bir yürüyüşün ardından Gazze Cephesi'ne ulaştığını kendilerine anlattığını belirten Solak, bu yolculukta askerlerin yarısının tifüs, kolera, susuzluk ve bit nedeniyle hayatını kaybettiğini de yine babasından dinlediğini ifade etti.

Madalya almayı çok istiyordu

Prof. Dr. Solak, babasının Kudüs'te bir hastanede 3 ay, daha sonra Şam'daki başka bir hastanede 2 ay tedavi gördüğünü, 1918'de de terhis olarak Sarayönü'ne döndüğünü kaydetti.

Babasının 1. Dünya Savaşı'ndan sonra sağ ayağında yüzde 80 işlev kaybı olmasına rağmen, 1 yıl kadar sonra tekrar askere alındığını ve Kurtuluş Savaşı'na katıldığını anlatan Prof. Dr. Solak, "Afyon cephesinde 3 yıl kaldıktan sonra Yunan ordusunun çekilmesiyle babam 1922 yılında terhis olarak Sarayönü'ne dönmüş. 1986 yılında 97 yaşında vefat etti" dedi.

Babasının sağ iken İstiklal Madalyası almayı çok istediğini ve her defasında kendisine "Bu savaşlarda aileden çok şehit verdik. Madalya almayı çok istiyorum" dediğini aktaran Prof. Dr. Solak, bunu yıllardır unutmadığını söyledi.