İsveçliler Türkiye'yi sevdi

Geçen yıl İsveç'ten Türkiye'ye giden turist sayısı 600 bini geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

STOCKHOLM - İsveç'ten Türkiye'ye 2012 yılı içinde giden turist sayısı 617 bin olarak açıklandı. Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği Turizm ve Kültür Müşaviri Filiz Köse, 2012 yılında İsveç'ten Türkiye'ye yönelik turizm hareketleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede, pazarın her geçen yıl daha da büyüdüğünü fark ettiklerini söyledi. İskandinav ülkeleri içinde en büyük pazarın İsveç olduğunu kaydeden Köse, 2012 yılında 617 bin İsveçli turistin tatilini Türkiye'de geçirmeyi tercih ettiğini, Norveçliler arasında bu sayının 400 binin üzerinde olduğunu söyledi.
 
İsveç ile birlikte Norveç'in de büyüyen bir pazar olarak dikkati çektiğini söyleyen Köse, "Norveç'te şu anda bize bağlı ancak ümit ediyorum, Oslo'da da yakında bir büro açılacak. Çünkü çok büyük ilgi var. Türkiye'ye yönelik turizm alanında İsveç ve Norveç'ten sonra Danimarka ve Finlandiya geliyor" diye konuştu.
 
Turizm 12 aya yayılıyor
 
İsveçli turistlerin Antalya ve Alanya tercihlerinin devam ettiğini ancak son yıllarda Bodrum ve İstanbul'a da büyük ilgi duymaya başladıklarını kaydeden Filiz Köse, "Son yıllarda bu iki merkeze büyük ilgi var. Bodrum'dan çok sayıda İsveçli ev de aldı. Tek giden turistler ile birlikte aile olarak tatilini burada geçirmek isteyen çok sayıda İsveçli var" diye konuştu.
İsveç'ten Türkiye'ye yönelik turizm hareketlerinin emeklilerin de ilgisi ile 12 aya yayıldığını söyleyen Köse, "Emekliler, yani 3. yaş grubu içindeki İsveçliler, daha çok sezon sonu ayları tercih ediyorlar. Ayrıca SPA, sağlık ve kaplıcaya yönelik tercihleri olduğu için sonbahar ayları tercih ediliyor. Daha fazla güneş görmek isteyen İsveçliler yılın belli aylarını daha güneşli ülkelere giderek geçirmeyi tercih ediyor" dedi.
Türkiye'nin sağlık turizmi alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Köse, "Sağlık turizmi ile birlikte yaşlı bakım evlerinin Türkiye'de kurulması planları var. Bu konuda sigortanın çıkardığı engeller aşılmaya çalışılıyor. Bu alanda ileriye yönelik yeni yeni atılımlar, çalışmalar yapılıyor. Kazançlı olabilecek bir alan olabilir" diye konuştu.
Emlak şirketlerinin Türkiye'den ev satışlarının da İsveç'te iyi olduğunu kaydeden Köse, İsveçlilerin Bodrum ve Didim'den ev aldıklarını söyledi.
 
Olumlu görüşler ile dönüyorlar
 
Türkiye'ye gidip gelenler ile ilgili geçen yıl bir pazar araştırması yaptırdıklarını da kaydeden Köse, "Türkiye'ye giden İsveçliler bir daha gitmek istiyorlar. Son derece olumlu görüşler ile İsveç'e dönüyorlar. Türk mutfağı, tarihi, doğal değerleri ve sanat, arkeoloji değerlerini beğeniyorlar. Tesislerin yeni olması bizim için büyük avantaj. Şu ana kadar negatif bir konuşma ile karşılaşmadım. Türk insanının hizmetleri, sıcak kanlılığı hoşlarına gidiyor" diye konuştu.