”İsviçre'nin tedbirlerini takdirle karşıladık”

Gül, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin görüşmesinin ardından son dönemde İsviçre'nin terör örgütleriyle ilgili aldığı tedbirleri takdirle karşıladıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre ile Türkiye arasında güçlü ilişkiler olduğunu belirterek, "Özellikle son dönemde İsviçre'nin terör örgütleriyle ilgili aldığı tedbirleri takdirle karşıladık. Bunların uygulamasının en iyi şekilde yapılacağına eminiz. Ben ilişkilerin daha da iyi olacağına inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Gül ve Couchepin, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Couchepin'i Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Gül, konuk başkanının ziyaretinin Türkiye ile İsviçre arasında devlet başkanı seviyesinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, İsviçreli bir gazetecinin "Türkiye ile İsviçre arasında dönem dönem gerilimler yaşandığını" hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeyinin bunların üstesinden gelinmesi için yeterli olup olmadığını sorması üzerine, iki ülke arasında köklü ve tarihi ilişkiler olduğunu tekrarladı.

Bu çerçeve içerisinde zaman zaman problemler yaşanabileceğini ve farklı anlayışların olabileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Önemli olan bütün bunları aşabilmektir. O açıdan şu anda İsviçre ile Türkiye arasındaki ilişkiler gayet güçlüdür, kuvvetlidir. Bugün her şeyi gözden geçirdik. Zaman zaman yanlış anlaşılan konular da dahil olmak üzere, bu konuların hepsini gözden geçirdik. Özellikle son dönemde İsviçre'nin terör örgütleriyle ilgili aldığı tedbirleri takdirle karşıladık. Bunların uygulamasının en iyi şekilde yapılacağına eminiz. Ben ilişkilerin daha da iyi olacağına inanıyorum" diye konuştu.

"Yasa dışı faaliyetlerin önlenmesi için çok sayıda önlem aldı"

Couchepin, Türkiye'nin terör örgütü PKK ile ilgili İsviçre Hükümetinden beklentilerine ilişkin soru üzerine, İsviçre Hükümetinin son dönemde bazı yasa dışı örgütlerin yası dışı faaliyetlerinin engellemesi için çok sayıda önlem aldığını söyledi. İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin, bu önlemlere para toplanmasının engellenmesi konusundaki uygulamayı örnek gösterdi.

Couchepin, geçen dönemde büyük üzüntü yaratan Türklere karşı yapılan bazı saldırılarla ilgili olarak da pek çok tedbir alındığını ve gözetimlerin artırıldığını kaydetti. Couchepin, bu doğrultuda yasa dışı örgütlerin  amaçlarının gerçekleştirilmesinin engellenmesi yönünde büyük gayret sarf edildiğini belirtti.

İsviçre'deki Ermeni iddialarını inkar yasasıyla ilgili bir soru üzerine Couchepin, İsviçre Ceza Kanunu'nun 261. maddesi B şıkkıyla ilgili olarak, Gül'le de görüştüklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bizler her zaman şunu ifade ediyoruz. Diyoruz ki; Bırakın tarih tarihçiler tarafından konuşulsun. Bunu bir siyaset unsuru haline getirmeyin."