İşyerinde stresinizi nasıl kontrol ediyorsunuz?
Timuçin GÖKDEMİR
Hepimiz günlük iş curcunası içerisinde çoğu kez bunalımlar geçirecek noktaya gelmişizdir. Hatta bu bazılarımız için iş hayatının doğal tepkimesidir. Daha da ileri gidelim; Bazılarımız bu durumu kanıksamaya, normal hayatın bir parçası gibi görmeye dahi başlamış olabilir.
O kadar abartmayalım, herşeyin olduğu gibi stresi de alt etmenin yolları var.
Nedir bu yollar? Bazılarını bu yazı dizisi ile burada sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Yine de baştan belirtmek gerek; bu tavsiyelerin hepsi biçilmiş kaftan gibi size uymayabilir. Uyanları hayatınıza uygulayıp, uymayanlar üzerinde ise kendi uygulama biçiminizi geliştirebilirsiniz.
İşyerinde stresi engellemenin en önemli yollarından biri kurallı çalışmaktır.
Bir kural kitabınız olsun ve bu kurallardan asla ayrılmayın demiyorum. Basit birkaç kuralınız olsun ve bu kurallarınızı asla bozmayın. Bu tıpkı yollara şerit çizmek gibi şeydir. Yol üzerindeki şeritler aslında çok basit bir kuralcılık yaklaşımıdır zaten. Kimse bu kurala uymak için eğitilmek zorunda da değildir, herkesin anlayabileceği kadar basit bir kavram olmasına karşın bizleri ciddi kaos ortamlarından korumaktadır. Sizin de işyerinizde kendi çalışma prensiplerinizi açıkça gösteren basit ancak net çizilmiş kurallarınız var ise birlikte çalıştığınız kimseler bu kurallarınıza saygı duyacak ve stres yaratacak oluşumların meydana gelmesine engel olacaktır.
Stresi engellemek noktasında her konuya yeterli zamanı ayırmak da büyük rol oynar. Bu noktada "telefonsuz ve internetsiz" bir zaman diliminiz olması size çok büyük yarar getirecektir. Bu fikrimi ilk kez bir dostuma tavsiye niteliğinde dile getirdiğimde aldığım ilk tepki ilginç ancak beni şaşırtmayan cinstendi. Arkadaşım "nasıl yani! Çalışmayayım mi?" şeklinde yaklaşmıştı tavsiyeme. Oysa telefon görüşmeleri ve özellikle internet bağlantısı gerektirmeyen o kadar çok işimiz varki; çoğu kez farkında olmayız, ancak bu işlerimizi yukarıda bahsettiğim telefon görüşmeleri ve internet bağlantımızın bize sunduğu iletişim yollarının yarattığı meşguliyetler sayesinde daha bir geç bitirmek durumunda kalırız. Daha masum bir bakış acısı ile mi bakmamı isterdiniz! Peki, daha geniş bir zaman diliminde bitirmemize vesile olurlar diyelim.
Hazırlamanız gereken bir rapora veya bir müşteriniz için dolduracağınız sipariş formuna gelen telefonlar sayesinde kaç kez ara verdiğinizi bir ara sayıverin. Bu durumun içler acısı haline gelmiş boyutu nedir biliyor musunuz? Bu tip işlerinizi ya evde ya da (yine iyimser bakış ile) evden işe, işten eve yolculuklarınızda tamamlamaya çalışırsınız. Her gün kullandığım hızlı trende bu tip insanlarla hep karşılaşırım. Ellerinde dizüstü bilgisayarları, ya kelime işlem ya da şunu hazırlama programları ile yetiştirmeleri gereken rapor yada sunumları üzerinde çalışırlar. işimin neredeyse tamamı dış çevre ile bağlantılı olmamı gerektirmesine rağmen hergün en az 45 dakikamı internet ve telefondan yoksun olarak değerlendirirm. Bu 45 dakikanın benim için çoğu kez nasıl hayat kurtarıcı çalışmalara vesile olduğunu sanırım anlatacak sözcükler bulamam şimdi.
Ancak şunu ifade edeyim; O "dış dünyadan kopuk" zaman diliminde yaptığım çalışmalar sayesinde bir çok stresli ve tansiyonu yüksek konu ve durumlara "net" ve kesin çözümler getirdiğimi müşahade ettiğim çok zamanlar olmuştur. Bu anlar beni ve hatta diğer çalışma arkadaşlarımı "o" anın stresinden uzak tutmuştur. Dolayısıyla sizlere de tavsiyem, internet bağlantınızı kapatıp, telefonlara da cevap vermeyeceğiniz bir 45 dakikayı ayırın kendinize bugün. Yapacak hiç bir şeyinizin olmadığını düşünseniz bile birkaç dakika sonra bu zamana dahi sığdıramayacağınız işlerin sizi beklediğini göreceksiniz.
Ah! Unutmadan; bu sürenin sonunda internet bağlantınızı açmayı ihmal etmeyin. Dünya'dan çok fazla kopmak da iyi değildir.