İtalya: Türkiye’ye 3 milyar euroluk kaynağa tam destek veriyoruz

İtalya Ekonomi Bakanı Piercarlo Padoan, sığınmacılar için Türkiye’ye verilecek 3 milyar Euro’luk fona karşı olmadıklarını, sadece bunun kaynağının ne olacağının açıklığa kavuşturulmasını istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB-Türkiye Ortak Eylem Planı kapsamında belirlenen ve 1 milyar Euro’sunun AB bütçesinden, kalanının ise üye ülkelerce karşılanması kararlaştırılan fona ilişkin İtalya’nın blokajda bulunduğu belirtiliyordu.

Buna ilişkin İtalya hükümetinden ilk açıklama Ekonomi Bakanı Piercarlo Padoan’dan geldi.

Ekonomi bakanları toplantısının ardından Brüksel’de İtalyan gazetecilere konuşan Padoan, “İtalya, göç akışının yönetiminde Türkiye’ye yönelik yardım planına tam destek vermektedir. Önemli boyuttaki bu kaynağın, bu amaca ayrılması önemlidir. İtalya hiçbir şeyi bloke etmiyor, ancak bu 3 milyarlık yardımın, ülke bütçelerinden katkı sağlanmadan Avrupa bütçesinden karşılanmasının uygun olup olmadığının açığa kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

İtalya, bu yardıma ne kadar katkı sağlayabileceğini kamuoyuna açıklamazken, ülke basını bunun 300 milyon Euro olacağını yazmıştı. 

Ancak yıl sonu basın toplantısında açıklamalarda bulunan Renzi, AB içinde halen bu konunun tartışıldığını, henüz bir anlaşmaya varılmadığını söylemişti.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise bu sabah yaptığı basın toplantısında, bu fona ilişkin İtalya’nın ihtiyatlı tavrının şaşırtıcı olduğunu kaydetmişti.