İTB ile İZTO, Tansaş Et Entegre Tesisi'ne talip

Migros'un Buca Kaynaklar'daki et entegre tesisinden çekileceğini anımsatan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, atıl kalacak tesisin ekonomiye kazandırılması için İzmir Ticaret Odası ile birlikte tesise talip olduklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Ticaret Borsası Başkanı (İTB) Işınsu Kestelli, Tansaş Et Kombinası alımı ile ilgili de üyelerin sorularını yanıtlayarak, haziran ayından itibaren atıl kalacak tesisin İzmir Ticaret Odası ile ortak işletilmesi konusunda girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Tesisin satın alınmasının 60 milyon liraya mal olacağı söyleniyor.

İTB'nin mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan Başkan Kestelli, 1990'lı yıllarda Buca Kaynaklar'da Hazine arazisi üzerine yapılan Tansaş Et Entegre Tesisi'nin, Maliye Bakanlığı'nın son düzenlemelerinin ardından Hazine'ye devrolduğunu hatırlattı. Kestelli, "Tansaş'ın sahibi olan Migros, 2013 Haziran ayına kadar tesisi işletmeye devam edecek, sonrasında mezbaha işletmesinden çekilecek. Migros tarafından işletilen, Tansaş Et Entegre Tesisleri 105 dönüm üzerine kurulu, günde 700 dana ve 7 bin kuzu kesim kapasitesine sahip bir tesis. Ne yazık ki, bu gelişmelerle birlikte, Haziran 2013'ten et entegre tesisleri tamamen atıl hale gelmiş olacak" diyerek, şu açıklamaları yaptı:
"Et ve Et Ürünlerinin Toptan Ticareti Meslek Komitemiz, Migros'un işletmeye bırakacak olması ve tesisin atıl kalması nedeniyle sektörün olumsuz etkileneceğini belirterek, yönetim kurulumuzdan, söz konusu tesisin Et Balık Kurumu'na (EBK) devri için, ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunulmasını talep etti. Bunun üzerine, ilgili bakanlıklar ve EBK'ya başvuru yapıldı, EBK'dan da, Maliye Bakanlığı'nın tesisi kendilerine ‘iz bedelle' devretmesi durumunda işletebilecekleri yönünde yanıt alındı. Konunun sektör için stratejik önemi gözetilerek, konu, 19 Ocak'ta Ödemiş Ticaret Odası ev sahipliğinde yapılan toplantıda gündeme getirildi."
 
Kestelli, bu toplantıda, tesisin iz bedelle devri konusunda girişimlerde bulunulması ve ayrıca haziran ayından itibaren atıl kalacak olan tesisin İzmir Ticaret Odası ve İTB olarak ortak işletilmesi imkanının değerlendirilmesi amacıyla bir inceleme raporu hazırlanmasına ve bu amaçla Ticaret Odası ve Borsa Ar-Ge Müdürlüklerince fizibilite çalışması yapılmasına karar verildiğini söyledi.
 
VOB'dan İTB'ye 6 milyon TL
 
Meclis toplantısında VOB ile ilgili bilgileri de paylaşan Kestelli, VOB Genel Kurulu'nda, 2012 kâr payı ve yedek akçelerin ortaklara hisseleri oranında dağıtımının karara bağlandığını hatırlatarak, "Bu vesileyle, %17 oranında ortağı olduğumuz VOB'dan; 725 bin 902 lirası 2012 yılı kar payı, 5 milyon 529 bin 361 lirası da yedek akçe dağıtımı olmak üzere, toplam 6 milyon 255 bin 263 lira  para, 1 Mart itibariyle borsamız hesaplarına geçti" dedi.