ITC, çöpe 200 milyon dolar daha yatırım yapacak

Tepe Holding'in eski CEO'su Ali Kantur'un şirketi ITC, Ankara ve Adana'dan sonra Bursa, Konya ve Antalya'nın da çöp ihalelerini kazandı. Şirket, 200 milyon dolarlık ek yatırıma hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
 
Aysel YÜCEL
 
İSTANBUL - Belediyelerle anlaşıp toplanan çöpleri bertaraf eden ITC, yeni tesis yatırımlarına hazırlanıyor. 
 
Tepe Holding'in eski CEO'su Ali Kantur'un şirketi kentlerin çöp işlerine şimdiye kadar 150 milyon dolar yatırım yaptı. 200 milyon dolarlık yatırım daha gündeminde. Bu çapta bir yatırımı gündeme almasının nedeni Ankara ve Adana'nın ardından Konya, Bursa ve Antalya'nın çöp ihalelerini de kazanması... Kantur, Ankara ve Adana çöp işlerini 2002 yılında almıştı. Ali Kantur, DÜNYA'ya açıklamasında "İki yıl içinde 200 milyon dolar daha yatırım yapacağız. Orta vadede yurtdışına yatırım gündemimizde. Çöpte altın var diyorlar ama bu işi kar için yapmıyoruz. Türkiye'nin tüm çöpüne talibiz" dedi.
Ali Kantur'un İsviçreli bir ortakla kurduğu ITC, depolama sahalarının rehabilitasyonu, düzenli depolama alanlarının işletilmesi, metan gibi gazlardan enerji üretimi, tehlikeli ve tıbbi atıkların bertaraf edilmesi, ambalaj ile hafriyat atıklarının geri kazanımı alanlarında hizmet sunuyor. Ankara ve Adana'dan sonra yeni şehirlerde de ihaleler kazandıkları bilgisini veren Ali Kanntur, "Konya, Bursa ve Antalya'nın da çöp ihalelerini kazandık. Antalya'da toplanan çöplerin yaklaşık yüzde 90'ını yok edeceğiz. Konya ve Bursa'da ise mevcut çöplüğün içindeki metan gazını çıkararak elektrik üreteceğiz" diye konuştu.
 
İhale aldıkça yatırım
 
Yeni ihaleler kazanmalarının ardından yatırımlarını da önemli oranda artıracaklarını anlatan Kantur, "Bugüne kadar 150 milyon dolarlık tesis yatırımı gerçekleştirdik. İki yıl içinde 200 milyon dolarlık ek yatırım yapacağız. Farklı illerde yeni ihaleler kazandıkça da yatırımlarımız sürdüreceğiz" dedi. Türkiye'nin bütün çöpünü almaya talip olduklarını vurgulayan Kantur, "Görüşmelerimiz devam ediyor. Belediyelere kendimizi tanıtıyoruz. İhaleye çıkmaları konusunda onları ikna etmeye çalışıyoruz" dedi. 
 
'70 bin ton çöpümüz çıkıyor'
 
Şirketin ana amacının çöplerin çevreye verdiği zarara en aza indirerek bertaraf etmek olduğunu vurgulayan Kantur, "Çöpte altın olduğunu söylüyorlar, ama  biz bu işi kar amaçlı yapmıyoruz" dedi. Türkiye'nin henüz çöp konusunda düzenli depolamaya geçme aşamasında olduğunu dile getiren Kantur, Türkiye'de günlük çöpünün yaklaşık 70 bin ton olduğu ve bunun yarıdan fazlasının üç büyük şehirde toplandığını söyledi. Çöpün ton başına belediyeye maliyetinin 5 ila 25 dolar arasında değiştiğini söyleyen Kantur şöyle konuştu: "Bizim çalıştığımız yerler hariç, Türkiye'nin birçok yerinde halen çöp yüzenden yolar kapanıyor. Belediyelerin çöpü toplamasında bir sıkıntı yok ancak, çöplerin döküldüğü yerlerde düzenli depolamalarda eksikliklerimiz var" dedi.
 
'Yurtdışından teklif var'
 
"Türkiye'de bu işi bizim seviyemizde, bizim teknolojimizde yapan yok" diyen Kantur, çöpün bertaraf edileceği fabrikanın dizaynından içindeki makinelere kadar anahtar teslim hizmet sunduklarına dikkat çekti. Kantur, finansman desteği aldıkları Dünya Bankası'nın da gittiği her ülkede ITC'nin tesislerini model olarak gösterdiğini aktardı. Orta vadede yurtdışındaki ihalelere de katılacaklarını belirten Kantur, şöyle dedi: "Yurtdışından buradaki sistemi oraya taşımamız konusunda teklifler almaya başladık. Ancak, 2015 yılına kadar Türkiye'de bitirmemiz gereken işler var. 2015'ten sonra yurtdışına açılmayı planlıyoruz. İlk olarak bize yakın ülkelerde yatırım yapmak istiyoruz." 
 
Mamak çöplüğünde domates yetiştirilebilir
 
Ankara'nın çöp ihalesini aldıktan sonra, kokudan yakınından bile geçilemeyen Mamak çöplüğünün domates yetiştirilebilen bir alana dönüştüğünü ve bölgede arazi fiyatlarının arttığını vurgulayan Kantur, Türkiye'nin bütün illerinde bu sisteme geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Belediyelerin bu sistemi kullanarak çok daha avantajlı olacağına dikkat çeken Kantur, "Bizim çöplüklerin içine kurduğumuz sistem sayesinde, çöpün miktarı yaklaşık yüzde 15 azalıyor. Belediyeler bu sistemleri kullanarak, 10 yıllık kullanım sahasını 100 yıl kullanacak hale getirebilir" dedi. 
 
 
70 bin ton
Türkiye'nin günlük çöp miktarı
 
15 dolar
1 ton çöpün belediye maliyeti
 
200 milyon dolar
ITC'nin Türkiye'deki çöp yatırımları