İthal ilaç hammaddesinde KDV %8'e düşecek

İthal hammaddenin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesiyle sektöre 100 ile 200 milyon lira arasında toplam katkı sağlaması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İlaç üretiminde kullanılan ithal hammaddenin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesiyle sektöre 100 ile 200 milyon lira arasında toplam katkı sağlaması bekleniyor. Çelik, intibak yasasının da Bakanlar Kurulu'na sevk edildiğini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bütçe görüşmelerinde ilaç üreticilerine yüzde 18 olarak uygulanan KDV'nin yüzde 8'e indirilmesiyle ilgili bir mutabakat oluştuğunu ve bu ay içerisinde bunun yürürlüğe gireceğini açıkladı. Söz konusu KDV indirimi tüketiciye satılan ilacın fiyatına indirim olarak yansımayacak ancak üreticinin maliyetini düşürerek sektöre 100 ile 200 milyon lira arasında toplam katkı katkı sağlaması bekleniyor. Son günlerde yaşanan ilaç krizi ile ilgili olarak Genel Kurul'da konuşan Çelik, 3 yılık global bir bütçe hazırladıklarını, bu global bütçenın 2 yıllık dönemi içerisinde 1.1 milyarlık bir aşım söz konusu olduğunu belirterek, "Sektörle bir araya geldik. Sektöre bu aşımın olmaması gerektiğini, anlaşmaların üzerinde gerçekleşen bu rakamın kendileri tarafından

tolere edilmesi gerektiği yönünde değerlendirmeler yaptık. Şu anda özellikle kanser, diyabetgibi kritik hastalarımıza dönük ilaçların bir krize dönüşmemesi için dün akşam da son kez sektörle bir araya geldik ve 1-2 gün içerisinde yaklaşık 350 ilaçla ilgili iskontoların kaldırılması ve fiyatların artırılması şeklinde bir değerlendirmemizi sonlandırma noktasına gelmiş bulunuyoruz. Özelikle ilaç üreticileriyle ilgili olarak yüzde 18 olarak uygulanan KDV'nin yüzde 8'e indirilmesiyle ilgili de bir mutabakat oluştuğunu ve aralık ayı içerisinde bunun da yürürlüğe gireceğini belirtmek istiyorum"dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir