İTÜ ile TÜRKSAT ortaklaşa uydu üretecek

İTÜ Arı Teknokent ve TÜRKSAT Uydu arasında, ilk yerli üretim haberleşme test uydusu üretimi için anlaşma imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Arı Teknokent ve TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş arasında, ilk yerli üretim haberleşme test uydusu üretimi için anlaşma imzalandı.

İTÜ Üniversitesi Rektörlük Senato Odası'nda düzenlenen imza töreninde konuşan TÜRKSAT Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, TÜRKSAT Ara Uydu Projeleri kapsamında "Haberleşme amaçlı TÜRKSAT-3USAT Uydusu"nun, İTÜ ARI Teknokent tarafından üretilmesi ve testlerinin İTÜ laboratuvarlarında yapılmasının öngörüldüğünü belirterek, bu çalışmaların geçen 50 yıl içerisinde, özellikle de son yıllarda büyük ivme kazandığını söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı ve TÜRKSAT'a, Türkiye'de yerli haberleşme uydusu tasarımı yapılması, bu konuda araştırma ve geliştirme faaliyetleri gösterilmesi, insan gücü yetiştirme görevinin verildiğini kaydeden Dalbay, bu görev kapsamında yaklaşık 4 yıldır TÜRKSAT'ın bir ekip oluşturarak yerli haberleşme uydusu tasarımına başladığını bildirdi.

Dalbay, tasarım kapsamında, değişik kuruluşlarla da işbirliği çalışmalarının yürütüldüğünü ve çalışmaların başında da büyük yerli haberleşme uydusunun üretimiyle ilgili Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türk Havacılık Uzay Sanayi ile sürdürülen işbirliğinin olduğunu vurguladı. Dalbay, projenin toplam maliyetinin 1 milyon Türk Lirasını geçmeyeceğini söyledi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin üniversitelerinin geçen yıl ilk Türk Küp Uydusu'nu yaptığını, arkasından da uydular ile ilgili çok geniş araştırmaları olan Japonya'dan bir teklif aldıklarını dile getirdi.

Japonya'daki uydu haberleşmeleri ile ilgili çalışma yapan birim tarafından kurulan uluslararası konsorsiyumdan Türkiye adına davet aldıklarını belirten Şahin, yerli üretim haberleşme test uydusunun devamının da geleceğini söyledi.

Şahin, TÜRKSAT Genel Müdürlüğü sahipliği ve desteğindeki proje çalışmalarının, ARI Teknokent A.Ş yürütücülüğünde İTÜ ve TÜRKSAT mühendisleri tarafından yapılacağını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir