İzmir'de S Plaka karaborsaya düştü

Sayısı 5 bin 253 ile sınırlanan SPlaka’da fiyatların karaborsada 230 bin liraya kadar fırladığını belirten İzmirli servisciler, tahditin kaldırılmasını ve arz-talebe göre plaka verilmesini istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Servis taşımacılığı yapan araçlarda kullanılan S plaka, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tahdit altına alınınca karaborsaya düştü. 2009’da 12 bin TL’ye satılan S Plaka’nın fiyatı 230 bin TL’ye kadar çıktı. S Plaka sayısının 5 bin 253 ile sınırlanmasının yılbaşında servis ihalesi kazanan firmaları da zor durumda bıraktığı belirtiliyor. 

İzmir Toplu Taşımacılık ve Servis Hizmetleri Derneği (İZTAD) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Cirit, uygulamanın sektörü kayıtdışına ittiğine dikkat çekerek, çözümün tahditin kaldırılması, arz-talep dengesine göre plaka verilmesi ile çözüme kavuşabileceğini söyledi. Yaşadıkları sıkıntıların çözümü için geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelen Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’dan yardım istediklerini dile getiren Cirit, Elvan’nın kendilerini Ankara’ya davet ettiğini, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile birlikte Ankara’ya gideceklerini belirtti. 

Cirit, İzmir’de servis taşımacılığında S Plakası uygulamasının 1998’de başladığını ve tahdit altına alındığını hatırlattı. O yıl 4 bin 553 adet olan S Plaka’nın 2008’e kadar 10 yıl boyunca artırılmadığını vurgulayan Cirit, “2008’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale ile 500 plaka satıldı. 2009’da İzmir Şoförler Odası tarafından açılan dava nedeniyle ihale iptal olunca İzmir Büyükşehir Belediyesi bu plakaları geri aldı. 2009’da farklı bir ihaleyle 500 yerine 750 S Plaka verdi. 2009’dan bu yana 5 bin 253 S Plaka ile hizmet veriyoruz. Bu geçen sürede İzmir’in nüfusu arttı, özel okulların sayısı arttı, OSB’lerdeki fabrika sayıları arttı. Buna paralel servis ihtiyacı yüzde 70-80 artmasına rağmen S Plaka sayısını artıramadık. Dolayısıyla şu anda İzmir’in servis ihtiyacını karşılayamıyoruz” diye konuştu. 

Rant aracı oldu 

Tahdit yüzünden S Plaka’nın rant aracı olarak görülmeye başladığına dikkat çeken Cirit, yeni plaka verilmediği için kendi içinde al-sat piyasası doğduğuna dolayısıyla S Plaka’nın karaborsaya düştüğünü öne sürdü. Cirit, 2009’da 12 bin TL olan S Plaka’nın okulların açılmasıyla 230 bin TL’ye kadar çıktığına işaret ederek, “Plaka her el değiştirdiğinde 10 bin TL kar ediyorlar. Rantçılar yüzünden S Plaka karaborsaya düştü. Bu rantçılar yüzünden eski arabalar da çalışmıyor, sadece plakayı tutabilmek için üzerlerine takıyorlar tarlada duruyor. Biz bunları fotoğraflarla görüntüledik. Bu araçlar taşımacılık yapmıyor, tarlada plakanın değerlenmesini bekliyor. Sonra plakayı alıp başka bir araca takıyorlar” diye konuştu.

Servisi ihalesi alan şirketler araç bulamıyor 

Belediyenin bu konuda yaptırım uygulayamadığını vurgulayan Cirit, “Bu ranta dur demek için İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) ile en az 5 toplantı yaptık. Ama bir sonuç alamadık. Belediyeden tahditin kaldırılmasını, kaldırılmıyorsa S Plaka’nın artırılmasını talep ettik. İkisini de yapmadıkları için çok büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Aziz Kocaoğlu bu konuyu çözeceğini dile getirdi, ama hala bir çözüm yok” dedi. 

Cirit, yılbaşında yeni bir servis ihalesi alan servis şirketlerinin araç bulamadığını dolayısıyla büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu bildirdi.

Uygulama İstanbul’da yok, Bursa’da kaldırıldı 

Sektörde kartelleşmenin önüne geçilmesi için çözüm beklediklerini vurgulayan Cirit, Türkiye’de sadece 10 ilde bu uygulamanın olduğuna dikkat çekti. Cirit, herşeyin dinamo taşı olan İstanbul’da bile böyle bir uygulamanın olmadığını vurguladı. İzmir’de yaşanan sıkıntıların Bursa’da da yaşandığını ve kaldırıldığını hatırlatan Cirit, İzmir’de bu sorunun kaldırılmasını talep ettiklerini dile getirdi. Cirit, 2009 yılında 12 bin TL olan S Plaka’nın 20 bin TL bedel ile arztalep dengesine göre verilmesinin sorunun çözümü olacağını, bu sayede toplu taşımadan zarar eden belediyenin de sırtındaki yükü azaltacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir