İzmir'de suya zam geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, içme suyu tüketim bedellerinde, artan maliyetlerle birlikte daha önce 2013 bütçesinde de öngörülen yüzde 5'lik zam oranını haziran ayı başından itibaren uygulamaya geçireceklerini bildirdi.

Kocaoğlu, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay'a yapılan silahlı saldırı dolayısıyla İnciraltı'ndaki Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı önünde düzenlenen anma törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündeminde yer alan su zammına ilişkin bir soru üzerine, maliyet hesaplarında yüzde 15'lik bir artış söz konusu olduğunu belirten Kocaoğlu, "Biz 2011 başından beri zam yapmadık ve maliyetlerimiz çok arttı. İZSU, yatırımlarına devam etmek zorunda, arıtmaları çalıştırmak zorunda. Orada çok büyük bir yatırım seferberliğine başladık biliyorsunuz ve Türkiye'de arıtma konusunda standartların çok üstündeyiz. Yüzde 5'lik bir zammı öngörüyoruz, zaten 2013 bütçemizde de öngörmüştük, onu şimdi haziran ayından itibaren devreye sokacağız" diye konuştu.
Kocaoğlu, ulaşımda ise bir zammın söz konusu olmadığını ifade etti.
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'in, Gördes'teki nikel madeninin İzmir'e de içme suyu sağlayan Gördes Barajı'na atıkları karışarak zarar vereceği iddiasına ilişkin soruya da yanıt veren Kocaoğlu, bu iddiaları incelettiklerini, ancak bu konuda yasal mevzuat çerçevesinde yetkili kurumun kendileri olmadığını söyledi.

Su baskınları

Kocaoğlu, Kordon'da denizin kabarması sonucu yaşanan su baskınları konusunda bazı bilim adamlarının "sorunun İzmir Körfezi'nin çok sığlaşmış olmasından kaynaklandığı" yönündeki değerlendirilmelerinin hatırlatılması üzerine ise şunları kaydetti:
"Onu duymadım, onu siz söylüyorsunuz. Körfez söz konusuysa körfezde bilimsel araştırma 1832 yılında yapılmış, yani 170-180 yıl önce yapılmış, ondan sonra ilk defa 9 senedir biz yapıyoruz. Bu sorun belli sığlaşmadan da olabilir, küresel ısınmadan da olabilir, bu ayrı bir konu. Onu bilimsel veriler olmadan konuşmak doğru değil, tahmin yürütmek herkes için mümkün ama bizim bilimsel bir veri olmadan herhangi bir şey söylememiz mümkün değil. Biz zaten körfezi, İzmir'in önüne Büyükşehir Belediyesinin, 'Yüzülebilir Körfez Projesi' olarak, en büyük projesi olarak ortaya koyduk. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu anda ÇED raporu Bakanlığa sunuldu. Bir an önce neticeyi alıp hızlı bir şekilde körfezi rehabilite etmeye başlayacağız."
Körfez kıyısında su baskınları konusunda sıkıntılı bölgeler olan Kordon, Mavişehir, Bostanlı civarlarında set çekilerek bir önlem alınıp alınmayacağına ilişkin soruyu Kocaoğlu, "Arkadaşlarımız değerlendiriyorlar onu. O proje işi. Denizle kara arasına set çekmek mi duvar mı yapmak gerekir, o ayrı bir konu. Buna bilimsel araştırmalar sonucunda bir cevap verilebilir" diye yanıtladı.
Kocaoğlu, Yamanlar'daki çöp tesisi için Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak tarafından sunulan raporların da incelendiğini bildirdi.