İzmir'deki patlayıcının türü kesinleşti

İzmir'in Konak ilçesinde dün meydana gelen patlamada kullanılan patlayıcı türünün 'plastik' olduğu kesinleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir'in Konak ilçesinde dün meydana gelen patlamayla ilgili soruşturma sürdürülüyor. Patlayıcı türünün 'plastik' olduğu kesinleşti.

Edinilen bilgiye göre, İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele İstihbarat Bomba İmha, Kimlik Tespit ve Olay Yeri İnceleme şubelerine bağlı ekiplerin, olay yerinde yaptıkları incelemeler sonunda, patlayıcı türünün 'plastik' olduğu kesinleşti. Yetkililer, otomobilin enkazının ve yayıldığı 100 metre çapındaki alanda bulunan parçalarının titizlikle ve tek tek toplandığını belirtti. Parçaların, otomobilin servis görevlilerinin de içinde yer aldığı bir ekip tarafından incelendiğini anlatan yetkililer, otomobile ait olmayan ve bomba düzeneğinde kullanılan parçaların tespit edilmeye çalışıldığını bildirdi. Olay yerinde yapılan incelemede, patlamanın meydana geldiği otomobilin enkazı arasında cep telefonuna ait batarya ile parçaların da bulunduğu kaydedildi. İncelemeyi yapan uzman ekiplerin, ele geçen malzemelere dayanarak "bomba düzeneğinde cep telefonunun kullanıldığı" ve güzergahta bekleyerek polis servis aracının geçişini izleyen teröristin, bombanın bağlı olduğu cep telefonuna sinyal gönderdiği ihtimali üzerinde durdukları öğrenildi. Patlayıcının, sürekli aynı güzergahı kullanan Adnan Menderes Hava Limanı Şube Müdürlüğü'ne bağlı polis aracının geçişi sırasında patlatılmasının hedeflendiği, polis midibüsü ile olay sırasında midibüsü sollamakta olan sivil plakalı askeri otomobilin, patlama noktasına yaklaşık 5 metre uzaklıkta bulunduklarının tespit edildiği belirtildi.

Öte yandan, saldırının faillerinin yakalanması için de çalışma başlatan ekipler, içerisinde bomba düzeneği bulunan otomobilin, olay yerine sabaha karşı bırakıldığı bilgisine ulaştı. Polisin ifadelerine başvurduğu görgü tanıklarından birinin, otomobilin saat 03.00 civarında olay yerine park edildiğini ve içinden inen bir kişinin bölgeden uzaklaştığını söyleyerek, eşkal bildirdiği öğrenildi. Emniyet yetkilileri, henüz hiçbir terör örgütünün üstlenmediği saldırının yönteme ve kullanılan malzemeye göre değerlendirildiğinde, terör örgütü PKK tarafından yapıldığı ihtimali üzerinde durulduğunu belirtti.

"MOBESE sistemi önemli katkı sağlayacak"

Emniyet yetkilileri, İzmir'e kurulması için projeleri hazırlanan ve ödenek bekleyen MOBESE sisteminin, bu tür olayların çözümüne önemli katkı sağlayacağını bildirdi. MOBESE bünyesindeki "Plaka Tanımlama Sistemi" sayesinde çalıntı ve sahte plakaların otomatik tanımlandığı, sistemin kaçan zanlının görüntülerinin elde edilmesi yönünde yetkililere katkı sağladığı kaydedildi.

7 kişi taburcu oldu

Öte yandan, dünkü patlamada yaralanan ve Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat edilen asker Hüseyin Arısoy'un yoğum bakımda tutulduğu, hayati tehlikesinin devam ettiği bildirildi. Diğer yaralılar albay Ahmet Kılınç, er Murat Bekirgül, polis memurları Abbas Kalender, Sacit Kaskatı ile vatandaşlar Ayşe Yenidoğan, Ramiz Yenidoğan, Doğan Özden ve Recep Simit'in genel sağlık durumları iyi olduğu, patlamadan sonra hastanelere getirilen 7 kişinin ise tedavilerinin ardından taburcu edildikleri belirtildi.