İzmir'in 2011 bütçesi 1 milyar 850 milyon

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı 7. olağan toplantısında belediye bütçesi görüşüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 mali yılı bütçesi 1 milyar 850 milyon lira olarak kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı 7. olağan toplantısında belediye bütçesi görüşüldü.

CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, belediyenin 2011 yılı bütçesinin kentin her yerine hizmet götürecek, halkın refahını artıracak bir bütçe olduğunu söyledi. Aydoğan, yatırım ağırlıklı bütçe yapıldığını, yatırımlara ayrılan 788 milyon liranın yüzde 32'sinin metro ve tramvay yatırımlarına harcanacağını bildirdi. Asfaltlama harcamaları için 120 milyon lira ayrıldığını, özellikle köy ve yeni bağlanan ilçelerde asfaltlamaya ağırlık verdiklerini belirten Aydoğan, kamulaştırma için de 120 milyon harcanacağını, kamulaştırma konusunda Türkiye'ye örnek olacak politika izlediklerini ifade etti.

AK Parti Grup Sözcüsü Kerem Ali Sürekli ise 2009 yılı bütçesinin 1 milyar 865 milyon lira olarak kabul edildiğini ve seçim öncesinde yapıldığı için "şişirilmiş" bir bütçe olduğunu, 2011 yılı bütçesinin de 2009 yılı bütçesinin altında hazırlandığını, ancak yine "şişirilmiş" bir bütçe yapıldığını söyledi. Önceki yıl bütçelerinde yatırımların gerçekleşme oranının yüzde 20-25'lerde kaldığını ifade eden Sürekli, bu yıl da yatırıma ayrılan payın 200 milyon lira civarında kalacağını öne sürdü. Sürekli, bütçe gelirlerini artırmanın en önemli yollarından birinin imar planları yapılırken kenti büyütmek olduğunu, ancak yapılan planlarda İzmir'in küçültüldüğünü iddia etti.

AK Partili Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Arif Uğurli de 2011 yılı performans programının bir önceki yılın kopyası olduğunu, emek harcanmadığını öne sürdü. Bütçenin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeterince tartışılmadığını, görüşmelerin 22 dakikada bittiğini, geçen yıl tartışmaların 8 saat sürdüğünü belirten Uğurli, Mehmet Akif Ersoy'un "Adam ol" şiirinden dizeler okuyarak, "Sözü sağlam, özü sağlam bütçe istiyoruz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uğurli'ye tepki göstererek, "Lütfen işi karşıdaki kişileri rencide edici noktaya getirmeyin. Bu sizin biraz önce söylediğiniz sözleri aynen, nazik bir şekilde iade ediyorum" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar ise Konak Meydanı Projesi'nin, yatırımcıya verilmek üzere değil, kente meydan yaratmak amacıyla düşünülmesi gerektiğini söyledi. Çakar, Büyükşehir Belediyesi Kanunu çıkarken, Hazine arazilerinin kayıt altına alındığını, imar planları içinde kalan yerlerin belediyeleri devredilmesi gerektiğini savundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ise yaklaşık 4 saat süren konuşmalardan sonra bütçe üzerinde değerlendirmelerde bulundu. İzmir'i kalkındıracak, sıçrama yaptıracak iki yerin İnciraltı ve yeni kent merkezi olduğunu, bu iki alanın planlamasının büyük önem taşıdığını belirten Kocaoğlu, 171 bin hektarlık yarımadanın da eğitim ve turizm sektörü için çok önemli olduğunu, bu bölgenin de iyi bir şekilde planlanması gerektiğini, bu bölgelerin kenti kalkındıracak bölgeler olduğunu söyledi.

Hizmet binasının taşınmasını iyi niyetli öneri olarak kabul edilebileceğini belirten Kocaoğlu, diğer binaların yıkılmasından kısa bir süre sonra belediye binasını hemen yıkabileceklerini ifade etti. Kocaoğlu, hedeflerinin yerelde kalkınmayı gerçekleştirmek olduğunu bildirdi.

Kocaoğlu'nun konuşmasından sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yılı tahmini bütçesi ile 2011 Mali Yılı Performans Programı maddeler halinde oylandı. AK Partili meclis üyelerinin ret oylarına rağmen bütçe ve performans programı oy çokluğuyla 1 milyar 850 milyon lira olarak kabul edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir