İzmit Kent Merkezi moralleri düzeltiyor
KOCAELİ'DEN / Mehtap AKBAŞ ÇİFTCİ
Parasızlık, işsizlik, ekonomik kriz derken gülecek hal mi kaldı, dediğinizi duyar gibiyim. İşin realitesine kimsenin itirazı yok. Ülkemizde yıllardır kronikleşmiş birçok sorunla uğraşıp ayakta kalma mücadelesi veren ticaret erbabı, deyim yerindeyse 'yorgun savaşçı' haline geldi.
Tüm gün siftah yapmadan dükkanını kapatan, borcunu borçla ödemeye çalışan, ödediği vergilerin altında ezilip belini bir türlü doğrultamayan işyeri sahibinin plan yapması da güç oluyor haliyle. Çoğu zaman günü kurtarmanın derdinde olan esnaf, ne verimliliğini artırabiliyor, ne vizyonunu genişletebiliyor, ne de en büyük rakibi alışveriş merkezlerine karşı kahramanlık yapabiliyor.
Şüphesiz ki dinamik bir kavram olan morali yüksek tutmak için daha fazla özene ihtiyaç var. Dünyadaki ticaret anlayışı sürekli gelişiyor. Müşterinin kral olduğu bir dönemde yaşıyoruz Rekabetin sınırları kalktı. Farklı olabilmenin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Geleneksel pazarlama yöntemlerini terk eden, eğitimin önemine inanan, şirketini müşterisinin gözünden görüp doğru analiz edebilen kazanıyor. Tüm bunlar ferdi olarak atılacak adımlar. Peki örgütlü bir şekilde neler yapılabilir?
Eğitimin giderek önem kazandığı bu süreçte ticaret odalarının yanı sıra dernek benzeri örgütlenmeler bu gelişime olumlu katkı sağlayabilir. 'İzmit Kent Merkezi' (İKM) bu felsefeyle kurulmuş derneklerden biri. 242 üyesi var. Amaç, sanayinin gölgesinde kaldığı düşünülen İzmit ticaret hayatına renk ve hareket getirmek. Zamanının önemli bir bölümünü derneğin gelişimine harcayan Başkan Murat Barış, ortak akılla yönetildiğini söylediği derneğin çok sayıda fikir ürettiğini, bunların bazılarını hayata geçirdiğini bir bölümünü ise yeterli destek alınamadığı için ertelemek zorunda kaldıklarını anlattı geçen haftaki sohbetimizde.
Örneğin derneğin 6 ay önce 'Çarşıda Hayat Var' sloganıyla başlattığı pazar günü dükkan açma kampanyası hala devam ediyor. Esnafın katılımı yüksek. Kampanya özellikle çalışan kesimden büyük ilgi görüyor. Hatta öyle ki Murat Barış, birçok esnafın hafta içine göre pazar günü daha fazla ciro elde ettiğini söylüyor. İnsanları sokağa çıkaracak imza günü, dans gösterileri, çarşı süslemeleri ise hayata geçirilmek istenen diğer projelerden sadece birkaçı.
Bana göre en önemli projeleri bölge esnafına verilmesi planlanan satış ve pazarlama teknikleriyle ilgili eğitim. Yaşanan bu rekabet savaşında nitelikli insan faktörü en güçlü silahlardan biri çünkü. İzmit esnafı bu oluşumdaki yerini vakit geçirmeden almalı. Yer alanlar da daha fazla söz söylemeli, ortak bir sinerji yaratılmalı.
Sivil toplum örgütleri ile kurulacak iyi ilişkilerin kentin tüm dinamiklerini harekete geçireceği unutulmamalı. Burada yerel yöneticilerimize de önemli görevler düşüyor. Mantalitenin değişmesi, bürokrasinin azaltılması lazım. Gönüllülük esasına dayanan bu tür oluşumlarda heyecan ve hırs olmadan olmaz. Bu meziyetlere sahip değerli girişimcilerimiz var. Verimli sonuçlar için tarafların birbirinin farkında olması ve aynı dili konuşması yeterli. Gerisi zaten gelir.