Kabatepe Limanı trol teknelerine kapatıldı

Çanakkale Savaşı batıklarını ve sualtı canlılarını korumak amacıyla, Gelibolu Yarımadası'ndaki Kabatepe Limanı'nın kullanımı Valilik kararıyla, zorunlu haller dışında trol teknelerine kapatıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çanakkale Valiliği, Gelibolu Yarımadası'nın en kritik noktası Kabatepe Limanı'yla ilgili radikal kararlar aldı. Geçen yıl hayata geçirilen tedbirler kapsamında; bölgede yasak sahada avcılıktan çok sayıda ihbar alınması ve işlem yapılması, yine bölgede savaş batıklarının bulunması nedeniyle Kabatepe Limanı'nın trol tekneleri tarafından kullanımı kısıtlandı. Yapılan düzenlemeyle trol teknelerinin söz konusu yasak sahada, trol çekme sürati olan beş milden daha az süratle seyir yapması yasaklandı. Mecburi sebeplerle Kabatepe Limanı'nın geçici olarak kullanılması durumunda, limana giriş ve çıkış için "Alo 158" Sahil Güvenlik Özel Hizmet Telefonu aranarak bilgi verilmesi ve "AIS" (Otomatik Tanımlama Sistemi) cihazının açık olması koşulu getirildi. Bu düzenleme ile Kabatepe Limanı'nda trol teknelerinin her türlü faaliyeti kontrol altına alınmış oldu.

Kabatepe Limanı bölgesinde avcılık faaliyeti gerçekleştiren küçük balıkçılar, karardan memnun. Karanın ülkeye emsal teşkil etmesi gerektiğini, uygulamanın yasadışı avcılıkla mücadelede etkinliği arttırdığını belirten balıkçılar, "Bu uygulama sayesinde trollerin sahada dolaşımı kontrol altına alındı. Beraberinde yasak avcılığı önledi. Küçük balıkçıların meraları koruma altına alındı. Bununla da kalmadı, Çanakkale Savaşları batıkları da koruma altına alınmış oldu" dedi.

Tür sayısında artış oldu

Çanakkale Valiliği'nce uygulamaya konan düzenlemelerin olumlu etkisi kısa sürede kendisini gösterdi. Düzenlemeden önce bölgede yasadışı trol avcılığı ile ilgili 1 Eylül 2013-15 Nisan 2014 tarihleri arasında 146 ihbar kaydı alınırken, 52 trol teknesine yasal işlem uygulandı. Valiliğin 20 Ağustos 2014 tarihinde aldığı bu karardan sonra 1 Eylül 2014-15 Nisan 2015 tarihleri arasında ihbar sayısı 42'ye geriledi. Yasal işlem uygulanan trol teknesi sayısı da 23'e düştü. Ayrıca bölgede yapılan dalışlarda, tür sayısında gözle görülür bir artış oldu. Getirilen bu düzenleme, Gelibolu Yarımadası'nda Şehitler Abidesi, Gökçeada ve Büyük Kemikli Burnu arasındaki deniz sahasını trollere karşı koruma altına almış oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir