Kaçak içkiler Kıbrıs'tan ithal

Alanya'da 21 turistin zehirlenmesine neden olan kaçak içkilerin Kıbrıs'tan ithal edildiği ileri sürüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Antalya Alanya'da Orkan Denizcilik şirketine ait Okran - 5 teknesinde ikram edilen alkollü içkilerden tüketen 21 turist iştahsızlık, hafif bulantı ve bulanık görme şikayetleri ile Bodrum ilçesindeki sağlık kuruluşlarına başvurdu. Metil alkol zehirlenmesi teşhisi konulan turistlerden 4 kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bodrum ilçe Tarım ve Sağlık Müdürlükleri tarafından şüpheli içkilerden numune alındı ve analize gönderildi. Teknede bulunan tüm içkiler de yediemine çekildi. Söz konusu şüpheli içkilerden Eagle-Blow marka votka ve cinden, ayrıca Rakı 7 markalı rakıdan olay yerinde numune toplandı, Mister Burdon marka viski numunesi teknede bulunamadığından Antalya İl Müdürlüğü'ne bilgi verilerek Alanya İlçe Tarım Müdürlüğü’nün numune alınması sağlandı.

Ayrıca, teknede turistlerin alkollü içki ile birlikte aldıkları Blu-Energizer ve Dragon markalı enerji içeceklerinden de örnekler edinildi ve İzmir İl Kontrol Laboratuvarı’na analize gönderildi.

Bakanlık, "İçkilerin Jasmin firmasınca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden ithal edildiği belirlenmiştir. Jasmin Firmasınca 2 bin 100 şişe viski, 180 bin şişe cin ve 180 bin şişe votka ithalatı için kontrol belgesi alınmış, 240 şişe viski, 5 bin 760 şişe cin, 6 bin şişe votka 6 Nisan 2010 tarihinde ithalatı yapılarak Alanya'ya gönderildi. İçkilerin Ankara'da bulunan Birlik Firması'nca da dağıtımının yapıldığı belirlenmiştir. Antalya, Mersin, Muğla ve Ankara'da il Tarım Müdürlüklerine söz konusu içki denetimlerinin sıklaştırılması konusunda talimatı verilmiştir. Söz konusu içki olayı ile ilgili denetim ve kontroller Emniyet Müdürlükleri ile koordineli bir şekilde yapılmaktadır" dedi.

Numunesi alınan içkilerin analizlerinin bu hafta içinde sonuçlanacağını belirten Bakanlık buna göre gerekli yasal işlemlerin uygulanacağını bildirdi.

Tarım Bakanlığı, alkollü içkiler konusunda, 2010 yılında alkollü içki üreten işyerlerine toplam denetim 476 kez denetimde bulunulduğunu, bu denetimlerde 14 para cezası verildiğini, 2 denetim sonucunda savcılıklara başvurulduğunu belirtti. Bakanlık bu yılın ilk 4 ayında da alkollü içki üreten işyerlerine 157 kez denetleme yapıldığını, 5 adet para cezası verildiğini bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir