Kaçakçılığın boyutu 102 milyon lira!

İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonda 102 milyon lira değerinde kumaş kaçakçılığı ortaya çıkarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, 2013 ve 2015 yılları arasında, yurtdışından Ambarlı Limanı'na R.D. firmasına ait olarak getirilen yüksek vergili tekstil ürünlerinin düşük vergili ürünlermiş gibi beyan edilerek konteynerler içerisinde bir antrepoya sevk edildiğini tespit etti. 

Ekipler ayrıca, eşyaların girişlerinden hemen sonra herhangi bir gümrük işlemine tabi tutulmadan kaçak yollarla antrepodan çıkarıldığı, yurda kaçak olarak sokulan ürünlerin yerine düşük vergili tekstil ürünlerinin gümrük kontrolüne sunulduğu ve bu yöntemle ticari eşya kaçakçılığı yapıldığını belirledi. 

İşlemlerin başladığı yıl olan 2013 yılından bu yana firmanın yaptığı tüm işlemleri incelemeye alan ekipler, toplam 4 milyon 343 bin 512 kilogram tutarında yüksek vergili ürünün yurda kaçak olarak sokulduğunu ve bazılarının da sokulmaya teşebbüs edildiğini ortaya çıkardı. Söz konusu ürünlerin gümrüklenmiş değerinin 102 milyon lira olduğu anlaşıldı. Bu olayda devletin vergi kaybının 65 milyon lirayı bulduğu hesaplandı. 

İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne bağlı ekiplerce yapılan incelemeler sonucunda, Ambarlı Limanı'ndan antrepoya sevk edilmek üzere işlem gören beyan harici eşyalar ile antrepo ve şüpheli firmaların şehir içindeki depolarında yapılan aramalar sonucu elde edilen yüksek vergili kaçak kumaşlara el konuldu. 

Öte yandan, kaçakçılık olayı ile ilgili olarak Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda operasyon başlatıldı ve kaçakçılık olayına karıştığı iddia edilen 5 kişi gözaltına alındı. Diğer 20 şüpheli şahısla ilgili işlemlerin devam ettiği aktarıldı.