”Kaçırılan gemiyi 2 firkateyn takip ediyor”

Bakan Yıldırım, Somalili korsanlarca tutulan Türk bayraklı geminin son durumu hakkında açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Somalili korsanlarca tutulan Türk bayraklı geminin, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait 2 firkateyn tarafından yakından takip edildiğini bildirdi.

Yıldırım, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ndeki toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. "Horizon-1" adlı 33 bin DWT'luk Türk bayraklı kuru yük gemisinin Suudi Arabistan'da yükleme yaparak, Ürdün'ün Akabe Limanı'na seyir halinde iken dün saat 08.15'te Yemen'in 73 mil açığında 4 Somalili deniz korsanı tarafından tutulduğunu söyleyen Yıldırım, korsanların gemiye çıkarak 23 Türk personeli etkisiz hale getirdiğini ve geminin kontrolünü ele geçirdiğini kaydetti. 

Yıldırım, olaydan 1 dakika sonra bölgede bulunan Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait "TCG Gediz" firkateyninin haberdar edildiğini, helikopter kaldırıldığını anlatarak, ancak helikopter saat 08.29'da olay mahalline intikal ettiğinde deniz haydutlarının gemiyi tutmuş olduğu görüldüğünden, personelin herhangi bir zarar görmemesi açısından müdahale yapılamadığını aktardı. 

Bakan Yıldırım, "Daha sonra olay yerine intikal eden 'Gaziantep' ve 'Gediz' firkateynleri gemiyi yakından takip etmektedir. Gemi, Somali'nin Eyl Limanı istikametinde seyrini sürdürmektedir. Gelişmeler Bakanlığımız, Denizcilik Müsteşarlığı, Genelkurmay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Dışişleri Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Farklı bir gelişme olursa bu kamuoyuyla paylaşılacaktır" diye konuştu.

Deniz haydutluğunun bu bölgede uluslararası en büyük tehdit haline geldiğini ve bugüne kadar birçok ülkeden gemilerin tutulduğunu belirten Yıldırım, bu yüzden BM bünyesinde bir deniz gücü oluşturulduğunu ve bu gücün halen bölgede görev yaptığını kaydetti. Yıldırım, Türkiye'nin 2 firkateyninin de bölgede görevini sürdürdüğünü ifade etti.

Yıldırım, deniz korsanlığının yegane amacının, tuttukları gemilerin sigorta şirketleri ve donatanlarıyla pazarlığa girip fidye almak ve ondan sonra da gemileri serbest bırakmak olduğunu dile getirerek, yakın geçmişte de Türkiye'nin iki gemisinin aynı tecrübeyi yaşadığını ve sonunda gemilerin serbest bırakıldıklarını hatırlattı.

"Fidye konusunda herhangi bir rakam telaffuz edildi mi?" sorusu üzerine de Yıldırım,  haydutlarla herhangi bir temas olmadığını, haberleşme imkanı olmasına rağmen gemi kaptanı ve personelinin haberleşecek durumda olmadığının anlaşıldığını belirterek, firkateynlerin gemiyi yakından izlediklerini yineledi.

Yıldırım, "Operasyon yapılacak mı?" sorusu üzerine de operasyon yapılmasının mesele olmadığını, her an operasyon yapılıp geminin kurtarılabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ama hassasiyetimiz, 23 gemi personeli var. Operasyonda gemi personelinin can emniyetinin riske gireceği yönünde düşünce var. O nedenle şu aşamada operasyon yapmanın uygun olmadığını düşünüyoruz. Oradaki bilgiler bize sadece firkateynlerden geliyor. Gemiyle haberleşme imkanı yok. Bu gibi konularda operasyonun her zaman riski vardır. Önemli olan, kimsenin burnu kanamadan, hiçbir mürettebatımızın burnu bile kanamadan olayı sonlandırmaktır. Aksi halde yaptığımız işin hiçbir anlamı kalmaz. Operasyonu uygun görmüyoruz."

Bakan Yıldırım, daha önce yaşanan buna benzer olaylarda deniz haydutlarının tuttukları gemileri Somali'nin Eyl Limanı'na götürüp, geminin avukatları ve sigortacılarıyla temasa geçerek fidye istediklerini dile getirerek, Türk gemisinin de o tarafa doğru götürüldüğünü bildiklerini kaydetti.

Başka bir soru üzerine de Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu olayı yakından takip ettiğini dile getirdi.

Yıldırım, bir soru üzerine, "Bizim korsanlarla temasa geçmemiz diye bir şey söz konusu olamaz. Böyle bir yöntem yok. Korsanlar geminin rotasını gidecekleri limana çevirmiş, bizim firkateynlerimiz an be an takip ediyor. Şartlar müsait olduğunda gereken adımlar atılacak" diye konuştu.