Kadın ve genç istihdamı için esnek çalışma şart

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, istihdam için esnek çalışma ve eğitimin önemli olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Mehmet KAYA
 
ŞANLIURFA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kadın ve gençlerin istihdamının artırılması için esnekleşmenin şart olduğunu başta Güneydoğu Anadolu olmak üzere istihdam sıkıntısı yaşanan bütün bölgelerde etkisinin büyük olacağını savundu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa'da GAP Eylem Planı'nın sonuçlarının değerlendirildiği toplantı çerçevesinde gazetecilerle bir araya geldi.
 
Yılmaz, Eylem Planı'nın 5 yıl daha uzatılacağını, bu süreçte önceliklerden birinin şehirleşme olacağını açıkladı. Bölgede turizmin hızlanacağını ve göç almaya başlayacağını belirten Yılmaz, kentleşme sorunlarının doğabileceğini belirtti. 2013'te zengin sınıfına gireriz Türkiye'nin 2015-2016 arasında 13 bin dolar kişi başına geliri geçeceğini vurgulayan Bakan Yılmaz, önemli bir sıçrama fırsatı arifesinde bulunulduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Türkiye'nin başarıları Avrupa'da ekonomik, Ortadoğu'da siyasi kriz yaşanırken, ülkemizde de terör sorunuyla uğraşırken gerçekleşiyor. Ortadoğu'da dengelerin oturduğu, dünyanın krizi aştığı ve ülkemizde terör sorununun çözüldüğünü düşünün. Çok farklı bir düzeye geçeriz. Dünya Bankası'na göre kişi başı 13 bin dolar zengin ülkeler sınıfı. Türkiye buna yaklaşmış durumda. Türkiye son 10 yılda bir sıçrama yaptı, şimdi tekrar yapması gerekiyor. Bu hamleyi de başardığımızda 2023 vizyonu gerçekleşecek. 25 bin dolar kişi başı gelir ve 500 milyar ihracat."
 
"Genç nüfusu korumalıyız"
 
Yılmaz, nüfus ve gelişme arasında ciddi bir ilişki bulunduğunu belirterek, "Daha ileri gitmek istiyorsak genç nüfusu korumak zorundayız" diye konuştu. İstihdam sorunlarının çözümünde esnek çalışma ve eğitimin önemli rol oynayacağını belirten Yılmaz,  kadın ve gençlerin gerek istihdam piyasasına katılmasında, gerekse iş bulmasında bu türden çalışma modellerinin geniş bir imkan sağlayacağını kaydetti. Bunun için politikalar geliştirildiğini hatırlatan Yılmaz, nüfus teşvikine yönelik çalışmaların önemli eksenlerinden birinin de bu olduğunu belirtti.
 
Yılmaz, gelecek dönemde eğitimin büyük rol oynayacağını vurgulayarak, "Daha nitelikli bireylerden oluşan toplum kalkınma stratejimiz için hayati. Asıl rekabet bilgi tabanlı ekonomilerde olacak. Bilgi demek insan demektir. Demek ki en temel belirleyici faktör insan. Bilgi dediğinizde insandan bahsediyorsunuz. En büyük sermaye insan. Gelecek dönem stratejilerin unsuru katma değeri yüksek ihracat ve insan eğitimi olacaktır" dedi.
 
GAP'ta öncelikler belli oldu
 
GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP'ın fiziki yatırımlarının büyük kısmının bitirildiğini ya da başlanıldığını kaydetti. Karahocagil, yeni eylem planında "Şehirleşmenin" bir eksen olarak öne çıkacağını bunun yanında inovasyon ve rekreasyon çalışmalarının da öncelikler arasına gireceğini kaydetti. Karahocagil, şehirleşme ile sadece kent merkezlerinin değil, kent çevresinde büyük rekreasyon
alanlarıyla yaşam kalitesinin yükseltilmesini planladıklarını da belirterek, yerel ortaklarla hibe programları şeklinde bu türden yatırımları destekleyeceklerini kaydetti.