Kadına şiddet üniversitelerle bitecek
ile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadelede kadının korunmasının yanı sıra, üniversitelerle birlikte şiddet uygulayanın rehabilite edilmesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
TBMM - Şahin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2014 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.
İnsan odaklı, insanın yaşam kalitesini yükselten bir yönetim anlayışıyla, bireyin ve aile değerlerinin güçlenmesi için çalıştıklarını kaydeden Şahin, güçlü millet için hem bireyin hem de aile değerlerinin kuvvetlenmesi kapsamında bütüncül bir bakış açısıyla bakanlığın yeniden yapılandırıldığını dile getirdi.
Sosyal yardımları tematik yardımlara dönüştürdüklerini belirten Şahin, engelli ve yaşlı hizmetlerinde 1 milyon 250 bin kişiye ekonomik destek sağlandığını, 440 bin kişiye evde bakım yardımı verildiğini söyledi.
Eşi vefat etmiş 250 bin kadına iki ayda bir 500'er lira verildiğini, muhtaç asker aileleriyle ilgili düzenleme kapsamında da 50 bin aileye yardım ulaştırıldığını bilgisini veren Şahin, teknolojik imkanları kullanarak, kimse görmeden, ihtiyaç sahipleri beklemeden yardımların alınması için "Sosyal Yardım Kartı Projesi" ve "Sosyal Yardım Mesaj Servisi Projesi"nin hayata geçirildiğini, 1 milyon 10 bin kişiye kart verildiğini anlattı.
Sosyal harcamaların gayri safi milli hasıladaki oranının 2012 itibarıyla yüzde 1,4'e yükseldiğini, 2014 bütçesini daha verimli kullanarak çağdaş ülkelerde yüzde 2 olan orana ulaşmayı planladıklarını vurgulayan Şahin, istihdam eğitimi ve gelir getirici projeleri desteklediklerini, bu çerçevede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yürütülen projeyle çalışabilir yaş ve sağlık grubunda olanların istihdam bağlantısının sağlandığını belirtti.
İşkur ile yürütülen modelle, sosyal yardım verilen 40 bin 414 kişinin işe yerleştirildiğini bildiren Şahin, "2014 yılında yapacağımız en önemli çalışmalardan biri budur. Çalışabilme sağlığında ve yaş grubunda olan kişilerin mutlaka istihdam bağlantısını sağlayıp sosyal yardım sisteminden dışarıya çıkaracak güçlü bir çalışmanın altyapısını tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
Mutlak yoksulluk oranının yüzde 30'dan yüzde 2,79'a düşürüldüğünü, 2014'te bu oranın sıfırlanmasının amaçlandığını kaydeden Şahin, OECD verilerine göre Türkiye'nin gelir dağılımını en iyi iyileştiren ülkeler arasına girdiğini, toplumsal huzur ve barışın sağlanması için bu kriterin çok önemli olduğunu ifade etti. Şahin, 2012 İnsani Gelişme Raporu'na göre Türkiye'nin insani gelişmişlik endeksi açığını en iyi kapatan dokuzuncu ülke olduğuna da dikkati çekti.
Tüp bebek tedavi giderlerini karşılayamayan yoksul ve tıbbi muhtaçlık belgesine sahip ailelerin e-devlet sistemi sayesinde tespit edildiğini, tedavilerinin özel bir hastaneyle imzalanan protokolle yapıldığını ve 600 çiftin tedavisinin olumlu sonuçlandığını aktaran Şahin, geçen yıl başlatılan Bütünleşik Sosyal Yardım Projesi ile de belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının Bakanlığın yaptığı yardımlardan haberdar olabileceğini, böylece mükerrerlik önlenerek yardımların daha yaygın ve adaletli hale getirileceğini söyledi.
"Puanlama Formülü" projesiyle kent ve kır şartları göz önünde bulundurularak kimin neye ihtiyacı olduğunun tespit edileceğini kaydeden Şahin, TÜİK tarafından 44 bin hane üzerinden yapılan saha çalışması çerçevesinde TÜBİTAK'ın hazırladığı formüllerin Bakanlığa teslim edildiğini, bu formüllerin sisteme entegrasyonuyla 2014'te uygulamanın başlayacağını bildirdi.
"Biz kurum olarak takip ederiz"-
Kadınların yaşam kalitesini yükseltmek, kadınları her alanda güçlü bir şekilde yarınlara hazırlamak istediklerini dile getiren Şahin, "Akıllı ekonomiden ve bilgi ekonomisinden bahsediyorsak, toplumun yarısını oluşturan kadınların potansiyelini mutlaka kalkınmanın bir parçası yapmak durumundayız. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü olarak en önemli kısmı eğitim olarak görüyoruz, projelerde eğitimi merkeze alıyoruz. Yüksek öğretimde okuyan kız öğrenci oranımız yüzde 40'ların üzerine çıkmış durumda" diye konuştu.
Her şehre üniversite kurulmasının yüksek öğretimdeki kızların oranın artmasında etkili olduğunu kaydeden Şahin, "Fırsat eşitiği verip bütün eğitim imkanlarından istifade ettirmek durumdayız" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun "Adana Valisi'nin eline bu kız çocuklarını bırakmayın. Adam silahı almış eline, sanki namus bekçiliği yapmaya başlamış. Adana Valisi almış eline feneri şey arıyor. Onun eline bırakmayın" sözleri üzerine Şahin de, "Biz kurum olarak takip ederiz siz merak etmeyin" değerlendirmesinde bulundu.
Kadının karar alma mekanizmasında daha çok yer alması için her kesimin çalıştığını ifade eden Şahin, "Bir cinsin bir yerde gerçekten temsil edilebilmesi için yüzde 25-30 eşik sınırını aşmamız gerekiyor. Bu mesele partiler üstü bir mesele, inşallah hep beraber bunu başaracağız. Genel seçimde de yerel seçimde de çok daha hassas olmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.
BDP Hakkari Milletvekil Adil Zozani'nin "Sizde kadın aday çok olacak mı?" sorusuna "Olmasını çok istiyoruz" diye yanıt veren Şahin, CHP'li Aslanoğlu'nun "Belki Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı belki kadın aday olabilir" sözleri üzerine de "Hayırlısı olsun. Ben yaptığım işi severek yapıyorum" dedi.
Üniversiteyi bitiren kızların yüzde 70'inin istihdamda yerini aldığını, eğitim imkanı verildiğinde kadının ekonomik hayata katılımının sağlandığını söyleyen Şahin, 2008 yılındaki istihdam paketinde kadın çalıştırmayı teşvik eden pozitif ayrımcılıkla alınan 4 milyon yeni istihdamın 1 buçuk milyonunun kadın olduğunu belirtti.
"Erken yaşta ve zorla evlilikle mücadeleyi güçlendireceğiz"
Kayıtdışı çalışan kadınların oranının erkeklerden daha yüksek olduğuna, kayıtdışı istihdamla mücadele ettiklerine dikkati çeken Şahin, kayıt içindeki sigortalı kadın oranının artırılması için çalıştıklarını ifade etti. Özel sektörde kadın istihdamının artırılmasına yönelik çalışma yaptıklarını vurgulayan Şahin, "Erkeklerin bütün potansiyelini kullanarak dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olmamız mümkün değil. Kadının gücünü, aklını, potansiyelini mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili çalışmayı TOBB tabana yayacak şekilde yaygınlaştırıyoruz" dedi.
Kadına yönelik şiddetle mücadelenin en temel mücadele alanları olduğunu belirten Şahin, toplumun algısının yükselmesi ve yetişmiş erkeğe ulaşmak için her yolun denendiğini, kahve eğitimlerine bile başlandığını söyledi. Bakan Şahin, kadın konuk evlerinin kapasitesinin binden bin 650'e yükseldiğini, kadın konuk evi olmayan üç il kaldığını, yakın zamanda kadın konukevi olmayan şehir kalmayacağını, konuk evi sayısındaki artışla beraber içeriğinin de güçlendirildiğini dile getirdi.
"Kadını istediğiniz kadar koruyun, şiddet uygulayan kişiyi rehabilite etmezsek, stresi ve öfkesiyle baş etmesini öğretemezsek belli bir süre sonra şiddet olayı yeniden oluşabiliyor. Üniversitelerle işbirliği yapıp şiddet uygulayan kişinin rehabilite edilmesiyle ilgili bir altyapı çalışıyoruz.
Üzerinde çalıştığımız konulardan biri de erken yaşta ve zorla evlilik. Özellikle 18 yaş altı evliliklerde erkeklerde binde 3'te, kadınlarda da yüzde 7,6'dayız. Bunu sıfırlamak için çalışma başlattık. 2014'te bununla ilgili mücadeleyi de çok daha güçlü bir şekilde yapacağız."
"Ulaşılabilirlikle ilgili yönetmelik yakında tamamlanacak"-
Aileye yönelik çalışmaları aileler üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre şekillendirdiklerini anlatan Bakan Şahin, destek ve rehberlik sisteminin güçlendirildiğini, evlilik öncesi eğitimlerin hayata geçirildiğini söyledi. Şahin, sosyal hizmet ile sosyal yardımlar tek çatı altında toplanmadan kişilerin yoksulluk sınırından kurtarılamadığını, bu açıdan büyük önem taşıyan 89 sosyal hizmet merkezinin açıldığını, 114 merkezine ilişki planlamanın da yapıldığını aktardı.
Bakan Şahin, Roman vatandaşlarla ilgili eylem planını oluşturulduğunu, 12 yerde sosyal destek merkezi açacaklarını dile getirdi.
Bakıma ve korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili, koğuş sisteminin terk edilmesi için çalışıldığını, bu çerçevede yoksulluk nedeniyle çocuğunu bırakmak zorunda kalan ailelere sosyal yardım verildiğini ve çocukların evlerine dönmesinin sağlandığını ifade eden Şahin, sevgi ve çocuk evlerinin hayata geçirildiğini, hayatın içinde, özgüveni yüksek çocuklar yetiştirildiğini söyledi.
Şahin, koruyucu aile sayısındaki artışa da işaret ederek, çok sayıda çocuğun yapılan hukuki altyapı değişiklikleriyle ailelerle buluşturulduğunu söyledi.
Engelli ve yaş hizmetlerine yönelik çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Şahin, üzerinde en çok durulan hizmetin ulaşılabilirlik olduğunu, kentlerin denetlenmeye başlandığını, bu konudaki yönetmeliğin de yakında tamamlanacağını belirtti. Şahin, "Şehirlerimizi hızlı bir şekilde engellilerin erişilebilirliğine dönüştürmemiz lazım" dedi.
Terörle mücadele kapsamında şehit yakınlarına sağlanan istihdam hakkının 2012 yılında yapılan değişiklikle ikiye çıkarıldığını hatırlatan Şahin, bu kapsamda 4 bin 153 kişinin istihdam edildiğini bildirdi.
Bakan Şahin'in sunumuna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesinin, 2013 yılına göre yüzde 16'lık artışla 17 milyar 24 milyon 807 bin lira olması öngörülüyor.