Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza

Çalışanlarının yarısı kadınlardan oluşan TSKB, iş dünyasında cinsiyet ve fırsat eşitliği konularına verdiği desteği uluslararası platforma taşıdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), kadınların ekonomiye katılımına destek vermek amacıyla kurulan en önemli uluslararası girişim olan ‘Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzaladı. Çalışanlarının yarısı kadınlardan oluşan TSKB, WEPs’i imzalayarak, bu alanda verdiği desteği uluslararası platforma taşımış oldu. Çalışanlarının yarısı kadınlardan oluşan TSKB, kadınların ekonomik olarak güçlenmelerine destek vermek amacıyla Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ortaklığında kurulan en önemli uluslararası girişim olan ‘Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin imzacıları arasında yer aldı. Küresel İlkeler Sözleşmesi alt girişimlerinden biri olan ve cinsiyet eşitliğinden yola çıkarak oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri, başta sağlık, güvenlik, eğitim ve gelişim olmak üzere kadınların uluslararası boyutta her alanda güçlenmesini hedefliyor. 

Kadının rolü büyük 

UN Global Compact, UN Women ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (SSE) ortaklığında farklı ülkelerde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemine dikkat çekmek ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mart 2015 tarihinde Borsa İstanbul ev sahipliğinde düzenlenen, ‘Eşitlik için Borsa Zilinin Çalınması’ töreninde ‘Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin banka açısından taşıdığı öneme değinen TSKB Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, “65 yıldır ülke sanayisinin gelişimine ve istihdama katkı sağlayan bir banka olarak nitelikli ve sürdürülebilir bir kalkınma için kadınların ekonomiye aktif katılımının büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Cinsiyet ve fırsat eşitliği prensiplerini insan hakları ve sürdürülebilirlik politikalarımıza entegre ederek bu kavramın etki alanımız dahilinde içselleştirilmesi için sorumluluk alıyoruz” dedi. 
TSKB’nin insan kaynağı profiline de dikkat çeken Çiğdem İçel, “Çalışanlarımızın yarısı, yönetim kadrolarımızın ise yüzde 46’sı kadınlardan oluşuyor. Cinsiyet ve fırsat eşitliği prensiplerini insan kaynakları stratejimizin temeline koyuyor, kadın-erkek ayrımı yapmaksızın tüm çalışanlarımıza eşit haklar sağlıyoruz” bilgisini verdi.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri

2010'da UN Global Compact ve UN Women ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunu- yor. WEPs, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini istiyor.