Kadınlar Gününüz kutlu olsun

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
Bugün Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü...
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün. 8 Mart insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılıyor. 
 
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. 
 
Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. 
 
Türkiye'de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.Bugün Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar daha fazla özgürlük için mitingler düzenleyecek ve kadınca eğlenecekler...
 
Google unutmadı
Google, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü, hazırladığı özel bir doodle ile kutladı. Google, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel hazırladığı doodle ile dünya kadınlarına Kadınlar Günü”nüz kutlu olsun dedi. Her milletten kadının karikatür fotoğraflarından oluşan doodle ile Google "Kadınlar Günü"nü de unutmamış oldu.