Kadınlar için en büyük sorun 'amirlerinin davranışları'
Eğitim-Sen, Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği anket sonuçlarını açıkladı
ANKARA - Türk Eğitim-Sen'in, kadın eğitim çalışanları üzerinde yaptığı ankete göre, kadınların çoğunluğu çalışma hayatında karşılaştıkları en büyük sorun olarak "amirlerinin tutum ve davranışlarını" görüyor.
Alınan bilgiye göre, Türk Eğitim-Sen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "kadın eğitim çalışanları" anketi gerçekleştirdi. Ankete 1.215 kişi katıldı.
"Toplumda kadınların yaşadığı en büyük sorunun ne olduğunun" sorulduğu ankette, kadınların yüzde 22.5'i "kadınlara yönelik ayrımcı tutum ve davranışlar", yüzde 22.1'i "ekonomik bağımlılık", yüzde 21.6'sı "kadınların eğitimine gereken önemin verilmemesi", yüzde 1.6'sı "görücü usulü evlilik, başlık parası, töre" gibi uygulamalar yanıtı verdi.
Kadın eğitimcilerin yüzde 38.1'i kariyer yapmasında "erkek yöneticileri ya da eşini engel" olarak görürken, yüzde 61.9'u "engel" olarak görmüyor.
Ankete katılanların yüzde 40.2'si "kadının çocuk sahibi olması", yüzde 36'sı "önyargılı tutum", yüzde 17'si "kadınların engellenmesi" nedeniyle "kadın yöneticilerin sayısının erkek yöneticilerin sayısından daha az" olduğunu düşünüyor.
"Çalışma hayatında karşılaştıkları en büyük sorun" olarak kadınların çoğunluğu "amirlerinin tutum ve davranışlarını" gösterdi. Yüzde 26.2'si "çalışma saatlerini", yüzde 17.8'i ise "kendini ispat etmeyi" en büyük sorun olarak görüyor.
"Evlilik iş hayatını etkiliyor"
Ankete göre, kadın eğitimcilerin yüzde 46.8'i "evlilik ve çocuk sahibi olmanın iş hayatını kısmen etkilediğini" ifade ederken, yüzde 22.4'ü ise etkilemediğini düşünüyor.
"Evde, işte, sokakta kadın olmak zor mu?" sorusuna kadınların yüzde 78.5'i "evet", yüzde 21.5'i "hayır " cevabını verdi.
Kadın eğitimcilerin yüzde 66.6'sı "çalışma ortamında veli, öğrenci, personel, yönetici ya da diğer insanlar tarafından sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kalmadığını", yüzde 33.4'ü ise "maruz kaldığını" belirtti. "Kadınların Meclis'te yeterli sayıda temsil edildiğini" düşünenlerin oranı yüzde 6 iken "yeterli sayıda temsil edilmediğini düşünenlerin" oranı ise yüzde 94.
Ankette, kadın eğitimcilere, "kadın gözüyle milli eğitimdeki en büyük sorunun ne olduğu da" soruldu. Yüzde 27.6'sı "yöneticilerin yeterli vasıflara sahip olamaması", yüzde 21.9'u "yandaş kayırmacılığı", yüzde 20.9'u "ücret yetersizliği", yüzde 9.2'si "okul, derslik, öğretmen açığı", yüzde 5.4'ü de "öğretmen tayini düzenlemelerinde eşlerin birbirinden ayrılarak, ailelerin parçalanması" cevabını verdi.
Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kadının çalışma hayatında hak ettiği konumda olmadığını ileri sürerek, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadın haklarına ilişkin nutukların atıldığı değil, kadın sorunlarına gerçekten çözüm bulunduğu bir gün olmalıdır" dedi.
Sağlık-Sen: Kadınlar aile içindeki sorumluluklarında aksaklıklar yaşıyor
Ayrıca Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, 19 ildeki sağlık ve sosyal hizmet kurumlarından 1073 kadın çalışanla gerçekleştirilen araştırmanın, katılımcıların tamamının kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldığını ortaya koyduğu belirtildi.
Araştırmaya göre, "İş hayatınızda karşılaştığınız en önemli sorun hangisidir?" sorusuna, kadınların yüzde 28'si "özel izin durumlarında (hamilelik, çocuk bakımı, emzirme, doğum v.s) yöneticilerin baskısı", yüzde 22'si "adil olmayan nöbet uygulamaları", yüzde 18'i "hizmet verdiği kesimlerin olumsuz tavır ve davranışları", yüzde 16'sı "iş ortamındaki erkek çalışanların olumsuz tavır ve davranışları", yüzde 16'sı "terfi etmede kadın olmanın neden olduğu engeller" yanıtını verdi.
"Çalışmanızdan kaynaklanan aile ve çevrenizde karşılaştığınız sorun hangisidir" sorusuna yanıt veren kadınların yüzde 39'u "yoğun çalışma nedeniyle aile içindeki sorumluluklarını yerine getirmede aksaklıklar yaşadığını ve bunun aile içinde sorunlara neden olduğunu" bildirdi. Kadınların yüzde 14'ü "fazla çalışma, nöbet gibi nedenlerle aile içinde çatışma yaşandığını", yüzde 26'sı da "eş ve çocuklarıyla yeterince ilgilenemediği için huzursuz olduğunu" belirtti.
Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadın çalışanların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri araştırmanın, kadınların neden çalışma hayatında ve yönetim kademelerinde yeterince yer alamadığını ortaya koyduğunu belirtti.
"Devlet, kadın çalışanlara aile yükünü hafifletecek sosyal destek sağlamalı" diyen Kaçar, şunları kaydetti:
"Aile sorumlulukları ile işi arasında sıkışan kadınların, artan sorumlulukları ve iş hayatında karşılaştıkları zorluklar, onların çalışma hayatına katılımını her geçen gün zorlaştırmaktadır. Çalışan kadınlar, başta çocuk bakımı olmak üzere, taşımak zorunda oldukları aile sorumluluklarını yerine getirmede devletin sosyal desteğine ihtiyaç duymaktadır.
8 Mart, kadınların gerek çalışma hayatında gerekse toplumsal hayatın diğer alanlarında eşit haklara sahip olma adına verdikleri mücadelenin simgesi olan bir günde sosyal hayatın paydaşı olan kadınlarımızın çalışma koşullarının, iş hayatı dışındaki yükünü hafifletecek şekilde düzenlenmesi ve kadınlarımızın çalışma hayatının eşit haklara sahip bireyleri olması en büyük dileğimizdir."