Kadınların yönetimdeki yeri artacak

Yüzde 30 Kulübü'nün Türkiye kampanyası başladı. Kampanya ile, şirketlerin karar mekanizmalarında toplumsal cinsiyet dengesinin iyileşmesi ve şirketlerin yönetim kurullarında ve üst yönetiminde kadın oranının yüzde 30'a yükseltilmesini sağlamak amaçlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, şirketlerin karar mekanizmalarında toplumsal cinsiyet dengesinin iyileşmesini ve şirketlerin yönetim kurullarında ve üst yönetiminde kadın oranının yüzde 30'a yükseltilmesini amaçlayan, Yüzde 30 Kulübü'nün Türkiye kampanyasını başlatıyor.

Kadınların karar mekaznimalarında yer alması konusunu bir iş performansı meselesi olarak gören yönetim kurulu başkanları ve CEO'ların oluşturdukları Yüzde 30 Kulübü'nün Türkiye tanıtım toplantısı, 22 Mart Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ister cinsiyet ister ırk olsun, ayrım gözetmeksizin, hak edene hakkının teslim edilmesinin bu ülkenin ve insanının en temel değerlerinin başında geldiğinin altını çizdi.

Her 10 kadından sadece 3'ü istihdam ediliyor

Himmet Karadağ, Türkiye'de her 10 kadından sadece 3'ünün istihdam edildiğinin altını çizerek, "Türkiye'de şirketlerde üst düzey kadın yöneticilerin oranı ise yüzde 25 düzeyindedir. İstihdam başta olmak üzere, şirketlerimizde her türlü karar ve  faaliyet alanında daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir yaklaşım hakim olacaktır. Borsa İstanbul olarak fırsat eşitliğini öne çıkaran her projeye destek vermeye ve paydaşlarımızla işbirliğine bundan sonra da devam edeceğiz" diye konuştu.

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kurulu Başkanı, Akkök Holding CEO'su Ahmet Cemal Dördüncü yaptığı konuşmada, "Şirket bünyesinde cinsiyet dengesini kurmak şirketleri daha başarılı bir konuma, yönetim kurullarını ise daha etkin bir hale getirecektir. Bilimsel veriler, karar kalitesinde niteliksel değişimin kadınların en az yüzde 30 oranında yönetim kadrosunda yer almasıyla mümkün olacağını gösteriyor. Bu eşiğe ulaşılması, toplumsal cinsiyet dengesi yönünden de ilerlemenin önemli bir nedeni olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Tepe yönetimlerinde kadın oranını takip ediyoruz"

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönlendirme Komitesi Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Melsa Ararat, "Kadınların ekonomik kararlara katılımı ekonomik öneme haiz şirketlerin karar mekanizmalarında yer almalarından geçiyor. Bu inançla 2012 yılından beri halka açık şirketlerin yönetim kurullarında ve tepe yönetimlerinde kadın oranını takip ediyoruz. Ne yazık ki Sermaye Piyasası Kurulu'nun teşvik edici düzenlemelerine rağmen bu oran oldukça düşük ve ilerleme çok yavaş" şeklinde konuştu.

Hedefe 2025 yılından önce ulaşmayı hedefliyorlar

Ararat konuşmasına şu şekilde sürdürdü: "Toplumsal dönüşüm gerektiren pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da iş dünyasının yaratıcı ve dinamik liderlerinin katkısına gerek var. Yüzde 30 kulübünün üyeleri Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin CEO'ları ve başkanları sıfatıyla şirketlerinin karar mekanizmalarında kadınların yer almasını basiretli iş yönetiminin bir olmazsa olmazı olarak gördüklerini beyan ediyorlar.

Onların bu duruşu bilinçaltı önyargıların farkına varılmasını, onların sorgulanmasını gerektirecek ve uluslararası kurumsal yatırımcılara BIST şirketleri ile ilgili olumlu bir sinyal verecek.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınların kararlara katılımı şirketlerin performanslarını olumlu etkileyeceği gibi alınan kararların daha paylaşımcı, kapsayıcı, paydaş odaklı ve eşitlikçi olmasına da katkıda bulunacak.

Kulüp, Borsada işlem gören şirketlerin yönetim kurullarında şu anda yüzde 14.2 ve üst yönetimde yüzde15 civarında olan kadın oranını en geç 2025 yılına yüzde 30'a çıkartmayı hedefliyor. Dilerim ki bu hedefe 2025 yılından daha önce ulaşalım." 

Bu konularda ilginizi çekebilir