Kalkınma ajansları ve mali destek programları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serpil ARSLANTAŞ / Eren Ege Stratejik Ar&Ge Hizm. Ltd. Şti Yön. Krl. Bşk.

Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının ortadan kaldırılması amacıyla kurulmuş olan kalkınma ajansları Kalkınma Bakanlığı tarafından koordine edilerek hizmet vermektedir. Antalya, Burdur ve Isparta Bölgesi için çalışmalar 2010 yılında başlatılmıştır. Ajansın kuruluş amaçları, uygulamaların nasıl gerçekleştiği ve doğru bilinen yanlışlar hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.
Mali destek programları adı altında; bölgenin yatırım fırsatlarını belirlemek, bölge sorunlarına çözüm önerileri getirmek, yabancı yatırımcıların bölgeye dikkatini çekmek gibi konularda Isparta, Burdur ve  Antalya Bölgesi'ne hizmet vermek için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan ilki olan 2010 yılı Mali Destek Programı kapsamında ilk projeler Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından hayata geçirilmeye başlanmıştır.
İşletmeniz için sizde bu destekten faydalanmayı planlıyorsanız birazdan bahsedeceklerimi dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü kulaktan kulağa ve yarım yamalak yayılan bilgilerle çok sık karşılaşıyorum. Olmayacak bir işin peşinden koşturmanın yaratacağı hayal kırıklığını ve küskünlüğü yaşamanızı istemiyorum.
Mali destek programları; işletmenizin çeşitli amaçlarla ihtiyacı olan demirbaş alımları ve yenilikçi teknolojilerin kullanımı konusunda ki ekipman alımlarına destek veren tek hibe programdır. Bu programla doğrudan alım gerçekleştirebilirsiniz.
Program her yıl için yalnızca bir defaya mahsus açılır. Açılan programların her biri için kılavuz yayınlanır. Kılavuzun içinde;
- Hangi konuların destekleneceği
- Destek oranları
- Toplam bütçe ve işletme başına verilecek en düşük ve en yüksek hibe limitleri
- Başvuru süresi
- Projenin nasıl hazırlanacağı
- Değerlendirme süreci
Ve ihtiyacınız olabilecek daha pek çok bilgi yer almaktadır. Kılavuz yayınlanmadan işletmeniz için değerlendirme yapmak uygun değildir. Yanıltıcı olabilir.
İşletmenizin çalışma konusu desteklenecek konular içerisinde değilse proje sunmanız tavsiye edilmez.
Kılavuz içeriğine göre uygunluk değerlendirmesinin ilk aşaması tamamlanır.
İkinci aşama işletmenizin mali durumudur. Kısa ve uzun dönem borç ve alacaklarınız, kredibiliteniz, devlet borçlanmalarınız (vergi, SGK vb) incelenmeli bu kriterlerde de uygunluk aranmalıdır.
Üçüncü aşama ihtiyaçlarınız. Program kapsamında almayı planladığınız demirbaş ya da hizmetlerin dayanakları olmalı. İşletmeye, bölgeye ve ekonomiye katacağı değer ve yaratacağı farklılıklar, uzun dönem hedefleri vs konular önceden planlanmış olmalı ve projede tatminkar düzeyde anlatılabilmeli. Bu adımlar akla yatkın bir biçimde tamamsa şimdi programa müracaat edebilirsiniz.
Bol kazançlar...