Kalkınma yardımında rekor kırdık

OECD'nin raporuna göre Türkiye'nin kalkınma yardımları geçen yıl yüzde 38 oranındaartarak 1 milyar 320 milyon dolara ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Küresel ekonomik kriz nedeniyle bütçelerinde kısıtlamaya giden gelişmiş ülkeler, uluslararası kalkınma yardımlarını azaltırken, Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerin göre resmi kalkınma yardımlarını yüzde 38 oranında artırarak rekor kırdı.

OECD verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye resmi kalkınma yardımlarında geçen yıl en yüksek artırımı gerçekleştirdi. Türkiye, 2010 yılında 967 milyon dolar olan kalkınma yardımlarını yüzde 38,2 artırarak 1 milyar 320 milyon dolara çıkardı. Dünya genelinde uluslararası kalkınma yardımları yüzde 2,8 azalarak 133,5 milyar dolara geriledi.

OECD kalkınma fonuna olan katkısını yüzde 39,3 ile geçen yıl en fazla azaltan ülke Yunanistan olurken, İspanya da OECD kalkınma fonuna olan katkısını yüzde 32,7 oranında düşürdü. ABD'de 2008 yılında başlayan emlak krizinin yerini Avrupa krizine bırakmasıyla borçları ile ilk gündeme gelen İzlanda ise yine kalkınma fonuna olan katkısını geçen yıl yüzde 18,2 azaltmak zorunda kaldı.

Halen OECD kalkınma yardımları fonuna en yüksek katkıyı yapan Amerika Birleşik Devleti bile geçen yıl itibariyle yardımlarını yüzde 0,9 azalttı. ABD geçen yıl fona 30,7 milyar dolar katkıda bulundu. Yine Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden İngiltere'nin uluslararası kalkınma fonuna olan katkısı yüzde 0,8 azalarak 13,7 milyar dolarda kaldı. Özellikle Yunanistan gibi borç krizinde olan Avrupa ülkelerinin ekonomik yükünü kurtarma paketleri ile üstlenmek istemeye Kuzey Avrupa ülkeleri de OECD'nin kalkınma fonlarına ayırdıkları bütçeleri ciddi miktarda kıstı. Finlandiya katkısını yüzde 4,3, Danimarka ise yüzde 2,4 azalttı. AB üyesi olmaya ve kişi başı milli geliri yaklaşık 52 bin dolar olan Norveç'in kalkınma fonuna olan desteği yüzde 8,3 azalarak 4,9 milyar dolara düştü.

"Kriz bahane olmamalı"

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Gelişmekte olan ülkelerin krizin yıkıcı etkilerinden dolayı en çok yardıma ihtiyaç duyduğu dönemde, yardımların azalmasından endişe duyuyoruz. Ekonomik sıkıntılar çeken ülkelere azalan yardımları yanı sıra, bu ülkeler azalan ihracat ve yatırımlardan da etkilendiler. Buyüzden bütün ülkeleri bütçe planlarına sadık kalmaya davet ediyorum. Bu ülkeler kalkınma yardımlarına olan katılarını azaltmak için krizi bahane olarak kullanmamalı" görüşünü ifade etti.

OECD Kalkınma Yardımları Komitesi Başkanı J.Brian Atwood ise gelişmiş ülkelerin krizi neden göstererek bütçelerinde kalkınma yardımlarının payını azaltmaları ile ilgili olarak, "Bazı ülkelerin sözlerini yerine getirmemiş olmasından dolayı hayal kırıklığı yaşıyor olmama rağmen, toplam yardımlara bakarak halen hastalık, güvenlik ve iklim değişikliği gibi küresel zorluklar karşısında ciddi bir farkındalığın var olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir