Kalpten enerji üretecek

Kalp atışını enerjiye dönüştürerek kalp pilinin ömrünü uzatan buluşa imza atan Çiğdem Dağdeviren, şirket kurma çalışmalarına başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER

İSTANBUL - Canan Dağdeviren, kalp atışını enerjiye dönüştürerek kalp pilinin ömrünü uzatan buluşa imza attı. Çalışmasıyla Türkiye’de ilk kez düzenlenen MIT Technology Review Innovators Under 35 Yarışması’nda Yılın Yenilikçisi Ödülü’nü alan Dağdeviren, şimdi buluşunu ticarileştirecek şirketini hayata geçiriyor. 

29 yaşındaki genç bilim insanı Dağdeviren, kalp atışının oluşturduğu enerjiyi elektriğe dönüştüren implantların yaratıcısı. Dağdeviren, “Bu implantlar önemli, çünkü vücudunuzu sarıp, bireysel enerji üretebiliyor. Yaptığım bu alet ve yapım aşamasındaki diğerleri sayesinde, tıkanan kalp damarınızı veya çalışması aksayan kalbinizi değiştirmek mümkün olacak” dedi. Söz konusu vücut parçalarının aynı zamanda fonksiyonel olduğunun altını çizen Dağdeviren, “Basınç, sıcaklık, kan akışı gibi değerleri okuyup, kendi enerjisini üretecek. Ürünler marketten alınıp, ameliyata gidilecek. Kişisel tıp ürünleri ile hayat daha konforlu olacak” diye konuştu. 

‘McDonalds’ta ayran içiyoruz, Silikon Vadi’miz neden olmasın?’ 

Amerika’da yaşayan bir bilim insanı olarak, Türkiye’de girişimcilere sunulan fırsatları ve sistemi değerlendiren Dağdeviren şunları söyledi: “Teşvik fonları oluşturmak, malzemelere değil insana yatırım yapmak, önyargıları yıkıp bilim insanına güvenmek en önemli adımlar. Bunların öncesinde de bürokrasi değil bilim insanlarının oluşturduğu bilimsel kontrol mekanizmaları gerekiyor. En önemlisi, bilimsel farkındalık eksikliği ve teşvik fonlarının sınırlılığı...” 

“Türkiye’de bir Silikon Vadisi olur mu” sorusuna ise “Neden olmasın” yanıtını verdi Dağdeviren. McDonald’s örneğini veren genç bilim insanı, “McDonald’s hamburgerlerinin yanında ayran içiyoruz. Ramazanda böyle menüler var. Kendi tarzımızda Silikon Vadisi neden olmasın? Globalleşen dünyada, farklı ülkelerdeki sistemleri örnek alarak, kendi senteziniz bir Silikon Vadisi fikri kulağa hoş geliyor” dedi.

MIT’te çalışmalarına devam ediyor 

Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği mezunu Canan Dağdeviren, yüksek lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Programı’nda tamamladı. Üstün başarıyla mezun olduktan sonra 2009’da Fulbright Doktora Bursu’nu kendi alanında ilk sırada kazandı. Bu sayede The University of Illinois at Urbana Champaign’de (UIUC) doktora eğitimine başladı. Dağdeviren, doktora derecesinin ardından, şimdi MIT’de doktora sonrası çalışmalarını sürdürüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir