Kamer Genç hayatını kaybetti

Eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bir süredir kanser tedavisi gören eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç yaşamını yitirdi.

76 yaşında vefat eden Genç, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Türk siyasetinin renkli simalarından Genç, 18, 19, 20, 21 ve 23. dönemde Tunceli Milletvekili seçilmiş; 20 ve 21. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevini yürütmüştü.

Kamer Genç’i bugün Gayrettepe'deki Florance Nightingale Hastanesi'nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ziyaret etmişti.

'Beni Tunceli'ye Türk bayrağı ile götürün'

Genç'in son anlarında yanında ailesi ve yakın arkadaşlarının bulunduğu belirtildi.

Genç'in son anlarında yakınları ile sürekli Tunceli'nin Nazımiye ve Pülümür ilçelerindeki akrabalarından bahsettiği öğrenildi. Tuncelilerden kente sahip çıkmalarını istediği belirtilen Genç'in daha önce Tunceli'de defnedilmesi vasiyet etmişti. Genç yakınlarına, "Ben iyileşmezsem ve ölümü yenik düşersem beni kesinlikle memleketim Tunceli'nin Nazımiye İlçesi Ramazan Köyü'nde gömün. Beni Tunceli'ye tabutuma sarılı Türk bayrağı ile götürün" dediği öğrenildi.

Çoklu organ yetmezliği

Gayrettepe Florance Nightingale Hastanesi Başhekimi Dr. Dilek Mamcu, eski CHP Milletvekili Kamer Genç'in saat 17.10'da çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat ettiğini bildirdi.Mamcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "28 Ekim 2015 tarihinden beri hastanemizde onkolojik tedavi görmekte olan değerli politikacı Sayın Kamer Genç, bugün saat 17.10'da çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat etmiştir" ifadelerini kullandı. 

Kamer Genç, rahatsızlığı dolayısıyla bir süre ABD'de tedavi gördükten sonra Türkiye'ye dönmüştü. 

'CHP ailesinin eşsiz üyelerinden birini kaybettik'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kamer Genç'in vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Mesajda şöyle denildi:

"Türkiye siyasetinin, demokrasi mücadelesiyle özdeş ismi Sayın Kamer Genç'i kaybettik. 1940 yılında Tunceli'nin Nazimiye ilçesinde doğan Kamer Genç, son nefesini verdiği bugüne kadar Cumhuriyetimizin kurucu ilkelerine bağlı bir Cumhuriyet çocuğu olarak yaşadı.

İnşaat işçiliğiyle başlayan yaşam mücadelesini, Vergi Denetmenliği, Danıştay Tetkik Hâkimliği ve Serbest Müşavirlik yaparak sürdürdü. 12 Eylül Askeri Darbesi sonrasında üyesi olduğu Danışma Meclisi'nde parlamenter demokrasinin ve insan haklarının yılmaz savunucusu oldu. Danışma Meclisi'nden istifa ettiği 1983 yılına kadar inandığı ilkelerden vazgeçmeksizin görev yaptı.

TBMM'de görev aldığı 6 yasama döneminde de hakkın, adaletin, eşitliğin ve siyasi ahlakın öncüsü oldu. Tunceli'nin "Kamer Ağabeyi" Kamer Genç, benim için her zaman "Kamer Bey" diye hitap etmekten onur duyduğum örnek bir isimdi. Kendisini bugün tedavisinin sürdüğü hastanede ziyaret ettiğimde, bir son buluşmanın, bir vedanın yaşandığını hissetmiştim. Ancak Cemal Süreya'nın "Her ölüm erken ölümdür" dizesinin anımsattığı duyguyla anmak isterim ki ölümü kendisine yakıştırmak istememiştim.

Cumhuriyet Halk Partisi ailesinin eşsiz üyelerinden biri olan Sayın Kamer Genç'i doğduğu topraklara, Tunceli'ye defnedeceğiz. O'nun yokluğunun yaratacağı eksikliği, kendisini yürekten bağlı hissettiği Cumhuriyetimizi daha da yücelterek gidereceğiz.

Bu duygularla Sayın Kamer Genç'e Allah'tan rahmet; ailesine, tüm sevdiklerine, Tuncelililere ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarına başsağlığı diliyorum."

Bahçeli'den Kamer Genç'in eşine taziye mesajı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in vefatı dolayısıyla eşi Sevim Genç'e taziye mesajı gönderdi.  

Bahçeli, Kamer Genç'in eşi Sevim Genç'e gönderdiği taziye mesajında şunları kaydetti: 

"Değerli siyaset adamı, eski Tunceli milletvekili saygıdeğer eşiniz Kamer Genç Bey'in vefatını derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Türk siyasi hayatına büyük katkıları olan merhum Kamer Genç Bey'e yüce Allah’tan rahmet, başta şahsınız olmak üzere, tüm yakınlarına, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum." 

Bakan Yıldırım'dan taziye mesajı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in vefatı dolayısıyla yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Uzun yıllar milletvekilliği ve iki dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevlerini yapan Sayın Kamer Genç’in vefatını öğrenmiş bulunuyorum. Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine, başsağlığı diliyorum."

Kamer Genç kimdir?

Tunceli'de 23 Şubat 1940'ta doğan Kamer Genç, Ankara Maliye Okulu'nu, 1966'da da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. Okulla birlikte Maliye Bakanlığı'nda staj da yaptı ve Bingöl'e vergi kontrol memuru olarak atandı. Kamer Genç, yüksek lisansını Paris Uluslararası Amme İdaresi Enstitüsü'nde tamamladı. Vergi denetmenliği, Danıştay tetkik hakimliği ve savcılığı görevlerinde bulunan Genç, serbest mali müşavir olarak da çalıştı. 

Danıştay'daki görevi 12 Eylül'ün ardından son bulan Genç, 1981'de Tunceli'den Danışma Meclisi üyeliğine ve Başkanlık Divanı katip üyeliğine seçildi. 1983'te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Genç, siyaseti sürdürme kararı aldı. Tunceli'den bağımsız milletvekili adayı olmak istedi ancak adaylığı Danışma Meclisi'nde veto edildi. 

Genç, 18, 19, 20, 21 ve 23. dönemlerde Tunceli Milletvekili seçildi, 20 ve 21. dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevini yürüttü. İyi düzeyde Fransızca bilen Kamer Genç, Sevim Genç ile 1967'de evlendi. Seçkin ve Seçil isimli iki çocuğu olan Kamer Genç, iyi düzeyde Fransızca biliyordu.