Kamu Ar-Ge projelerine 7 yılda 1 milyar lira destek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Hüseyin GÖKÇE
 
 
ANKARA - TÜBİTAK'ın 2005 yılından bu yana kamu kurumlarının Ar-Ge projelerine destek sağladığı 1007 kodlu programdan yararlanma esasları değiştirildi ve çağrı sistemine geçildi. Buna göre daha önce kendi belirledikleri ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanan Ar-Ge çalışmalarına ilişkin projeleri sunan kamu kurumları, Ar-Ge konularını artık  TÜBİTAK ile  birlikte belirleyecekler. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kamu kurumlarının Ar-Ge projelerine verilmek üzere bu yıl 190 milyon liralık bütçe ayırdı. Programın başladığı 2005 yılından bu yana verilen destek miktarı ise 1 milyar lirayı aştı.
Kamu kurumları Ar-Ge projelerini, çağırı yöntemiyle artık TÜBİTAK ile birlikte hazırlayacaklar. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün verdiği bilgilere göre, kamu kurumlarının Ar-Ge projelerine TÜBİTAK tarafından destek sağlanmasını öngören 1007 kodlu Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı'nda değişikliğe gidiyor. Daha önce kamu kurumları, kendi belirledikleri ihtiyaç alanlarında araştırmacılarla işbirliği yaparak hazırladıkları projeleri TÜBİTAK'a sunuyorlardı. Bunlardan desteklenmesine karar verilenlere destek sağlanıyordu. Yeni dönemde ise kamu kurumlarının Ar-Ge nitelikli ihtiyaçları TÜBİTAK ile birlikte belirlenecek. Belirlene ihtiyaçlar önem ve aciliyet sırasına göre değerlendirilecek.
 
Özel sektörün katılım şartları yumuşatıldı
 
 
[PAGE]
 
 
Özel sektörün katılım şartları yumuşatıldı
Bakan Nihat Ergün, 1007 kodlu destek programında özel sektörün de proje hazırlanması aşamasında katılımını teşvik etmek amacıyla gereken şartları yumuşattıklarını söyledi. Bu kapsamda özel sektörün başvuru sırasında uymaları gereken mali oranların kaldırıldığını ifade eden Ergün, projelerin Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) ile Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu (SAVTAG) tarafından desteklendiğini dile getirdi.
 
Yeni dönemde 6 bakanlık 2 genel müdürlük başvurdu
 
Programın yeni halinden faydalanmak için bugüne kadar 6 bakanlık 2 tane de genel müdürlük başvurdu. İlk etapta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü için 12 başlıkta çağrı duyurusu yayınlandı. İkinci etapta ise; Milli Eğitim Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı için çağırı yapıldı.
Nihat Ergün, programın ilk uygulanmaya başlandığı 2005 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından 191 projeye 1 milyar 17 milyon lira destek sağlandığı bilgisini verdi.
 
 
Tarım Bakanlığı kafeinsiz çay için çalışıyor
 
 
[PAGE]
 
 
Tarım Bakanlığı kafeinsiz çay için çalışıyor
 
Öte yandan bakanlıkların ön plana çıkan projelerinden en dikkat çekici olanlar, Tarım Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı'nın ki oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kafensiz çay üretimi ve biyoyakıtla ilgili iki ayrı proje başvurusu yaptı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ise hemzemin geçitlerdeki koruyucu sistemlerin geliştirilmesi ile tren yol sistemleri üzerine hazırladığı projelerle başvuruda bulundu. Orman ve Su Bakanlığı da orman yangınları ve erozyon-çölleşme ile mücadele konularında proje hazırladı.