Kamu-Sen yüzde 2 refah payı istiyor

Konfederasyonun talebi, toplu görüşmelerin başladığı 2002'den bu yana uygulansaydı ortalama memur maaşı 239,37 lira fazla olacaktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Türkiye Kamu-Sen, hükümetten memurlara yüzde 2 refah payı verilmesini talep ediyor. Konfederasyonun talebi, toplu görüşmelerin başladığı 2002'den bu yana uygulansaydı ortalama memur maaşı 239,37 lira fazla olacaktı.

Konfederasyonun hükümete sunduğu toplu görüşme talep raporda refah payı uygulamasına özel bir yer açıldı.

Raporda, ücretlerin reel olarak yükselmesi ve ülke içinde adil bir gelir dağılımı sağlanabilmesi için, çalışanların maaşlarına enflasyon oranlarının üzerinde bir miktar daha artış yapılmasının zorunlu olduğu vurgulandı.

Konuya bu açıdan yaklaşıldığında milli gelirlerin büyüklüğü kadar, gelirin dağılımının da hayati önem taşıdığı ifade edilen raporda, sosyal politika uygulamaları, maliye ve para politikalarının, ücret ve vergi sistemleri, milli gelirin adil bir şekilde paylaşılması ve ülkedeki en zenginle-en yoksul arasındaki gelir farkının kabul edilebilir bir noktaya gelmesi için kullanılabilecek araç olduğu belirtildi.

Gelir dağılımında adaletin sağlanması, ülkede en alt gelir grubu ile en üst gelir grubu arasında büyük uçurumlar oluşturmayacak, çatışmaya yer vermeyecek bir yapının kurulması ile mümkün olduğuna değinilen raporda, düşük gelirli grupların tüketim eğilimlerinin yüksek olmasının, tasarruf ve dolayısıyla servet birikiminin oluşmasını engellediğine dikkat çekildi.

Raporda, "Böylece, düşük gelir-düşük servet-yeniden düşük gelir kısır döngüsü sürekli olarak yaşanmaktadır. Dolayısıyla, etkin bir yeniden dağılım önlemlerinin alınmadığı piyasa ekonomilerinde servet artışının büyük bir bölümü, serveti yüksek grupların eline geçmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Önceki yıllardaki, kamu çalışanlarının yüzde 2 refah payı verilmesi talebine yer verilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Yalnızca son 8 yılda vazgeçilen refah payı uygulaması nedeniyle en düşük dereceli memur maaşı olması gerekenden 182 lira, ortalama memur maaşı ise 239 lira daha düşük kalmıştır.

Bu nedenle gelir dağılımında adalet sağlamanın yolu çalışanlara refah payı ödemesi yapılmasından geçmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin bir çoğunda uygulandığı gibi kamu görevlilerine her yıl için yapılan maaş artışlarının üzerine ek olarak yüzde 2 oranında refah payı ödenmelidir."

Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı hesaplamaya göre, memurlara yüzde 2 refah payı ödenmesi halinde 2002 yılından bu yana maaşlarda yaşanan değişim şu şekilde olacaktı:

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir