Kan bağışı 1 milyonu geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Kızılayı, bu yılın eylül ayına kadar yapılan kan bağışı rakamlarının 1 milyon üniteyi geçtiğini bildirdi.
Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, kişi ve halk sağlığının korunmasıyla yakından ilgilenen Türk Kızılayı'nın, bu alanda yürüttüğü önemli çalışmalardan birinin de kan hizmetleri olduğu belirtildi.
Sosyal sorumluluk bilinci doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Türk Kızılayı'nın, Sağlık Bakanlığı'nın himayesinde, 2005 yılından bu yana yürütülen ulusal Güvenli Kan Temini Programı'yla, Türkiye'nin sağlık ve sosyal alandaki en önemli problemlerinden biri olan güvenli kan temininde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedeflediği vurgulandı.
Türk Kızılayı'nın, ülke genelindeki 15 bölge kan merkezi ve 62 kan bağışı merkeziyle hizmet verdiği kaydedilen açıklamada, yıl boyunca gerek kan bağışı merkezleri gerekse gezici ekiplerle alınan kanların kan ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini karşıladığı bildirildi.
Açıklamada, "Ülke kan ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılamayı hedefleyen Türk Kızılayı'na geçen yıl bağışlanan 1 milyon 276 bin 212 ünite kan, ihtiyaç sahiplerine ulaştı. Bu yılın 8 ayını geride bıraktığımız bu dönemde ise 1 milyonuncu kan bağışı gerçekleşti" bilgisine yer verildi.
Yapay üretilemeyen, sadece insandan elde edilebilen kan ürünlerine ihtiyacın artarak devam ettiği bildirilen açıklamada, Türkiye'nin kan ihtiyacının tamamının güvenli ve gönüllü kan bağışçılarından sağlanabilmesi için vatandaşların Türk Kızılayı'na kan bağışı konusunda daha duyarlı olması gerektiği bildirildi.
Açıklamada, "Bizlere düşen ise hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı için, kanın acil değil, sürekli ihtiyaç olduğu unutmamak" ifadeleri kullanıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir