Kanada pazarına giriş için perakendeciler önemli

Güçlü sanayisi ve tüketim yapısıyla Kanada'da perakende sektörü önemli bir konumda bulunuyor. Türk firmaları bu mağazalarla Kanada pazarına adım atabilirler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Taylan BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Kanada, ekonominin hemen hemen her alanında kendini geliştirmiş bir ülke. Sanayide de güçlü, finansta da, tarım da da... BlackBerry gibi dünyaca ünlü bir cep telefonu markasına sahip. Boeing ve Airbus'ın ardından dünyada sivil havacılıkta üçüncü sırada bulunan Bombardier de Kanadalı bir şirket. Petrol üretiminde ilk 3 ülkeden birisi... Tahıl üretiminde oldukça güçlü. Dünya tahıl piyasalarına yön verebiliyor. Madencilikte dünyada yüzde 60, altında ise yüzde 80 paya sahipler.

Ekonominin her alanında bu kadar kuvvetli bir devletin elbette iç dinamikleri güçlü ve refah seviyesi de yüksek olacaktır. Kanada'da bu refaha bağlı olarak iç tüketim oldukça yüksek.
Tüketim mallarının ise çoğu ithal ediliyor. Şekerleme Tanıtım Grubu'yla beraber gittiğimiz Toronto'da bunu fazlasıyla görme imkanımız oldu. Ayrıca SIAL Gıda Fuarı'na katılan Şekerleme Tanıtım Grubu'na ve diğer Türk firmalara ilgi oldukça fazlaydı. Kanada pazarının Türkiye için oldukça önemli olduğunu söyleyen Toronto Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Mehmet Tan, "Türkiye tüketim malları üreticisi olduğu için Kanada önemli. Bunun çok öteye gitmesi mümkün. Özellikle gıdada önemli bir potansiyel var. Bizim gıda üreticilerimiz, dünyanın çeşitli bölgelerindeki farklı tüketicilerin zevkine uygun ürünler üretme yeteneklerini geliştirdiler. Kanada da çok kültürlü bir yer olduğu için çok ciddi bir potansiyel var. Çok büyük perakende zincirleri yer alıyor. Bu zincirlere girilmesi halinde önemli hacimlerde iş yapmak mümkün. ABD'li ve Kanadalı çok büyük mağazalar bunlar" şeklinde konuştu. Tan'ın bahsettiği perakende zincirlerinden birisi de Sobeys. Bu market zincirinin yıllık cirosu 16 milyar dolar. Sobeys yöneticileri ile Şekerleme Tanıtım Grubu bir araya gelerek, Türk markalarının Kanada'daki reyonlara nasıl gireceği üzerine önemli bir toplantı gerçekleştirdiler.

Dış ticaret fazlası veriyoruz

Türkiye'nin geçen yıl Kanada'ya ihracatının 1.5 milyar dolar, ithalatının ise 850 milyon dolar olduğunu anlatan Mehmet Tan, "Petrol, gaz, maden ve orman ürünleri Kanada'nın önemli kalemleri. Hurda çelik ihracatı Türkiye'ye en başta. Sonra kömür ve nikel var. Biz ise demir çelik ihraç  diyoruz. Petrol ve gaza bağlı olarak boru ihracatı var. İnşaat sektörü çok hızlı gelişiyor ve bu sektöre bağlı olarak yan sektörler de çok hareketli. Bunun yanı sıra tekstil, hazır giyim sektörü de çok önemli" dedi. Türkiye'deki anlamda yatırım teşviklerinin Kanada'da olmadığını kaydeden Tan, ancak büyük ölçekli yatırımlarda doğrudan Kanada hükümetinin destek verdiğini belirtti. Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanada yatırım ortamı anlamında Dünya Bankası verilerinde hep ön sıralarda yer alıyor. Risk ve bürokrasi gibi konularda Kanada iyi seviyede. ‘Biz güvenilir bir yeriz, sorun çıkarmayız, risk yoktur, pazarımız kuvvetlidir' diyorlar. Yanı başında ABD var. Kanada pazarından çok orası daha önemli aslında. NAFTA nedeniyle iki ülke arası ekonomik entegrasyon önemli bir boyutta. ABD, Kanada ve Meksika NAFTA'yı oluşturuyor ve gümrüksüz ticaret yapıyorlar. Kanada'nın ihracatının yüzde 75'i ABD ile. İthalatının yüzde 50'si de ABD'den Kişi başı yıllık ithalat 12-13 bin dolar. Bu rakam, potansiyeli gösteriyor. Ancak bomboş bir pazar değil. Oturmuş bir pazar var. Burada kendi dinamizminizi ortaya koymanız lazım ve uzun vadeli çalışmak, ilişkiler kurmak gerekiyor."

Kanadalı firmaların Türk pazarına ilgisi var

Kanada'da Polipark isimli danışmanlık şirketinde genel müdür olarak görev yapan Timuçin Gökdemir ise, Kanadalı firmaların Türk pazarına ilgi gösterdiğini söyledi. Kanadalı bazı büyük gıda, tekstil ve perakende firmalarının Türkiye pazarına girmek için kendilerine başvurduğunu belirten Gökdemir, Kanada pazarının da Türk firmaları için önemli potansiyeller taşıdığını vurguladı.
Kanada pazarı ve oradaki iş fırsatlarıyla ilgili bilgi almak için Gökdemir'e timucin@polipark.com, Mehmet Tan'a ise toronto@ekonomi.gov.tr adreslerinden ulaşabilirsiniz.

tt.jpg