”Kanada'dan adli yardım talebinde bulunduk”

Şahin, "Tuncay Güney ile ilgili kırmızı bülten çıkarıldı mı?" sorusunu, "Ondan haberim yok, ama olsaydı mutlaka haberim olurdu" diye yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcılığının Adalet Bakanlığına bir yazı yazarak Tuncay Güney ile ilgili Kanada Hükümetinden adli yardım talebinde bulunmasını istediğini belirterek, "Biz de Dışişleri Bakanlığımızla temasa geçtik" dedi.

Şahin, Habertürk televizyonunda "Soruyorum" adlı programda soruları yanıtladı.

Tuncay Güney'in son dönemde özellikle TRT'de yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Şahin, TRT'nin de yayıncılık yaptığını ancak bu şahsın hangi televizyonda olursa olsun uzun boylu konuşturulmasını doğru bulmadığını belirterek şöyle devam etti:

"Çünkü bu kişi bu davanın önemli isimlerinden biridir. Şu anda yurt dışındadır ve şimdi ilk kez açıklama ihtiyacını duydum, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığı Adalet Bakanlığımıza bir yazı yazarak bu kişiyle ilgili Kanada Hükümetinden adli yardım talebinde bulunmamızı istedi. Biz de Dışişleri Bakanlığımızla temasa geçtik. Dışişleri Bakanlığımız uluslararası Suçluların İadesi Sözleşmeleri bağlamında Türkiye'nin Kanada'yla bu konuda bir anlaşması varsa o bağlamda bu kişinin bu davaya dönük olarak ifadesinin alınması konusunda." 

"Tanık mı sanık mı?" sorusuna Şahin, "Her ikisi de. O nedenle böyle bir kişinin televizyonlara çıkarılarak çok rahat, ulu orta konuşmuş olmasına imkan tanınmasını isabetli bulmuyorum" diye konuştu.

"İleride de daha farklı açıklamalar yapılacak"

Şahin, adli yardım talebi üzerine Bakanlık olarak harekete geçtiklerini, sadece kamuoyunun bunu bilmesini kafi gördüğünü, ileride de gerek görülürse daha farklı açıklamalar yapacaklarını kaydetti.

Şahin, "Tuncay Güney ile ilgili kırmızı bülten çıkarıldı mı?" sorusunu, "Ondan haberim yok, ama olsaydı mutlaka haberim olurdu" diye yanıtladı.

"Adli yardım talebinde geç kalındı mı" sorusu üzerine Şahin, Cumhuriyet Savcılığı'ndan talebin bir kaç gün önce geldiğini ve bekletmeden gerekli adımları attıklarını belirtti.

Şahin, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili basında çıkan haberlerin hatırlatılması ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) soruşturmayla ilgili yeni savcılar görevlendirilmesi yönünde istekte bulunulduğu iddialar olduğunun belirtilmesi üzerine, Cumhuriyet savcılarına görevi ilgili adli mercideki Cumhuriyet başsavcısının veya başsavcı vekilinin verdiğini ifade ederek, Zekeriye Öz'ün de soruşturmanın başından beri bu soruşturmanın savcılığını yaptığını anlattı.

"Öz'ün isminin hep ön plana çıktığını sanki bütün çalışmaları yapanın, gözaltı, tutuklama kararlarını verenin savcı Öz olduğu gibi bir intiba uyandırıldığını" söyleyen Şahin, şu anda 5 Cumhuriyet savcısının "Ergenekon" soruşturmasıyla ilgili çalıştığını kaydetti. 

Şahin, bir soru üzerine Zekeriya Öz'ün terfisinin durdurulması diye bir şey olmadığını belirtti.